Tips: Bänkskivor i rostfritt stål för utekök

Utekök blir allt populärare

Långt rostfritt utekök i två delar.
Många fler väljer att laga allt mer mer varierad mat i uteköket. Mångsidigheten underlättas av alla tillbehör som pizzastenar, stekbord, rotisserier, grillspett m.m. som nu finns till många grillar. Möjligheterna begränsas dock av att de flesta grillar har små om ens några sidobord.

Med en måttanpassad rostfri bänkskiva får du gott om plats för att förbereda, laga och servera mat på en lättskött yta utan skarvar. Lägg till diskho, vatten och avlopp så du göra nästan allt du kan göra i köket du har inomhus.

Vi kan designa och låta tillverka måttbeställda rostfria bänkskivor och diskbänkar för alla typer av utekök.
Rostfritt utekök med en rörlig del.
Bägge bilderna är från ett utekök i två delar vi designat, konstruerat och låtit tillverka. Kundreferens 177.
Observera: Vi säljer numera uteslutande rostfria bänkskivor för utekök, inte rostfria stativ, underreden eller skåp.

Varför du skall välja en rostfri måttbeställd bänkskiva till ditt utekök

Många utekök byggs av moduler. Ibland även med toppskiva i rostfritt stål. Nackdelen är att du får flera skarvar som är svåra att hålla rena. Väljer du att bygga skåpen eller bänken själv eller köpa moduler utan toppskiva kan du komplettera med en måttbeställd rostfri bänkskiva av hög kvalitet som sträcker sig över alla moduler. Utan skarvar och i den form och med de mått och funktioner du önskar. En heltäckande rostfri diskbänk skyddar dessutom underredet.

Ett utekök, inklusive bänkskivan, skall tåla att stå ute året runt. Förutom att det kan vara svårt att vinterförvara ett utekök, är det trevligt att grilla även på vintern. Rostfritt stål av bra kvalitet, som hos alla bänkskivor vi säljer, är mycket tåligt.

Även disklådan svetsas in utan några skarvar. Du bestämmer själv alla mått och eventuella urtag. Vill du ha en sammanhängande sex meter lång rostfri bänkskiva eller en extra djup diskbänk för en köksö utomhus är det inga problem. Du kan även få urtag för en grill i vissa serier.

En rostfri diskbänk är lätt att montera på ett stativ, skåp eller annat underrede. Alla bänkskivor, utom de i kompakt stål, är förstärkta undertill med en fiberskiva. Det gör bänken stummare och stadigare.

Observera: En rostfri bänkskiva som utsätts en längre tid för direkt och starkt solljus kan bli mycket varm.

Exempel på vad du kan välja

Vad du kan välja är olika för alla nio serier av rostfria bänkskivor men översiktligt gäller följande:

Form: I stor sett vilken form som helst. Rektangulära skivor är billigare än de i vinkel eller som har hörn som inte är 90 grader. Vill du ha en bänk i vinkel är det billigare att köpa två bänkar och lägga dem intill varandra än att de svetsas ihop. Du kan få runda eller fasade hörn på några av serierna.
Utekök med en 10 cm tjock rostfri diskbänk.
Utekök med en rostfri diskbänk med måtten 1085 x 2395 x 100 mm. REF178.
Längd: Vi kan låta tillverka extremt långa rostfria bänkskivor i ett stycke. Men det finns brytpunkter då bänken blir dyrare. Bäst pris har bänkar som är kortare än 3 meter. När bänkarna blir över 4 meter ökar priset då bänken måste byggas av flera plåtar som svetsas ihop. Är bänken riktigt lång kan det krävas specialtransport, kranbil och dyrare emballage. Mycket korta bänkar, under 80 cm, blir förhållandevis dyra då kostnaden inkluderar en startkostnad som är oberoende av längd.

Djup: Djupet på rostfria bänkskivor välja fritt på millimetern. Begränsningen är plåtens storlek. Upp till 120 cm är det inga problem. Vissa vanliga djup som 59, 60, 62 och 63,5 cm är billigare än andra djup.

Tjocklek: Du kan välja tjocklek mellan 12 och 100 mm. Bästa pris har dock tjocklekarna 20, 30 och 40 mm.

Uppvikta kanter: En uppvikt bakkant kan vara praktisk om det finns risk att något kan trilla ner bakom bänkskivan och vara svårt att komma åt. En uppvikt kant är även bra för att skydda en eventuell vägg bakom uteköket. Man kan torka av den rostfria bänkskivan ända in utan riskera att komma åt väggen.
Stacks Image 1546
Rostfri bänkskiva med uppvikt bakkant som skydd för väggen. REF191
Diskho: Alla disklådor svetsas in. Men tänk genom vad du vill ha diskhon till. Även om många väljer en stor diskho till sitt kök inomhus är det oftast inte nödvändigt i ett utekök. Skall du göra rent tunga grillgaller är en grund stor plastbalja bättre än en diskho. Mindre risk med skador och det skulle krävas en ganska stor diskho även för galler från en normalstor grill. En mindre diskho är perfekt för att skölja matvaror, skölja händerna och göra rent redskap. Avloppet kan du göra som en slang till en stenkista, om det är tillåtet där du bor, eller till en plastdunk du tömmer då och då. Väljer du en rostfri diskbänk följer det med avloppsdetaljer.

