Bra att veta om rostfria bänkskivor för tvättstugor

Varför en rostfri tvättbänk

Varför en rostfri tvättbänk

I en tvättstuga eller ett grovkök är det viktigt att ha en praktisk arbetsyta där man ska kunna hantera många olika saker. Saker som alla ställer lite olika krav på bänkskivan:
Saker som …
… är smutsiga
… är helt rena
… är blöta
… måste rengöras
Det innebär bl.a. följande:

Bänken bör vara helt fri från skarvar där fukt kan tränga in eller smuts fastna

Diskhon måste vara i ett stycke med bänkskivan. Sten, trä och laminat fungerar inte alls då de alla har diskhoar som limmas på plats. Skarvar som med tiden riskerar att samla smuts. Du ska inte behöva fundera på skarven utan ska kunna torka vatten från bänkskivan ner i hon. Lite billigare laminatskivor har dessutom nästan alltid skarvar i kanterna som inte tål vatten. Helt utan skarvar är bara rostfria bänkar med insvetsade disklådor och komposit där även diskhon är i komposit och i ett stycke med bänken.
Alla rostfria bänkar du kan köpa hos Neonela Kitchen har hoarna insvetsade helt utan skarvar. Varken fukt eller smuts kan samlas i någon skarv.

Ytan måste gå att göra absolut helt ren

Trä kan aldrig blir helt rent då ytan initialt och regelbundet måste behandlas med kemikalier för att tåla fukt. Ytan är dessutom inte så tät att den går att göra perfekt ren. Billig laminat kan vara känslig för rengöring då ytskiktet är tunt. Bättre laminat har ofta en trevlig struktur som tyvärr gör att ytan aldrig kan bli helt ren. När det gäller sten så skiljer det mellan olika stentyper. Vissa måste behandlas med kemikalier och andra har en porös yta där fukt m.m kan tränga ner. Bättre komposit, om den inte har en struktur, går att rengöra om man bara är försiktig med vilka medel man använder.
Ytan på en tvättbänk i rostfritt stål går att göra absolut helt hygieniskt ren och kräver ingen behandling med kemikalier.

Ytan måste tåla lite ovarsam behandling

När man läser olika forum vad som en tvättbänk ska tåla inser man att ytan inte får vara alltför känslig. Laminat är känsligt för repor och vissa stensorter samt komposit är det lätt att slå flisor ur. Trä är det ganska svårt att skada då ytan är mjuk. Ingen yta tål hög värme utom polerad granit som även den kan spricka av kraftiga värmeväxlingar.
En rostfri yta repas men efter ett tag bildar reporna ett mönster. Ett mycket kraftigt slag med en hammare kan lämna en liten grop men ytan går inte sönder.

Bilder från kunder

Bilder från kunder

Stacks Image 512
En tre meter lång rostfri bänkskiva ger plats för en rejäl arbetsyta. Uppvikt bakkant gör bänk lättare att torka av. Kundreferens 175.
Stacks Image 517
Stacks Image 519
En funktionell lösning med en rostfri diskbänk och en traditionell vask med en integrerad tvättbräda. Kundreferens174.
Stacks Image 523
En liten men mycket väl utnyttjad yta. Genom att tvätthon placerades så långt åt höger det gick fick man ganska stor sammanhängande arbetsyta trots att bänken bara är 1,2 meter.. Skivan har en 1,5 mm droppkant runt om. Kundreferens 168.
Stacks Image 530
Stacks Image 528
Genom att beställa en rostfri bänkskiva som utnyttjade hela utrymmet mellan vägg och högskåp fick familjen en bättre arbetsyta. Bänken monterades en bit ut från väggen för att inte behöva dra om elen. En bakkantslist limmades fast så att inget kunde trilla ner bakom skivan. Kundreferens 127.
Stacks Image 534
Gott om plats på arbetsytan i en tvättstuga. Den rostfria tvättbänken är 210 cm lång och från Stala Seven serien. Kundreferens 162.

