Tips: Hur du sköter en rostfri diskbänk

Rengöring av en rostfri diskbänk

Rengör alltid din diskbänk efter användning med diskmedel och rent vatten. Skölj noga och torka alltid av bänken. Låt aldrig vatten eller andra vätskor torka in på ytan för att undvika att det bildas en grå beläggning.

Om det uppstår fläckar på en rostfri yta kommer dessa oftast från partiklar som finns i vatten eller andra vätskor som torkat och går att ta bort.

Rengör diskbänken grundligt helst en gång per vecka. Det finns en rad rengöringsmedel på marknaden som är anpassade till rostfria diskbänkar. Rengöringsmedel som används för glashällar eller helt vanlig vit tandkräm fungerar lika bra. Vi har även testat Fix-Universal som säljs både på nätet och i butiker med bra resultat.

Silverputs, skurmedel, stålull m.m. skadar en rostfri diskbänk!

Se speciellt upp med silverputsmedel som ger fläckar som inte kan avlägsnas. Använd aldrig traditionella skurmedel, skursvamp, blekmedel, klorhaltiga rengöringsmedel eller stålull. Förutom att repa lämnar stålull små partiklar på ytan som kan utvecklas till rostfläckar som efter en tid kan bli synliga rostangrepp.

"Fläcksuddare" fungerar många gånger bra

Vi testar rengöringsmedel till rostfria diskbänkar hela tiden. Något som vi upptäckte för några år sedan i städhyllan i vår lokala ICA-butik är en så kallade ”fläcksuddare”. Kostar ca 30 - 40 kr, beroende på butik, för en förpackning med 2 stycken. Det behövs bara lite vatten för att ”sudda” smutsen bort från diskbänken. Suddaren rensar även bort beläggningar som finns på bänkskivan. Plåten blir verkligen ren och glänsande. Sedan ska man alltid torka av diskbänken med en mjuk kökshandduk. Det fungerar enkelt och snabbt. Dessutom är det miljövänligt.

När vi väl började tycka om fläcksuddare försökte vi se vilka olika leverantörer det finns. Det finns inte så många hittills. Gekås erbjuder en fläcksuddare under eget varumärke till ett så klart mycket bättre pris. Men tyvärr, de höll endast en städning – inte något bra betyg! På stora byggmarknader brukar det finnas städavdelningar. Även där kan man hitta fläcksuddare från olika tillverkare som fungerar lika bra som dom från ICA-butiken.

Bästa fläcksuddare vi hittat hittills är från Mr. Proper. Jag hittade den på en stormarknad i Tyskland. Den både gjorde rent bäst och höll längst. Så klart var den också den dyraste.

Polerduk för rostfria ytor gör så att ytan ser ren ut

En annan snabb variant för att putsa till en rostfri diskbänk lite är en polerduk som framtagits speciellt för rostfria ytor. Det är en microfiberduk som har en mer glatt struktur. Säljs till exempel hos COOP. Även den bör vara lite fuktig för att den ska fungera bra. Polerduken lämpar sig inte om man har mycket matrester på bänken efter matlagning.

Efter flera veckors test även på rostfria fronter på köket har det visat sig att polerduken bara polerar, den tar inte riktig bort smutsen. Det känns som om fingeravtryck mer fördelas än att dom tas bort. Men visst, efter poleringen syns de inte längre. För att endast polera och snygga till bänken fungerar den mycket bra. Men den är inte lämplig för en ”djuprengöring”. Polerduken kan tvättas vilket betyder att polerduken kan användas ganska länge. Men, det är som namnet säger, en polerduk, inte någon rengöring egentligen.

Bänkytans känslighet för senap, rödvin och annat syrligt

Stacks Image 309
Många matvaror som exempelvis juice, senap och majonnäs innehåller olika syror och är därför ganska aggressiva mot omgivningen. Hur illa är det egentligen? Måste man springa direkt och torka efter när barnen spillt lite av apelsinjuice på den rostfria diskbänken?

Nej, inte ens om livsmedlet ligger kvar ett dygn. Om du väntar så länge med att rengöra bänken räcker det inte med bara vatten och diskmedel för att få bort fläckarna.

Vi testade med majonnäs, juice, senap och rödvin. Provytorna torkades av efter 10 minuter, 1 timme, 5 timmar och till sist efter 24 timmar. Rengöringen gjordes med en fuktig trasa utan rengöringsmedel. Man såg knappast någon fläck från majonnäsen eller juicen inte ens efter 24 timmar. Rödvin och senap gav bägge rätt kraftiga märken när de legat kvar 24 timmar.

Gick det att få bort dessa märken? Ja, men de gick inte bort helt endast med diskmedel. Det krävdes något annat - i detta fall rengöringsmedel avsedda för glashällar.

Det innebär att inte ens den mest aggressiva av våra matvaror vi testade gav bestående märken i den rostfria ytan efter den rengjorts. Tänk på att alltid tvätta rent diskbänken med rent vatten efter du har använt rengöringsmedel och eftertorka alltid med en mjuk kökshandduk. Du kan lägga livsmedel direkt på ytan utan problem. Kavla pepparkaksdeg exempelvis.

Rostfläckar på en rostfri diskbänk

Även rostfritt kan få rostfläckar främst av två orsaker. Inget av dessa fläckar påverkar diskbänkens yta och går enkelt att ta bort.

Det vanligaste är att något plåtföremål, som exempelvis en konservburk, stått på bänken och rostat och lämnat rödbruna fläckar.

När diskbänken är ny kan man ibland se små rostfläckar. Det är stålpartiklar från slipningen av bänken som rostat. Genom bearbetningen har dessa partiklar fått förändrade egenskaper och kan ibland rosta.

Använd något av följande för att ta bort fläckarna:
  • Rengöringsmedel för glashällar
  • Fix Universal
  • Universal Allputsmedel
  • Vit tandkräm
Skölj noggrant med vatten efteråt och torka torrt.
Stacks Image 421
Stacks Image 423
Stålpartiklar som rostat på en ny rostfri diskbänk.

Rostfria diskbänkar och bänkskivor får repor

Ytan är känslig. Det gör ont att se de första reporna men efter ett halvt till ett år är diskbänken i ett bra skick. Reporna blir ett mönster, en patina, som man knappt tänker på. Vill man inte vänta kan vi låta behandla ytan så att den redan ser 1- 2 år gammal ut när den levereras.

En rostfri bänkskiva tål inte hög värme

Man ska aldrig utsätta bänkskivor för hög värme. Man ska alltid utan undantag använda ett isolerande underlägg för heta kastrullar eller liknande som tas ifrån hällen eller ur ugnen.

Rostfritt stål utvidgas som andra metaller av värme. En het kastrull gör att stålet utvidgas och det blir en lite upphöjning i bänken. Stålet släpper från underlimningen och bulan går inte tillbaka helt.

Vi testade en 5 år gammal spis med halogenplattor. Vi satte den max och väntade. På två minuter blev stekpannan 200 grader och efter 5 minuter 320 grader på ovansidan. Stekpannan kan bli upp emot 600 grader varm på undersidan om man inte ser upp. Skulle man sätta den på en bänk oavsett material skadas bänken. Även granit som annars är det material som är mest tåligt mot värme kan skadas och spricka av extrema temperaturer och speciellt snabba värmeväxlingar.
© 2023 Neonela Kitchen AB Allmänna villkor | Cookies

(D)

(T)

(M)

© 2023 Neonela Kitchen AB

(D)

(T)

(M)