Urtag för grill: Väljer du att sänka ner grillen i bänken måste urtaget måste vara rektangulärt i Kategori-A och C. I Kategori-B kan urtaget även vara runt. Då vi inte har möjlighet att få korrekta urtagsmått från tillverkarna av grillar måste du själv mäta och ange det för oss.
Stacks Image 938
Stacks Image 936
Stacks Image 506
Stacks Image 508
Andra urtag: Du kan även få urtag för exempelvis en sidobrännare eller rostfria kantiner i bänkskivan. Många grillar har sidobrännare som tillbehör. Dessa är ofta lätta fälla in. Kantiner finns i ett stort antal standardmått som heter Gastronorm och kan köpas hos många näthandlare. Köp till lock så är matvarorna skyddade när du lämra uteköket tillfälligt. Kantinerna finns med olika djup. De djupare är även bra för att ha redskapen i när man grillar. Bara att sätta in i diskmaskinen ihop med redskapen när du är klar. Du kan även ha dem som avfallsburk eller islåda för ölen.
Stacks Image 949
Stacks Image 951
En rostfri bänk med två urtag med Gastronormkantiner och en annan bänk med två urtag med lock samt en sidobrännare.
Stacks Image 1550
Rostfri diskbänk med en diskho med liten radie. REF179

Några designförslag

Skisserna är bara designidéer för att ge dig en uppfattning om hur en rostfri diskbänk kan passa på ett utekök.
Stacks Image 955
Stacks Image 957
Stacks Image 1529
Stacks Image 1531
Stacks Image 1533
Stacks Image 1535

Några saker att tänka på

Montering: Hur förstärkningen och vilken typ av material som används skiljer mellan olika tillverkare. Gemensamt är en fiberskiva med varierande täthet som täcker hela undersidan samt en extra förstyvning runt kanter och urtag. Den rostfria bänkskivan förändrar varken längd eller djup som exempelvis en träskiva, så enklast är att skruva fast den i underredet. Bänken måste få stöd runt om. Även ett eventuellt överhäng måste förstärkas med konsoler. Under vissa förutsättningar kan en tjockare rostfri diskbänk överbrygga ett maximalt 60 cm brett utrymme förutsatt att den är fastskruvad bägge sidor.

Bäst är att den har stöd utmed alla kanter. Skall bänkskivan bära en grill måste bänkskivan få stöd runt urtaget. Kompakta stålskivor kan vara lite svårare att montera på vissa underreden eller skåp. Är det en slät yta räcker ofta montagetape eller konstruktionslim. Annars måste du eventuellt limma fast små vinklar som sedan monteras i underredet.
Stacks Image 968
Stacks Image 1281
Skydda undersidan: Då tillverkarna använder olika typer av fiberskivor rekommenderar vi att du alltid målar undersidan med fuktskyddande färg innan du monterar bänken. Planteringsbänken på bilden nedan har stått ute i åtta år utan att ta skada. Undersidan är målad med just sådan färg. De rostfria bänkskivor vi har valt ut passar samtliga att ha utomhus, förutsatt att undersidan målas.
Stacks Image 979
Stacks Image 976
Stacks Image 626
Val av kant: Även det går att få en droppkant, sådana som man ibland har till kök inomhus, välj en rak kant. Annars kommer du alltid få vatten som står kvar efter regn. Det går inte att borra hål i skivan som dränering. Vi har testat. Bänkskivans plana och släta yta och ytspänning kommer att göra att knappt något vatten rinner ut även genom ett rätt stort hål. Har du en rak kant är det bara att dra av allt vatten med handen eller en gummiskrapa. Har du bänken under tak kan en droppkant vara bra då du skyddar golvet.
Salt miljö: Kommer bänkskivan stå intill salt- eller bräckt vatten och kan utsättas för saltbemängd luft riskerar skivans yta att få korrosionsfläckar. Det påverkar inte bänkens funktion eller hållbarhet men ytan kan få gråa fläckar. Vill du undvika det helt kan du beställa vissa bänkar i Kategori-B i syrafast stål mot ett pristillägg på 25-30%. Det finns även disklådor i syrafast rostfritt stål.

Infällning av grill i bänkytan: Även om det går att integrera en grill i bänken så kommer en rostfri bänkskiva hålla så mycket längre än vilken grill som helst. Av det skälet kan det vara bättre att ha grillen på ett eget mindre stativ och ha den rostfria bänken för att förbereda och servera mat. Om grillen skall stå på eller sänkas ner i bänkskivan måste du ta hänsyn till temperaturen på grillens utsida. På några serier kan vi dra tillbaka spånskivan runt urtaget. Rostfritt stål leder värme ganska dåligt men utvidgas som all metall av hög värme. Expansionen går delvis tillbaka men du riskerar bulor på bänken då limfogen mot spånskivan släpper.