Några tips för att utforma en rostfri tvättbänk

Några tips för att utforma en rostfri tvättbänk

En rostfri diskbänk är helt perfekt som tvättbänk. Rostfritt stål tål vatten bättre än nästan alla andra material och går att göra absolut ren utan att använda aggressiva rengöringsmedel eller kemiska behandlingar. En rostfri tvättbänk saknar skarvar och går att utforma på massor av sätt. Dessutom finns det två mycket praktiska fördelar med bänkskivor i rostfritt stål.

Du kan få en droppkant runt om bänken. Vanligast höjd är 1,5 eller 3 mm men vi har även rostfria bänkskivor med 8 mm höga droppkanter. Troligtvis hanterar man mer vatten som att hälla ut hinkar, rengöra större saker m.m. i en tvättstuga jämfört med ett kök och då kan en droppkant vara praktiskt.

En uppvikt bakkant gör att bänken är lättare att torka av. I vår billigaste serie, Stala Seven, limmas bakkanten fast och man tätar skarven med silikon. Det gör att man enkelt och kostnadseffektivt kan ha ett vägg skydd på andra sidor än bara bakkanten.

I alla övriga serier är den uppvikta bakkanten i ett stycke med bänkytan. Normalt är bakkanten 5 eller 6 cm på diskbänkar i Kategori-A. Det räcker för att göra ytan lättare att torka av. Ingen risk att du kommer åt väggen. En kaklad vägg har känsliga fogar som kan samla smuts och fukt som riskerar att missfärgas. En uppvikt bakkant löser det. På våra mer avancerade diskbänkar, de i Kategori-B, kan du få en uppvikt kant på upp till tre sidor och i valfri höjd.

Även om en uppvikt bakkant kostar extra så är det ofta billigare än att kakla väggen bakom tvättbänken.

Om man inte bara utgår från vad ytan ska tåla är det en lång lista en tvättbänk ska klara. Några exempel:
 • Tvätta av penslar
 • Duscha av en hund
 • Tömma och fylla på en hink
 • Sortera smutsig tvätt
 • Vika ren tvätt
 • Tvätta av skor
 • Ställa ifrån sig blöta saker
 • Färga håret
Alla detta ställer även krav inte bara på ytan, utan även på val av ho. I ett kök är det bra med en dubbel diskho där en ho kan fungera som utslagsvask om en ho är upptagen. Det är inte lika nödvändigt i en tvättstuga. Inte heller att kunna lägga ner en långpanna i botten av diskhon för att skölja av den. Det innebär att man kan välja en diskho i klassisk stil med en större radie i hörnen. De är billigare och lättare att göra rena än de med mer skarpa hörn.

Vi har i sortimentet traditionella tvätthoar med integrerad tvättbräda. Praktiskt om man handtvättar mycket men samtidigt blir botten på disklådan mindre så det är svårt att ställa en hink där för att fylla på vatten.

Några sammanfattande tips för val av tvättbänk:

 • Placera diskhon åt ena sidan så du får en stor sammanhängande arbetsyta. Har du valt en avlång rektangulär disklåda kan du ofta vända den 90 grader så att ytan intill blir större.
 • Välj en rostfri tvättbänk med en enkel insvetsad diskho utan skarvar i klassisk stil för att spara pengar.
 • Lägg till en uppvikt kant, helst i ett stycke med bänken, längs baksidan av bänken för att skydda väggen och eventuellt slippa kakling.
 • Montera en hög blandare med utdragbar slang så att du lätt kan spola av saker. Eventuellt måste du förstärka undersidan av bänken för att den ska sitta stadigt.
 • Montera en dispenser för tvål i bänkskivan. Mycket praktiskt. Finns till de flesta av de serier vi säljer.

Lite om montering

Den rostfria bänkskivan skruvas fast i bänkskåpen i både fram och bakkant. Är det ett metallstativ kan man eventuellt använda montagetape. Det är lite svårare då man vanligtvis inte kan korrigera ett eventuellt misstag. Tapen fäster direkt.

