Tips: Välja till ett rostfritt stänkskydd

Fördelar med ett rostfritt stänkskydd

Rostfri diskbänk med rostfritt stänkskydd.
Rostfri diskbänk och stänkydd med mönster.
Stänkskydd finns i kakel, mosaik, glas, sten laminat, m.fl. material. Inget annat material är dock lika hygieniskt och anpassningsbart som rostfritt stål. Inga porer, inga skarvar eller fogar som kan samla fett och smuts. Dessutom kan ett stänkskydd i rostfritt stål under vissa förutsättningar integreras helt utan skarvar med en rostfri diskbänk.

Skillnaden mellan en uppvikt kant och ett stänkskydd är höjden. En uppvikt kant är normalt inte högre än 10 cm och är med ett undantag, Stala Seven, integrerat med bänkskivan. Ett stänkskydd kan göras betydligt högre. Rostfria stänkskydd finns med olika konstruktioner, ytor och mönster.
Stänkskydd är lätta att anpassa efter dina behov och kökets mått. Vilken längd, höjd, tjocklek, och yta du kan välja beror på både typ av stänkskydd och tillverkare. Du kan aven beställa urtag för exempelvis strömbrytare i flera serier.

Rostfria stänk skydd till befintliga bänkar

Stacks Image 808
Rostfria stänkskydd passar även till andra bänkskivor än rostfria som bilden, vi fått av en kund, visar.
Du kan köpa ett stänkskydd i rostfritt stål även om du inte köper en diskbänk av oss. Priset blir dock lägre om du beställer stänkskyddet i samband med en diskbänk då frakten kommer att ske samtidigt och blir därför billigare.

Olika typer av rostfria stänkskydd

Det förekommer olika beteckningar på olika typer av stänkskydd beroende av tillverkare. Stänkskydd, panel, stänkplåt, stänkbleck, dekorplåt är olika namn på ofta samma saker. För att förenkla det lite har vi delat in stänkskydden i fyra varianter A, B, C och D.
Stacks Image 275
Integrerat eller löst stänkskydd
Fördelen med ett integrerat stänkskydd är naturligtvis att det inte är någon skarv mellan bänkskivan och stänkskyddet. Samtidigt blir hela bänken svårare att emballera, frakta och att få in i köket. Lösa stänkskydd går att göra högre och finns i fler mönster och ytor än integrerade.

Möjligheten att integrera ett stänkskydd med bänkskivan skiljer mellan tillverkarna. Det som påverkar möjligheterna är bl.a. diskbänkens längd, form och önskad höjd på stänkskyddet. Även kombinationer av dessa faktorer påverkar vad som går att göra. Vi måste alltid kontrollera med tillverkarna vad som just de kan göra.

Stänkskydd med eller utan underlimning
En plåtskiva är en mycket enkel och platsbesparande lösning om väggen där stänkskyddet skall monteras är helt plan och rak. Plåten limmas mot väggen men oavsett hur tjock plåten är kommer den inte att ta upp eventuella ojämnheter. En underlimmad panel kan ta upp mindre ojämnheter och ytan behöver inte vara lika slät men är dyrare än enkel plåt. Väljer du en lös eller integrerad underlimmad panel i borstat stål kan du med ett undantag, Stala Seven, få hörnen tätsvetsade. Både stålskivor och underlimmade paneler finns med olika mönster och ytor förutom borstad stål.

Stänkskydd och serie

Stänkskydd typ A - enkel plåt integrerad med diskbänken

Stänkskyddet är en förlängning av diskbänksplåten och bockas uppåt väggen. Plåten har samma tjocklek och borstning som diskbänken. I vissa serier kan den övre kanten bockas eller slipas för att vara mindre skarp. Du kan beställa urtag för skruvar, eldosor m.m.
Furhoffs Free, Purus Original och Decosteel Design
Stacks Image 788

Stänkskydd typ B - underlimmad plåt integrerad med diskbänken

Stänkskyddet är en förlängning av diskbänksplåten uppåt väggen samt underlimmad. Alla hörn och gavlar är täckta och tätsvetsade. Plåten har samma borstning som diskbänken. Du kan få beställa urtag för exempelvis eldosor.
Furhoffs Free, Purus Original och Decosteel Design
Stacks Image 790

Stänkskydd typ C - lös enkel rostfri plåt

Stänkskyddet är lös plåt som limmas på väggen. Plåten har lite olika tjocklek beroende på serie men det krävs alltid en helt slät och plan vägg. Normalt är plåten borstad linjärt eller i cirklar. Önskar du mönstrade finns Stala Seven stänkskydd med olika mönster.
Kan beställas i samtliga serier.
Stacks Image 792

Stänkskydd typ D - lös underlimmad plåt

Plåten är underlimmad så att stänkskyddet blir stabilare. Den totala tjockleken varierar med serie. Plåten är bockad och svetsad i alla hörn på alla serier utom Stala Seven. Du kan i några serier även välja typ av borstning och beställa urtag för exempelvis eldosor.
Kan beställas i samtliga serier.
Stacks Image 678

Rostfritt stål ger unika möjligheter

Kök i rostfritt stål med olikla stänkskydd i rostfritt stål.
Att göra ett stänkskydd i rostfritt stål skapar oanade möjligheter. I det här köket, Kundreferens 99, utnyttjades flera av möjligheterna.

A) Ett riktigt stort stänkskydd som underlimmades med en spånskiva. Skruvarna doldes av andra delar av konstruktionen och en Rösle Open Kitchen skena vars extra långa skruvar stabiliserade stänkskyddet.

B) Stänkskyddet gjordes som en vinkel som sköts på plats innan det sattes fast med silikon. Stänkskyddet är underlimmat och har urtag för en timer samt skruvhål för en ytterligare en Rösle skena.

C) Stänkskyddet, som är underlimmat, är integrerat med den övre bänkskivan. Stänkskyddet har även ventilation för induktionshällen och en ugn.

D) Avslutningen på skåpsraden beställdes så att den täckte två skåpsrader och med urtag för ett eluttag. Täckskivan underlimmades med en spånskiva för att kunna skruvas fast från insidan.

E) En 1,25 mm tjock vinklad plåt som limmades fast på väggen. Urtagen för el och fläktstyrning gjordes på fabriken.
© 2023 Neonela Kitchen AB Allmänna villkor | Cookies

(D)

(T)

(M)

© 2023 Neonela Kitchen AB

(D)

(T)

(M)