Tänker du ställa grillen på bänken på ett lågt stativ måste du även kontrollera temperaturen på undersidan av grillen. Urtaget för grillen bör inte placeras direkt ovanför för en eventuell gasflaska då varma delar av grillen kan komma för nära regulatorn på gasflaskan och riskera att öppna säkerhetsventilen. Beroende på grillens konstruktion och vikt kan du även behöva bygga en ram som stödjer bänkskivan runt urtaget.
Stacks Image 986
Stacks Image 988
Tappkran: Väljer du till en diskho vill du troligen ha en tappkran för kallvatten. Normalt är urtaget i den rostfria bänkskivan 35 mm som kan var lite stort för en tappkran. Måttet är avsett för en blandare som vanligtvis är lite bredare. I leverantörernas ritprogram går det inte att ändra urtagets diameter. Vill du ha ett urtag med mindre diameter har vi möjlighet att på alla serier utom Stala Seven att ändra diametern när vi planerar in tillverkningen i fabriken. Ett annat alternativ är nya IKEA Kallsjön som täcker upp till 37 mm breda urtag med en anpassningsring.

Börja med att välja vilken kategori av rostfri bänkskiva som passar bäst

Att priset varierar mellan olika serier beror till största delen på möjligheten till personlig anpassning samt att vissa val prissätts olika hos tillverkarna. För att underlätta att hitta rätt i vårt stora sortiment av rostfria bänkskivor har vi valt att dela in dessa i fyra kategorier:
Kategori-A) Rektangulära rostfria bänkskivor med vissa begränsningar i mått och tillval. De gör dem till mycket prisvärda alternativ. Även om de inte finns i alla djup och tjocklekar sparar du pengar genom att välja någon av dessa. Det är här du skall börja leta.
Kategori-B) Rostfria bänkskivor som går att välja i nästan alla former och mått. Till dessa finns ett mycket stort urval av tillval som disklådor och kanter. Dessa är normalt dyrare än rostfria bänkskivor i Kategori-A men erbjuder många flera möjligheter.
Kategori-C) Raka rostfria diskbänkar av hög kvalitet med något tunnare plåt och underlimning samt mindre urval av disklådor än våra andra serier av rostfria diskbänkar.
Kategori-D) Rostfria, 4 eller 6 mm tjocka kompakta stålskivor utan underlimning som går att utforma mycket fritt. De är normalt dyrare än alla andra rostfria diskbänkar.
I Sortiments- och köpguide hittar du mer om vad som är lika och vad som skiljer mellan de fyra kategorierna. Dessutom hittar du länkar till alla seriers faktasidor.
Översikt av sortiment: För att se en översiktlig jämförelse mellan alla serier av rostfria diskbänkar vi erbjuder kan du ladda ner en PDF.

Priser och leveranser

Du kan enkelt få reda på vad en rostfri bänkskiva för ett utekök skulle kosta genom att använda någon av tre möjligheter.

On-line prisräknare

1) Prisräknare: Några serier har speciella prisräknare där du kan testa priser och tillval hur många gånger som helst. Priset uppdateras direkt på skärmen när du exempelvis ändrar mått eller disklåda.

Rita bänken själv och få 5 % i rabatt

Vi hjälper dig gärna att utforma en rostfri diskbänk eller bänkskiva för ditt utekök. Men om du vill kan du rita upp bänken i någon av våra leverantörers ritprogram och få 5 % i rabatt på våra ordinariepriser.

Observera: I ritprogrammen visas ett pris. Det är av leverantören rekommenderat konsumentpris utan frakt och ibland utan emballage. Våra priser är alltid inklusive moms, emballage och frakt.

För att se vårt pris mejlar du oss det ritnings-ID som du får när du ritat klart. Vi kan fånga upp ritningen med det numret och ge dig en slutlig och bindande totaloffert. Inga kostnader tillkommer.

3) Kontakta oss.

Om du har en mer avancerad bänk inte vill rita själv hjälper vi dig gärna att utforma bänkskivan och ge dig en offert. Gå till Prisförfrågan och besvara så många av frågorna som möjligt.

Priser och leveranser

Alla priser är inklusive moms, emballage och frakt till tomtgräns eller trottarkant till alla adresser farbara med tung lastbil i Sverige med landförbindelse. Gotland är inkluderat. Klicka på Leverans för att se aktuella leveranstider.

Du betalar 30 dagar efter bänken lämnar fabriken förutsatt att vi får dit personnummer och att du inte har några betalningsanmärkningar. Du kan även välja att dela upp betalningen på tre månader. Om du inte vill ange personnummer eller har någon anmärkning krävs förskottsbetalning.
© 2023 Neonela Kitchen AB Allmänna villkor | Cookies

(D)

(T)

(M)

© 2023 Neonela Kitchen AB

(D)

(T)

(M)