Ligger bänken ovanför exempelvis en tvättmaskin och en torktumlare som står intill varandra måste bänken ha stöd mellan maskinerna. En rostfri bänkskiva kan maximalt var utan stöd över en öppning som är 60 cm bred. Det förutsatt att bänken är fastskruvad på bägge sidor av skåpen på ömse sidor av öppningen. Tvättbänken får inte ta stöd av en maskin. Vill du ha torktumlare och tvättmaskin intill varandra är det enklast bredda öppningen några centimeter. Sätt in en mellanvägg eller ett ben i framkant och en kraftig konsol i bakkant mellan maskinerna. Bänkskivan måste vara, även med stöd, 20 mm eller tjockare.
Stacks Image 456
Det finns en elegant lösning som kräver lite jobb men gör att maskinerna kan stå intill varandra. Beställ en minst 40 mm tjock bänkskiva. Beroende på serie finns det utrymme att lägga in ett eller flera rostfria fyrkantsrör innanför förstärkningen som går runt bänkens kant. Röret skall vara så långt som möjligt och gärna gå innanför hela framkanten. Röret limmas fast som extra stöd. I bakkant monteras en L-profil mot väggen som bänkskivan skruvas fast i. Då Stala Seven har förstärkningar på tvären under bänken fungerar det inte med deras bänkskivor.

Tänk på att vissa tvättmaskiner vibrerar mycket när de centrifugerar vilket gör att de eventuellt inte kan stå för nära skåp eller andra maskiner.
Stacks Image 458

Fyra prisexempel (Februari 2021)

Fyra prisexempel (Februari 2021)

Prisexemplen avser en rostfri bänk som är 1800 mm lång, 30 mm tjock och är 635 mm djup som passar på IKEA Metod bänkskåp. En rejäl insvetsad disklåda i klassisk stil. Droppkant och uppvikt bakkant som tillval.

Stala Seven: Vår billigaste bänk men trots det av hög kvalitet och mycket populär. Lite tunnare plåt men ordentligt underlimmad med MDF och därför både tillräckligt stum och stabil. Droppkanten är 1,5 mm och bakkantslisten som limmas fast är 6 cm hög.
 • Med en disklåda N- Seven som är 340 x 400 mm kostar den 4154 kr.
 • Med en disklåda L-Seven som är 500 x 340 mm kostar den 5132 kr.
 • Lägg till 1016 kronor för en 6 cm hög bakkantlist som limmas fast.
Purus Basic: En av våra storsäljare. Plåten i bänkskivan är 1,25 mm och underlimmad med fukttrög spånskiva. Droppkanten är ca 3 mm hög.
 • Med disklåda IRIS 5040 som är 500 x 400 mm kostar den 7739 kronor.
 • Lägg till 2066 kronor för en 50 mm uppvikt bakkant som är i ett stycke med bänkskivan.
Decosteel Decolight: Bänkens ytan är något blankare än hos de andra diskbänkar. Plåten i bänkskivan är 1,00 mm och underlimmad. Droppkanten är 3 mm hög.
 • Med disklåda Variant 10 som är 480 x 400 mm kostar den 9139 kronor.
 • Lägg till 2896 kronor för en 60 mm uppvikt bakkant som är i ett stycke med bänkskivan.
Stala Design: Har 1,25 mm tjock plåt och är underlimmad med spånskiva under hela bänkytan. Droppkanten är hela 8 mm.
 • Med disklåda BX-50 som är 500 x 400 mm kostar bänken 12654 kr.
 • Lägg till 1258 kronor för en 5 cm uppvikt bakkant som är integrerad med bänkskivan.

Alla priser inkluderar emballage moms och frakt till tomtgräns eller trottoar till privata adresser med landförbindelse inklusive Gotland.

Du kan spara 500 kronor genom att rita upp bänken i någon av våra leverantörers ritprogram.

Du kan få en rostfri tvättbänk anpassad för alla behov och tillgängliga utrymmen. Samtliga de rostfri diskbänkar Neonela Kitchen säljer passar i en privat tvättstuga eller grovkök.
© 2021 Neonela Kitchen AB Köp- och allmänna villkor | Cookies

(D)

(T)

(M)

© 2021 Neonela Kitchen AB

(D)

(T)

(M)