Stacks Image p189_n3

Rostfria stänkskydd av fyra typer och med eller utan mönster

Rostfria stänkskydd av fyra typer och med eller utan mönster

Fördelar med ett rostfritt stänkskydd

Stacks Image 240

Urtag för el i ett rostfritt stänkskydd.

Stänkskydd finns i kakel, mosaik, glas, sten laminat, m.fl. material. Inget annat material är dock lika hygieniskt och anpassningsbart som rostfritt stål. Inga porer, inga skarvar eller fogar som kan samla fett och smuts. Dessutom kan ett stänkskydd i rostfritt stål under vissa förutsättningar integreras helt utan skarvar med en rostfri diskbänk .

Skillnaden mellan en uppvikt kant och ett stänkskydd är höjden. En uppvikt kant är normalt inte högre än 10 cm och är med ett undantag, Stala Seven, integrerat med bänkskivan. Ett stänkskydd kan göras betydligt högre.

Rostfria stänkskydd finns med olika konstruktioner, ytor och mönster. De är lätta att anpassa efter dina behov och kökets mått. Vilken längd, höjd, tjocklek, och yta du kan välja beror på både typ av stänkskydd och tillverkare.

I några typer av stänkskydd kan du få urtag eller hål placerade var du vill och få ett stänkskydd anpassat till ett hörn.

Du kan köpa ett stänkskydd i rostfritt stål även om du inte köper en diskbänk av oss. Priset blir dock lägre om du beställer stänkskyddet i samband med en diskbänk då frakten kommer att ske samtidigt och är därför billigare.
Stacks Image 481
Stacks Image 493

Olika typer av rostfria stänkskydd

Det förekommer olika beteckningar på olika typer av stänkskydd beroende av tillverkare. Stänkskydd, panel, stänkplåt, stänkbleck, dekorplåt är olika namn på ofta samma saker. För att förenkla det lite har vi delat in stänkskydden i fyra varianter.
Stänkskydd typ A - enkel plåt integrerad med diskbänken
Stänkskydd typ B - underlimmad plåt integrerad med diskbänken
Stänkskydd typ C - lös plåt
Stänkskydd typ D - lös underlimmad plåt
Stänkskydd typ A - enkel plåt integrerad med diskbänken
Stänkskydd typ B - underlimmad plåt integrerad med diskbänken
Stänkskydd typ C - lös plåt
Stänkskydd typ D - lös underlimmad plåt
Stacks Image 275

Integrerat eller löst stänkskydd

Fördelen med ett integrerat stänkskydd är naturligtvis att det inte är någon skarv mellan bänkskivan och stänkskyddet. Samtidigt blir hela bänken svårare att emballera, frakta och att få in i köket. Lösa stänkskydd går att göra högre och finns i fler mönster och ytor än integrerade.

Stänkskydd med eller utan underlimning

En plåtskiva är en mycket enkel och platsbesparande lösning om väggen där stänkskyddet skall monteras är helt plan och rak. Plåten limmas mot väggen men oavsett hur tjock plåten är kommer den inte att ta upp eventuella ojämnheter. En underlimmad panel kan ta upp mindre ojämnheter och ytan behöver inte vara lika slät men är dyrare än enkel plåt. Både stålskivor och underlimmade paneler finns med olika mönster och ytor förutom borstad stål. Väljer du en lös eller integrerad underlimmad panel i borstat stål kan du, med ett undantag, få hörnen tätsvetsade.

Standard borstad, antikbehandlad eller mönstrat stänkskydd

De flesta tillverkare har två olika borstningar att välja på. Stala Seven stänkskydd finns i olika mönster utöver borstat stål.

Vilka tillverkare som erbjuder vilka typer av stänkskydd

Stänkskydd typ A - enkel plåt integrerad med diskbänken
Stänkskyddet är en förlängning av diskbänksplåten och bockas uppåt väggen. Plåten har samma tjocklek och borstning som diskbänken. I vissa serier kan den övre kanten bockas eller slipas för att inte vara mindre skarp. Du kan få beställa urtag för skruvar, eldosor m.m.
Stacks Image 413
Stänkskydd typ B - underlimmad plåt integrerad med diskbänken
Stänkskyddet är en förlängning av diskbänksplåten uppåt väggen samt underlimmad. Alla hörn och gavlar är täckta och tätsvetsade. Plåten har samma borstning som diskbänken. Du kan få beställa urtag för exempelvis eldosor.
Stacks Image 429
Stänkskydd typ C - lös enkel rostfri plåt
Stänkskyddet är lös plåt som limmas på väggen. Plåten har lite olika tjocklek beroende på serie men det krävs alltid en helt slät och plan vägg. Normalt är plåten borstad linjärt eller i cirklar. Önskar du mönstrade finns Stala Seven stänkskydd med olika mönster.
Stacks Image 440
Stänkskydd typ D - lös underlimmad plåt
Plåten är underlimmad så att stänkskyddet blir stabilare. Den totala tjockleken varierar med serie. Plåten är bockad och svetsad i alla hörn på alla serier utom Stala Seven.

Du kan i flera serier välja typ av borstning och även beställa urtag för eldosor och annat.
Stacks Image 453

Urval kundreferenser med stänkskydd

Speciella möjligheter

Att göra ett stänkskydd i rostfritt stål skapar oanade möjligheter.
Stacks Image 475
A) Ett riktigt stort stänkskydd som underlimmades med en spånskiva. Skruvarna doldes av andra delar av konstruktionen och en Rösle Open Kitchen skena vars extra långa skruvar stabiliserade stänkskyddet.
B) Stänkskyddet gjordes som en vinkel som sköts på plats innan det sattes fast med silikon. Stänkskyddet är underlimmat och har urtag för en timer samt skruvhål för en ytterligare en Rösle skena.
C) Stänkskyddet, som är underlimmat, är integrerat med den övre bänkskivan. Stänkskyddet har även ventilation för induktionshällen och en ugn.
D) Avslutningen på skåpsraden beställdes så att den täckte två skåpsrader och med urtag för ett eluttag. Täckskivan underlimmades med en spånskiva för att kunna skruvas fast från insidan.
E) En 1,25 mm tjock bockad plåt som limmades fast på gipsskivor. Urtagen för el och fläktstyrning gjordes på fabriken.
Stacks Image 246

Genom att alla hål och urtag gjordes på fabriken var det ganska lätt att montera det stora stänkskyddet.