Tips: Rostfria diskbänkar till IKEA Metod eller Faktum kök

Måttbeställda 635 mm djupa rostfria diskbänkar för IKEA kök

Mer än sex av tio kök som säljs i Sverige kommer från IKEA. IKEA rekommenderar det något ovanliga djupet 63,5 cm för bänkskivor till IKEA Metod kök som monteras med skena. Det djupet kan du välja i alla våra nio serier rostfria bänkskivor.
IKEA Metod kök med Purus Original rostfri diskbänk..

Välj form, mått och disklåda fritt

De rostfria diskbänkar IKEA säljer har fasta mått och går inte att anpassa. Hos oss du kan utforma och köpa en rostfri bänkskiva i alla former och mått för vilket IKEA kök som helst, nytt som gammalt. Till skillnad mot de diskbänkar IKEA erbjuder är dessutom alla rostfria diskbänkar vi säljer förstärkta på undersidan med fiberskivor för att göra dem stummare, stabilare och lättare att montera.
Rostfri diskbänk med tre uppvikta kanter i ett IKEA Metod kök.
En över 4 meter lång och 21 mm tunn rostfri bänkskiva i ett IKEA Metod kök.
Stacks Image 1820
IKEA Metod kök med en nästan 4 meter lång rostfri diskbänk.
IKEA Metod kök med rostfri diskbänk och planlimmad häll.
Stacks Image 1822

Fyra kategorier av rostfria diskbänkar

Söker du en rak bänkskiva kortare än 3,9 meter och med bäst pris börjar du söka en rostfri diskbänk i Kategori-A.

Skall diskbänken vara extra lång eller djup, i vinkel, med någon speciell disklåda eller om något hörn i köket inte är 90 grader väljer du en diskbänk i Kategori-B.

Den serie som har lägst pris och även flest begränsningar i utformningen är Stala Seven i Kategori-C.

Önskar du en extremt tunn bänkskiva i 4 eller 6 mm solitt rostfritt stål väljer du en bänkskiva i Kategori-D.

I Sortiments- och köpguide hittar du information om alla våra diskbänkar och länkar till alla seriers faktasidor.
Två stora rostfria bänkskivor i en gammal banvaktstuga med ett IKEA Metod kök.

Se IKEA kök med rostfria diskbänkar

Som inspiration finns det ca 190 kundreferenser varav många med IKEA kök. Varje kundreferens innehåller bilder, fakta, beskrivningar och en ritning på diskbänken. I faktarutan stå det ofta angivit vilket kök det är och nedan hittar du länkar till alla kundreferenser med IKEA Metod och Faktum kök.
Stacks Image 1273

Vad kostar en rostfri diskbänk för ett IKEA kök?

För att se vad din rostfria diskbänk kommer att kosta måste den först utformas. Du har två alternativ för att utforma en rostfri diskbänk eller bänkskiva för ditt IKEA kök. Antingen utformar vi diskbänken ihop med dig eller så gör du det själv i något av våra leverantörers ritprogram och får 5 % i rabatt på våra ordinarie priser.

Vill du få ett pris utan att bestämma alla mått och detaljer gå till Priser. Där finns det länkar till flera möjligheter att få fram ett preliminärt pris. Är leveranstiden kritisk gå till Leverans där det finns aktuell information.

Alternativ 1) Vi ritar den rostfria diskbänken för ditt IKEA kök

Enklast är att vi får IKEA ritningen som PDF eller en länk. Vi kan då rita in alla bänkskåp så att du ser att allt blir rätt samt att disklåda och häll placeras korrekt i respektive bänkskåp.

Det är även bra, men inte nödvändigt, om vi får några fotografier på köket. Då kan vi se om det är något speciellt vi måste ta hänsyn till när diskbänken utformas.
Stacks Image 1182
Stacks Image 1184
Stacks Image 1193

Ritning utan bänkskåp.

Stacks Image 1191

Ritning med bänkskåp.

Alternativ 2) Du ritar din rostfria diskbänk själv och får 5 % i rabatt

Du kan spara pengar genom att själv rita din diskbänk på någon av våra leverantörers hemsidor. Följ länken Rita bänken till en sida med länkar till ritprogrammen och några saker att tänka på när du själv utformar en diskbänk.

