Stacks Image p263_n3

Vilka ytor som finns som standard på en rostfri diskbänk och vilka alternativ som finns och vad vi absolut inte erbjuder

Vilka ytor som finns som standard på en rostfri diskbänk och vilka alternativ som finns och vad vi absolut inte erbjuder

Ytan på en rostfri diskbänk eller bänkskiva

Ytan på alla diskbänkar och bänkskivor vi säljer är inte lackad eller kemiskt behandla på något sätt. Det är rent rostfritt stål som valsas, slipas, poleras och borstas för att få avsedd yta. Ytan på en rostfri bänkskiva har inte heller några öppna porer som gör att den kan påverkas av något som är utspillt. (Kunskapsbank: Skötsel). Det gör att det är den mest hygieniska och praktiska yta du kan ha i ett kök. (Kunskapsbank: Jämförelse)

Bänkens yta förändras över tiden. Den borstade yta den normalt har vid leverans får små repor som efter ett till två år bildar ett mönster. Det går att behandla ytan så att den får ett annat utseende redan från början. Alla ytor går inte alltid att behandla och hur det görs skiljer mellan våra olika leverantörer.

Original borstad yta.

Behandlad yta.

Borstad yta är standard på alla våra serier

Alla våra leverantörer erbjuder nästan samma typ av borstad matta yta med ett undantag. Decosteel borstar sina köksbänkar en gång extra innan leverans vilket gör ytan lite blankare. Vi har ofta själva svårt att se skillnad, undantaget Decosteel, mellan olika tillverkares yta trots att vi jobbar med rostfritt stål till vardags. Vi har i några fall kombinerat rostfritt stål från två leverantörer utan att det har gått att se någon som helst skillnad. Ens på mycket nära håll.

Plåtarna som diskbänkarna byggs av har en borstning redan från stålverket. När hantverkarna bygger bänken slipas och borstar de alla ytor som bearbetas, exempelvis svetsfogar, på samma sätt så hela bänkytan har samma borstning.

De vanliga borstade ytorna är alltid linjära. Det gör att borstningen stämmer överens med borstningen på rostfria vitvaror. I alla fall de av bättre kvalitet.

Linjärt borstad yta som är standard på våra diskbänkar och bänkskivor.

Kontaktar du oss kan du få ett prov i storlek av ett kreditkort så du kan se hur ytan ser ut. Provet är även bra för att jämföra den borstade ytan vi har på våra bänkskivor med exempelvis ytan på ett kylskåp eller ugn som ofta har en extra lack ovanpå den rostfria ytan. Lack som kan ge färgskiftningar.
Stacks Image 134

Antikbehandling från Purus

Bänkar från Purus kan behandlas med en speciell cirkulär borstning så att bänken ser några år äldre ut än vad den är. Behandlingen, som kallas Antikbehandling, gör att man inte ser de första reporna så tydligt som på en vanlig borstad yta. Ytan kan appliceras även på bänkar med droppkant och uppvikt kant men inte på bänkar med nedsänkning vid disklådan. Antikyta som den kallas kostar 750 kronor inklusive moms per löpmeter bänk upp till 700 mm djup.

Blankpolering för Stala Free bänkskivor

Stala/Furhoffs kan även polera bänken för att skapa en blankare yta. I ett avsnitt av den brittiska serien Grand Design visas ett kök med en stor köksö där bänken (inte från oss) har en sådan yta. Kevin Cloud, programledaren, kommenterar att de nog får äta ute för att inte skada bänken. Ägarna av köket höll med. "We will be on takeaways for ever more" är svaret. (Vi kommer att leva på hämtmat för evigt)

Men otroligt snyggt var det.

Anti-fingerprint behandling av våra diskbänkar får du inte!

Vad du aldrig kan få på någon av våra bänkskivor är en s.k. Anti-fingerprint behandling. Ytan på alla våra rostfria diskbänkar och bänkskivor, oavsett fabrikat och serie, är helt ren från lackeringar eller andra beläggningar. Anti-fingerprint innebär att man lägger på ett tunt lager lack på den rostfria plåten så att fingeravtryck inte skall synas. Plåten behöver inte heller vara av samma höga kvalitet som vi har i alla våra diskbänkar. Ibland kan man ana beläggningen genom att ytan ofta får en svag blå- eller gröntonad nyans.

Stål som har anti-fingerprint behandlats går inte att svetsa och kan därför inte användas i diskbänkar av hög kvalitet. Dessutom är det extra ytskiktet ömtåligt och skulle göra en rostfri diskbänk hopplöst känslig både för slitage och rengöring. Vilket är mycket onödigt. Därför finns Anti-fingerprint behandling nästan uteslutande på vertikal ytor eller ytor där man inte kan ställa något.