Tips: Hur du monterar en rostfri bänkskiva

Att tänka på innan montering

Vi installerar inte diskbänken. Med leveransen följer instruktioner om vad man ska tänka på vid installationen av en rostfri diskbänk eller bänkskiva.

En diskbänk får aldrig under några förhållande läggas på golvet med disklådan nedåt. För att hur en diskbänk ska bäras och förvaras innan montering se mer i Leveranstider och villkor.
Stacks Image 417
Stacks Image 419
Var mycket försiktig när du avemballerar diskbänken eller bänkskiva så du inte repar bänken eller tappar tunga verktyg på ytan. Tyvärr har det hänt att kunder har skadat ytan när de tagit av emballaget på en diskbänk.

Speciellt viktigt är att ta bort alla skruvar på ett träemballage innan bänken lyfts upp. Spetsen på kvarvarande skruvar kan repa bänkens yta.

Om man inte är försiktig kan bänken skada annat som kakel, bänkskåp och vitvaror när den bärs eller monteras. En rak diskbänk kan väga uppåt 100 kg, en rostfri bänkskiva för en köksö mer än så. I offerterna finns en ungefärlig vikt med emballage.

Ibland har emballaget en överdel som ska skruvas bort. Var säker på att du använder rätt bits så du inte slinter med skruvdragaren. Ofta, men inte alltid, är det PH2 bits du ska använda. Och använd handskar, virket är inte hyvlat.

Om du ser små rostfläckar på den rostfria ytan

Det är inte bänkens yta som rostat. Det är små partiklar från slipningen av bänken som ligger kvar på ytan. Genom bearbetningen har dessa partiklar fått förändrade egenskaper och kan ibland rosta.

Det är enkelt att åtgärda. Använd något av följande medel för att ta bort fläckarna:
 • Rengöringsmedel för glashällar
 • Fix Universal
 • Universal Allputsmedel
 • Vit tandkräm
Skölj noggrant med vatten och torka torrt.
Stacks Image 736
Stacks Image 733
Rostfläckar på en nyss uppackad rostfri diskbänk.

Montering av en underlimmad diskbänk

Det är inte svårt att montera en rak diskbänk. Bara man är noggrann och helst är två personer när bänken lyfts på plats. För riktigt långa rostfria bänkar behövs fler än två personer.

Använd bra skruvar av rätt längd. De behöver inte vara rostfria. Skruven ska skruva sig in i spånskivan utan att man trycker hårt. Undvik skruvar från möbelvaruhus och dylikt. Det kan vara svårt att komma åt att fästa de inre skruvarna så det är viktigt att skruvdragaren inte får slinta. Vår erfarenhet är att skruvar med Torx spår från exempelvis Grabber eller Essve fungerar utmärkt. Om skruvarna ska ha försänkt eller kullrigt huvud beror på bänkskåpet.

En rostfri bänkskiva måste ha stöd runt om

Stacks Image 176
Även om bänken verkar ligga stadigt av sig själv måste den fästas i både fram och bakkant. Se till att bänkskivan har bra fäste på bägge sidor av en diskmaskin. Det gäller även om diskmaskinen står längst ut i en skåpsrad. Den rostfria bänkskivan får inte ta stöd av en diskmaskin utan man måste i så fall avsluta med en skiva, konsoler eller annan konstruktion om tar lasten från bänkskivan.

Även om man kan uppleva bänkskivan som styv måste den ha stöd runt om. Är det ett avstånd till väggen på mer än 2-3 cm måste man montera en regel som bänkskivan kan vila på. Ju tunnare bänk desto viktigare är det.

Hur du monterar en rostfri diskbänk

Klicka på någon av bilderna för att se sex tips när du skall montera en rostfri diskbänk.

Tänk på att ha kvar plastfolien så länge det går när du monterar bänken
.

Vi fotograferade serien på en befintlig bänk därför var folien borta.
 • 1) Placera diskbänken korrekt på bänkskåpen.

  1) Placera diskbänken korrekt på bänkskåpen.

 • 2) Markera med en penna där skruvarna skall fästas.

  2) Markera med en penna där skruvarna skall fästas.

 • 3) Sätt ett märke några millimeter upp på en smal borr för att förhindra att du borrar för djupt.

  3) Sätt ett märke några millimeter upp på en smal borr för att förhindra att du borrar för djupt.

 • 4) Lägg bänken upp och ner på ett skydd. Förborra skruvhålen så att skruvarna lättare får fäste i rätt position.

  4) Lägg bänken upp och ner på ett skydd. Förborra skruvhålen så att skruvarna lättare får fäste i rätt position.

 • 5) Välj rätt längd på varje skruv. Tänk på att diskbänkens tjocklek kan skilja på olika ställen av bänken.

  5) Välj rätt längd på varje skruv. Tänk på att diskbänkens tjocklek kan skilja på olika ställen av bänken.

 • 6) Skruva in skruven. Tryck inte för hårt då du kan slinta och skada framkanten av bänken..

  6) Skruva in skruven. Tryck inte för hårt då du kan slinta och skada framkanten av bänken..

