Vi gör som standard urtag för en blandare. Det ingår i priset på bänkar med disklådor. Vill man inte ha ett urtag så är det bara att säga till så tar vi bort det. Diametern på urtaget kan skilja lite mellan olika typer och modeller av blandare därför behöver vi den uppgiften. Det absolut vanligaste måttet är 35 mm. Undantaget är oftast blandare med både utdragbar slang och diskmaskinsavstängning.
Ritar du själv upp diskbänken hos Purus eller Decosteel kan du ange en annan diameter än 35 mm. När det gäller Furhoffs Design och Free finns det inget fält i ritprogrammet men ange vilken diameter du önskar så löser vi det när bänken planeras in produktionen.
Urtaget i Stala Seven diskbänkar är alltid 35 mm. Behövs det kan en rörmokare öka diametern på hålet med ett mycket speciellt verktyg.
När du beställt bänken och den precis ska planeras in i produktionen får du en sista ritning att godkänna. Där står urtagets diameter.
En blivande diskbänk med urtaget för blandaren utskuret innan disklådorna svetsas in. Även bänkens underlimning formskärs och får urtag för blandare. Det ger stöd för blandaren.
Blandare som är centrerad i förhållande till fönstret, inte disklådan. Kundreferens 60. Blandaren måste inte sitta centrerad bakom disklådan. Placering kan i de flesta serier väljas utifrån var blandaren får plats och där man tycker det är mest praktiskt att ha den. I vissa fall kan man välja alternativa placeringar, i andra helt valfritt.
Även typ av blandare och hur långt den når kan påverka placeringen. Med en utdragbar slang kan blandaren placeras nästan fritt. Det finns disklådor med integrerat fast urtag för blandare. De är främst avsedda för sten, trä och laminatbänkar, inte rostfria bänkar där disklådan svetsas in.
En detalj som vi ofta får frågan om efter är hur stabilt det blir när blandaren monteras. Alla serier, med undantag för Stala Seven, är underlimmade även närmast disklådan. Spånskivan limmas under tryck och det är en mycket stabil konstruktion i vilken man sedan monterar blandaren.
Är det en extremt hög blandare i en tunnare bänk kan det i vissa fall krävas att vi limmar en extra spånskiva under där blandaren monteras. Går endast att göra på serierna Purus Original, Furhoffs Free och Decosteel Design. I monteringsanvisningen för blandaren anges ofta den tunnaste och tjockaste bänkskiva blandaren går att montera i. Om det inte kan göras i fabriken är det enkelt att göra det själv.
På Stala Seven diskbänkar görs det på två sätt beroende på bänkens disklådans mått. Antingen limmas en 6 mm MDF vid urtaget eller monterar de ett speciellt beslag som förstärkning och som gör att man uppnår den tjocklek på bänkskivan som krävs för att man ska kunna montera blandaren.
Om du borrar eller sågar i den rostfria bänkskivan eller stänkskyddet förlorar du garantin. Undantaget är hål för blandare i en diskbänk. Förutsättningen är att du eller din rörmokare gör det på rätt sätt och med rätt verktyg.
Vilken metod du än använder så skall du använda skärolja, borrstål för rostfritt stål samt låg hastighet och inget tryck på borren.
För hög hastighet kan göra att stålet kan härdas och bli onödigt svårt att komma genom. Tryck kan göra att spånskivans limning släpper. Om det händer sätt genast i blandaren tillfälligt och dra ihop plåten med spånskivan så att den inte släpper ännu mer. Går normalt inte att reparera. Tyvärr har även hantverkare skadat diskbänkar på detta sätt.
Om du behöver borra ur för en blandare som skall ha ett urtag med den vanligaste diametern, 35 mm, finns det två relativt prisvärda lösningar:
Hålstans: Den har två delar. En del med skär på undersidan och en del med mothåll på ovansidan. Man behöver ingen borrmaskin då man vrider ett bulthuvud på ovansidan med hjälp av skiftnyckel eller ännu hellre en fast nyckel. Tyvärr är dessa stansar normalt bara gjorda för att skära genom plåten och inte underlimningen. Därför måste du fräsa bort underlimningen utan att skada plåten. Tänk på att köpa en hålstans som klarar diskbänkens plåttjocklek. Av våra serier är det endast Stala Seven, som inte underlimmas bakom disklådan, där hålstansen kan användas utan att fräsa bort spånskivan.
Hålsåg: Det är en vanlig hålsåg med skär som klarar metall. Det är den metod som är svårast. Låg hastighet, kylning med olja, absolut inget tryck och extra försiktighet när borren går genom stålet. Tänk på att ta hänsyn till bänkskivans totala tjocklek vid val av hålsåg. Även om hålsågar finns i större diameter än 35 mm blir dessa ännu svårare att såga med.
En ofta dyrare lösning är att använda en konisk borr avsedd för rostfritt stål. Dessa finns i en mängd varianter beroende vilka diametrar du behöver borra ur för. De har även lite olika namn. När du har rätt diameter på urtaget i stålskivan återstår bara att skära till kanterna på spånskivan.
Plåthålborr. Det är en slät konisk borr med markeringar för olika diametrar.
Stegborr: Den är också konisk men har klackar för de vanligaste diametrarna. Den lösningen är den dyraste men också enklast att använda på underlimmade diskbänkar.
Tänk efter minst två gånger innan du väljer att själv göra urtaget efter att diskbänken är levererad.
Försök alltid bestämma blandare och placering innan diskbänken byggs. Urtag för blandare, oavsett diameter och placering, kostar inget extra. Undantaget är Stala Seven där urtaget alltid är 35 mm och kan placeras i någon av tre positioner.