Tips: Ytan på en rostfri diskbänk

Ytan på en rostfri diskbänk

Stacks Image 611
Ingen yta på de rostfria diskbänkar och bänkskivor vi säljer är lackad eller kemiskt behandlad på något sätt. Det är rent rostfritt stål som valsas, slipas, poleras och borstas för att få avsedd yta. Ytan på en rostfri bänkskiva har inte heller några öppna porer som gör att den kan påverkas av något vätska som spills ut. Det gör att rostfritt stål är den mest hygieniska och praktiska yta du kan ha i ett kök. Läs mer i Jämförelse bänkskivor där du kan läsa om hur rostfritt stål är jämfört med andra material i bänkskivor.

Bänkens yta förändras över tiden. Den borstade yta bänken har vid leverans får med tiden små repor som efter ett till två år bildar ett mönster. I vissa serier går det att behandla ytan så att den får ett annat utseende redan från början.

Kontaktar du oss kan du få ett prov i storlek av ett kreditkort så du kan se hur ytan ser ut. Provet är även bra för att jämföra den borstade ytan vi har på våra bänkskivor med exempelvis ytan på rostfria vitvaror.

Mattborstad yta är standard

Gaffel på en linjärt borstad rostfri diskbänk.
Alla våra leverantörer erbjuder nästan samma typ av borstad matta yta med ett undantag, Decosteel. Vi har ofta själva svårt att se skillnad mellan andra tillverkares yta trots att vi jobbar med rostfritt stål till vardags. Vi har i några fall kombinerat rostfritt stål från två leverantörer utan att det har gått att se någon som helst skillnad. Ens på mycket nära håll.

Plåtarna som diskbänkarna byggs av har en borstning redan från stålverket. När hantverkarna bygger bänken slipar och borstar de alla ytor som bearbetas, exempelvis svetsfogar, på samma sätt som de ytor som inte bearbetats. På så sätt får hela bänkytan samma borstning.

De vanliga borstade ytorna är alltid linjära som standard. Det gör att borstningen stämmer överens med borstningen på många rostfria vitvaror.

Decosteels lite blankare yta

Decosteel borstar sina köksbänkar en gång extra innan leverans vilket gör ytan lite blankare. På bilderna kan du se skillnaden mellan en standard borstad yta, i det här fallet från Purus, och Decosteels blankare yta. Den randiga tapeten reflekteras betydligt mer i diskbänken från Decosteel.
Stacks Image 519

Decosteels lite blankare yta.

Stacks Image 699

Purus med standard mattborstad yta.

Antikbehandling från Purus och Decosteel

Purus Original och Premium samt Decosteel Design och Solid rostfria bänkskivor kan behandlas med en cirkulär borstning så att bänken ser ut att vara några år äldre redan vid leverans. Behandlingen gör att du inte ser de första reporna lika tydligt som på en vanlig borstad yta. Ytan kan appliceras på bänkar med rak kant, modern droppkant och uppvikt kant. Diskhon behandlas inte. Du kan inte få cirkulär borstning på diskbänkar med klassisk droppkant eller nedsänkning runt disklådorna. Priset får du på offert.
Gaffel på en cirkulärt borstad rostfri bänkskiva.
Stacks Image 570

Linjär borstning.

Stacks Image 565

Cirkulär borstning.

Alternativa ytor för Stala Seven diskbänkar

Ytan på Stala Seven diskbänkar och stänkskydd har en borstad yta som standard. Mot ett tillägg kan du få ytan med en präglad yta kallad Deko eller ett StalaTex mönster. StalaTex mönstret känns, till skillnad från Deko, inte när man dra handen över det. Disklådan är alltid standard borstad. Se mer på Fakta: Stala Seven.
Stala Seven diskbänk och stänkskydd i rostfritt med StalaTex mönster.
Stacks Image 311

Anti fingerprint får du inte!

Vad du aldrig kan få på någon av våra rostfria bänkskivor är en s.k. anti fingerprint behandling. Ytan på alla våra rostfria diskbänkar och bänkskivor, oavsett fabrikat och serie, är helt ren från lackeringar eller andra beläggningar. Anti-fingerprint innebär att man lägger på ett tunt lager lack på den rostfria plåten så att fingeravtryck inte ska synas. Plåten behöver inte heller vara av samma höga kvalitet som vi har i alla diskbänkar vi säljer. Ibland kan man ana beläggningen genom att ytan får en svag blå- eller gröntonad nyans.

Stål som har anti-fingerprint behandlats går inte att svetsa och kan därför inte användas i diskbänkar av hög kvalitet. Dessutom är det extra ytskiktet ömtåligt och skulle göra en rostfri diskbänk hopplöst känslig både för slitage och rengöring. Vilket är mycket onödigt. Därför finns anti-fingerprint behandling nästan uteslutande på vertikal ytor eller ytor där man inte kan ställa något som kan repa ytan.
© 2023 Neonela Kitchen AB Allmänna villkor | Cookies

(D)

(T)

(M)

© 2023 Neonela Kitchen AB

(D)

(T)

(M)