Tips: Välja kantprofiler och uppvikta kanter på en rostfri diskbänk

Att välja kanter på en rostfri diskbänk

En rostfri måttbeställd diskbänk eller bänkskiva från Neonela Kitchen kan förses med en mängd olika kanter. Eftersom vi erbjuder bänkar från flera olika tillverkare, som alla har olika möjligheter, erbjuder vi branschens absolut bredaste sortiment av kanter på rostfria diskbänkar och bänkskivor.

Det första du måste välja är bänkskivans kantprofil. Du kan välja mellan rak kant eller en så kallad droppkant. Droppkant är en låg upphöjning i kanten av bänken som i sin tur kan utformas på flera olika sätt. Nästa val är om du vill ha en uppvikt kant. Uppvikta kanter kallas kanter som är mellan 30 och 100 mm höga. Det är riktigt praktiskt i många sammanhang.

De vanligaste kantprofilerna på en rostfri diskbänk

Rak kant

Den raka kanten utformas på nästan samma sätt hos alla tillverkare. Störst skillnad mot alla andra är Stala Seven:s raka kant. De har en något tunnare plåt som ger en mindre bockningsradie.
Stacks Image 145
""

Klassisk droppkant

Klassisk droppkant är en förhöjd kant runt om bänkskivan. Höjd och utformning skiljer mellan tillverkarna.
Höjd per serie:
  • Ca 1,5 mm: Stala Seven.
  • Ca 3 mm: Purus Basic, Purus Original, Decosteel Decolight och Decosteel Design.
  • Ca 8 mm: Furhoffs Free, Decosteel Design.
Stacks Image 147
Stacks Image 199

Modern droppkant

Den moderna droppkanten har en mer sluttande profil och nästa samma höjd, ca 3 mm, hos alla tillverkare. Du kan få den moderna droppkanten med olika bredd i vissa serier. Ska du ha kakel ovanför bänken välj gärna en bredare kant speciellt anpassad för kakling i bakkant .
Stacks Image 149
Stacks Image 201

Välja droppkant eller rak kant?

Stacks Image 1893
Traditionell rostfri diskbänk på IKEA museet i Älmhult.
Förr i tiden, på 50, 60- och 70-talet, hade de flesta rostfria diskbänkar en droppkant. Idag görs väldigt många rostfria diskbänkar utan droppkant. Bänkar i trä, sten och komposit görs inte med droppkant. Man måste slabba rejält mycket för att vattnet ska rinna ner på fronterna. Är blandaren korrekt installerad ska den inte heller gå att vrida så att vattenstrålen missar disklådan och träffar bänken.

Önskar du en riktigt traditionell hög droppkant liknande den på bilden går den att beställa i serierna Furhoffs Free och Decosteel Design.

Hur man gör en droppkant?

Att göra en droppkant är inte så enkelt. För att bocka en plåt måste man komma åt att sätta den i pressen. Det vanliga är att göra droppkanten på en sida i taget antingen med ett speciellt pressverktyg eller genom att forma den mellan två valsar. Oavsett metod måste sedan inner- och ytterhörn samt överkanten på droppkanten svetsas, slipas och poleras.

På exempelvis Stala Seven diskbänkar formas droppkanten i hörnet i ett svep genom att låta valsarna svänga 90 grader i hörnet. De behöver bara sedan svetsa, slipa och polera ytterhörnet och inte det rundade innerhörnet. Fördelen är att det är en betydligt snabbare, enklare och billigare metod. Nackdelen är att droppkanten inte kan göras så hög.
Stacks Image 504
Stacks Image 502

Uppvikt kant på en rostfri diskbänk

Uppvikt kant är en extra hög kant, högre än en droppkant. Du kan få en uppvikt kant på bakkant av bänkskivan i alla serier, utom Stala Seven, och på några serier även på gavlarna.

Den görs normalt mellan 30 och 100 mm hög. Undantaget är diskbänkar i Kategori-A som har fasta mått och endast på bakkant av bänken. Den uppvikta kanten på Purus Basic och Furhoffs Design är 50 mm och på Decosteel Decolight bänkar 60 mm räknat från bänkens framkant.

Den uppvikta kanten på bänkar i Kategori-B finns i olika tjocklekar beroende på serie. Normalt är den 17 mm men går i några serier att anpassa till exempelvis andra bänkskivor, kakling eller extra tjock för förvaring av exempelvis burkar. Förutsättningen är att bänkskivan är extra djup i sig. Det går att få den uppvikta kanten som en plåt som bara bockas upp i överkant och därför blir lika tjock som plåten. Överkanten viks eller så kan vi låta slipa den så att den inte är så vass.
Stacks Image 351
Stacks Image 356
Uppvikt kant som i vissa serier kan anpassas i höjd och tjocklek.
Stacks Image 472
Stacks Image 474
Mycket tunn uppvikt kant som är vikt upptill för att inte vara så vass.