När du ritat diskbänken hos Furhoffs, Stala, Decosteel eller Purus går du till sidan Pris på egenritad bänk. Där hittar alla uppgifter på vad vi behöver veta för att ge dig ett pris.

Senast nästa arbetsdag ger vi dig en bekräftande offert inklusive moms, emballage och frakt och med 5 % avdraget samt uppgifter om hur du beställer diskbänken.

Rostfria diskbänkar för IKEA Metod kök

Stacks Image 1455
När IKEA bytte från Faktum till Metod ändrades de flesta mått på bänkskåpen. Vanligast och enklast är att montera bänkskåpen med en väggskena. Djupet på bänkskivan bör då normalt vara 635 mm för att täcka skenan, bänkskåpen, fronterna och en så stor del av del av handtagen att man inte skadar sig på dem.

Vill du ha ett annat djup går diskbänkar i Kategori-B och Furhoffs Design i Kategori-A att göra exakt på millimetern så djupa som du önskar. De är dock dyrare än diskbänkar i Kategori-A som bara erbjuder vissa djup som vanligtvis 600, 610, 620 och 635 mm.

Att exempelvis göra bänken 625 mm istället för 635 mm djup ökar priset med 20-40% då djupet 625 mm endast går att välja i de lite dyrare serierna i Kategori-B förutom Furhoffs Design.

Har du valt integrerade handtag och vill göra bänken grundare välj istället 620 mm som oftast har samma pris som 635 mm. Undantaget är vissa IKEA fronter med integrerade grepp som är tjockare för att kunna användas ihop med 63, 5 cm djupa bänkskivor.

Annorlunda tjocklekar

IKEA erbjuder numera laminatbänkskivor i de lite mer ovanliga tjocklekarna 18 och 77 mm. Önskar du komplettera en sådan köksbänk med en rostfri diskbänk kan vi erbjuda bägge tjocklekarna i flera av våra serier.

Montera en rostfri bänkskiva på IKEA Metod skåp

Stacks Image 1750
Det är lätt att montera en rostfri diskbänk eller bänkskiva på IKEA Metod skåp. Det som är lite ovanligt är skenorna som håller ihop skåpen är lite högre än överkanten på överskåpen. Men det är vanligtvis bara vid två situationer, hörnskåp och mycket tunna bänkskivor, man behöver ta hänsyn till det.

Har du ett IKEA Metod hörnskåp så monteras dessa delvis utan skena. För att ge bänkskivan stöd runt om följer det med sex stycken beslag som skruvas fast på bänkskåpens överkanter. Beslagen är även utmärkta att använda för mycket tunna bänkskivor för att ge extra stöd på bänkskåpens sidor. Beslagen är 2,1 mm höga och har artikelnummer 124531.
Stacks Image 1453
Stacks Image 1745

Rostfria bänkskivor för IKEA Faktum kök

Har du har ett äldre IKEA kök i bra skick med en laminat eller träbänkskiva som behöver bytas? Du får mycket enkelt betydligt bättre funktion genom att byta till en heltäckande rostfri diskbänk. Dessutom kommer den rostfria diskbänken att hålla mångdubbelt längre än vad den gamla bänkskivan gjorde.

Behöver du byta ut eller komplettera med ett nytt Faktum bänkskåp så finns det nya att köpa på nätet, dock inte från IKEA. Alla serier, inklusive de mest prisvärda i Kategori-A, finns i rätt mått. Passa på att lägga till en uppvikt kant och en mer funktionell disklåda. De senaste 5-10 åren har det kommit många nya både praktiska och snygga disklådor.

Bilderna visar Kundreferens 115 som är ett äldre IKEA Faktum kök. En heltäckande rostfri diskbänk med en insvetsad disklåda ersatte en träbänk med en infälld disklåda. Nu finns det inte längre några skarvar som kan samla smuts och det behövs inte längre någon regelbunden behandling av bänkskivan med kemikalier. En både mer hygienisk och miljövänligare förändring.
Stacks Image 1459
Efter: Heltäckande rostfri diskbänk med insvetsad disklåda.
Stacks Image 1457
Före: Träskiva med infälld disklåda.
© 2023 Neonela Kitchen AB Allmänna villkor | Cookies

(D)

(T)

(M)

© 2023 Neonela Kitchen AB

(D)

(T)

(M)