Se upp med silikon

Silikon, som det finns många varianter av, är bra i många sammanhang exempelvis för att täta eller fylla ut skarvar. Tyvärr har silikon en nackdel. Det kan ge fläckar på en rostfri diskbänk. Fläckar som inte går att får bort. Se därför alltid till att skydda ytan när du använder silikon.

Använd skruvar med rätt längd!

Stacks Image 702
Rostfri diskbänk som skadats av för långa skruvar.
Skruvar för montering följer inte med då skruvens längd inte bara beror på bänkens tjocklek utan även bänkskåpens konstruktion. Några bänkskåp har bara en ganska tunn stålskena som den rostfria bänkskivan ska monteras i och andra en 20 mm tjock balk.

Tänk på att en diskbänk kan ha olika tjocklek på underlimningen beroende på var man fäster skruven.

Använder man för lång skruv när man fäster diskbänken från undersidan mot skåpen kan skruven göra en liten men tydlig bula på ovansidan av plåten.

Tyvärr har både hantverkare och privatpersoner skadat rostfria bänkskivor på detta sätt mer än en gång.

Den skada som en för lång skruv åstadkommer går inte att reparera på plats utan bänken måste tillbaka till fabriken. Där knackar de ner och slipar bulan. Ofta måste de fräsa bort delar av den underlimmade spånskivan för att få mothåll. Till sist borstar de ytan så att skadan knappt syns. Det går inte att borsta bara på den skadade delen.

Kostnaden för två transporter, nytt emballage och reparation är så hög att det lönar sig att vara extra noggrann och försiktig även om det tar 5-10 minuter längre tid. I ett par fall har bänken fått kasserats och vi har låtit tillverka en helt ny. Skadan täcks självklart inte av garantin. Det är du eller din hantverkare som får betala.

Kontrollera längden på alla skruvar du monterar bänkskivan med minst två gånger.

Montera en vinkel- eller L-formad diskbänk

Att montera vinkelbänkar är lite, men bara lite, svårare. Först måste skåpen stå exakt i den vinkel som angavs vid beställning av bänken. Endast bråkdelar av grader fel kommer att märkas. Hur du enkelt kan kontrollera vinkeln kan du läsa om i Tips: Måttagning

Det svåraste med en svetsad vinkelbänk är att den ofta är både tung och otymplig. Man bör vara minst tre personer när man passar in den på plats.

Montera alltid skyddsfolie vid diskmaskinen

Stacks Image 714
Vid diskmaskinen ska den skyddsfolie som följde med diskmaskinen monteras. Hittar du den inte eller den använts tidigare finns de att köpa på en byggmarknad eller vitvarubutik. Även om diskbänken har skyddsmålning eller fukttrög spånskiva kan den skadas av att ständigt utsättas av ånga. Speciellt om du har en diskmaskin som öppnas automatiskt efter att disken är klar.

Montera en 4 eller 6 mm bänkskiva rostfri bänkskiva

Bänkskivor i massivt 4 eller 6 mm rostfritt stål är enklast att montera med konstruktionslim som inte härdar ögonblickligen. Monteringstape fäster ofta direkt och skivan kan behöva flyttas lite. Normalt behövs det bara några få fästpunkter så att skivan inte rör sig i sidled.

Förutsättningen är att ovansidorna av skåpen är både helt i nivå med varandra och jämna. Skivan behöver stöd, inte bara från fram och bakkant av skåpen, utan även av skåpens sidor. Har skivan urtag för en häll måste urtaget stödjas runt om.

Både ovanpåliggande eller planmonterad spishäll i en skiva i massivt stål. I bägge fallen finns det saker att ta hänsyn till och när det gäller planmonterad häll måste eventuellt kanterna på skåpen fräsas ner. Läs mer i Tips: Planmontering av spishäll.
Stacks Image 712
En annan lösning är att montera en skiva som den rostfria skivan ligger på. Bilden från Kundreferens 125 visar en 12 mm bänkskiva underlimmad monterad på det sättet. Dels kunde den rostfria bänkskivan göras utan överhäng och dels så tålde den vikten av två hällar.

Montera bänkskivor i massivt stål på IKEA Metod skåp

Normalt är det inget problem utom när det gäller IKEA Metod. Skåpen hålls ihop av stålskenor och skruvar som ligger högre än bänkskåpen sidor. Innan stålskivan läggs på måste du jämna ut ovansida av alla skåp. Enklast är att lägga tunna träfiberremsor överallt, även på tvären, utom där stålskenan är. Kontrollera noga att skallarna på skruvarna som håller stålskenorna är lägre än själva skenan.

IKEA har beslag som normalt används för hörnskåp som inte har några stålskenor. (beslagen har artikelnummer 124531). Dessa är 2,1 mm höga och passar utmärkt för att skapa stödpunkter även på skåpens sidor.
Stacks Image 454
Stacks Image 482
© 2023 Neonela Kitchen AB Allmänna villkor | Cookies

(D)

(T)

(M)

© 2023 Neonela Kitchen AB

(D)

(T)

(M)