Så här anges höjden på en uppvikt kant

Stacks Image 1942
Om bänken har en droppkant ska du tänka på att den uppvikta kantens höjd räknas från droppkantens överkant. På ritningen är den uppvikta kanten 50 mm men räknat från bänkskivans yta är det 50 + 3 mm dvs 53 mm.

Det är måttet 50 mm vi anger när vi säger hur hög en uppvikt kant är då den höjden är oberoende av vilken kantprofil bänkskivan har.

En uppvikt kant kan utformas olika beroende på omgivningen

Kök med en rostfri diskbänk som har en indragen och avrundadeuppvikt kant som skydd för en träskiva.
Indragen och avrundad uppvikt kant. Kundreferens 30.
Några av serierna ger möjlighet att utforma den uppvikta kanten lite olika beroende på omgivning och syfte. Exempelvis är tätsvetsad baksida eller avrundad kant är bägge möjliga att göra, även samtidigt.

Rostfri diskbänk med en uppvikt kant framför ett fönster

Baksidan på den uppvikta kanten är inte så snygg. Går det att se baksidan på den uppvikta kanten genom ett fönster kan vi låta punktsvetsa fast en plåt på den sträcka som är synlig från utsidan. Vi kan även låta tätsvetsa baksidan av den uppvikta kanten. Vad som går att göra beror på serie. Ett alternativ som några kunder gjort är att fylla ut baksidan av den uppvikta kanten med en vit list. En enkel och kostnadseffektiv lösning.
Stacks Image 1365

Punktsvetsad baksida.

Stacks Image 1367

Tätsvetsad baksida.

Indragen uppvikt kant

Kök med en rostfri diskbänk som har indraen uppvikt kant mot ett högskåp.
Kundreferens 185 med en indragen uppvikt kant.
Är en uppvikt kant mot ett högskåp måste man ta hänsyn till en liten men viktig detalj. Skåpet är inte lika djupt som själva diskbänken utan oftast lite grundare. Den uppvikta kanten på bänkens gavel bör då sluta något tidigare och inte vara jäms med bänkens framkant utan anpassas till skåpets djup. Det bidrar till att den rostfria köksbänken verkligen blir helt perfekt. Görs det inte rätt, så inte bara ser det konstigt ut, det kan bli ett hörn man irriterar sig på. Lösningen, som kallas "indragen uppvikt kant", går att göra i rostfria diskbänkar i Kategori-B.

Väljer man en droppkant ihop med en indragen uppvikt kant kan även droppkantens utformning och mått behöva anpassas. Inte så enkelt att räkna ut själv men vi gör det åt dig så att det blir korrekt.
Stacks Image 1371
Stacks Image 1934

Kanter för kaklade väggar

Kök med ett strukturerat kakel och en rostfri diskbänk med en låg uppvikt kant som skydd.
Kök med ett strukturerat kakel och en rostfri diskbänk med en låg uppvikt kant som skydd. Kundreferens 57.
Vi rekommenderar att du väljer en uppvikt kant om du har en kakelvägg bakom bänken. En kakelfog som möter en bänkskiva är inte optimalt. När man torkar av bänken kommer man undantagslöst åt fogen som samlar på sig smuts och förändrar färg med tiden. Vill man ha kakel mot bänkskivan så bör skarven mellan bänkskivan och den sista kakelraden vara fylld med silikon, inte fogmassa. Även om man har silikon i den horisontala fogen mellan kakel och bänkskiva så kommer nederdelen av de vertikala fogarna missfärgas med tiden.

Ibland har man kakel som är svåra att torka av. Då är en uppvikt kant räddningen. Det finns en hel del att ta hänsyn till när man utformar den uppvikta kanten så att den passar att kakla mot så fråga alltid oss.

Sätta upp kaklet före eller efter att diskbänken är på plats?

Stacks Image 1900
Stacks Image 1742
En vanlig fråga vi får är om man ska kakla först eller efter att bänken är på plats. Om bänken skjuts in mot väggen och ligger helt framför kaklet då kan man kakla först om man är mycket säker på att kaklet sitter absolut helt rakt och i våg. Bara någon enstaka millimeter i skillnad mellan höger och vänster sida kommer att synas. Det är ingen metod vi rekommenderar. Utrymmet mellan den rostfria bänkskivan och kakelväggen blir ojämnare och svårare att fylla med silikon än om man kaklar efteråt.

Kaklar man efter att den rostfria bänken är på plats blir den nedersta raden automatiskt parallell med den uppvikta kanten.

Lämna ca 3-4 mm mellan diskbänkens uppvikta kant och kaklet och fyll skarven med silikon, inte fogmassa. På så sätt kan du dra ut bänkskivan om du behöver byta den och du kan lättare torka av den uppvikta kantens ovansida.

På några av våra kundreferenser kan man se att kunderna kaklat först och därefter satte upp diskbänken framför den kaklade väggen. Det är nästan alltid bilder från våra tyska kunder. I Tyskland är det vanligt att man tar med sig köket, inklusive diskbänk, när man flyttar. Därför kaklar man först och då ofta hela väggen.

Anpassa en uppvikt kant till kaklets mått

Den snyggaste lösningen innebär att vi anpassar den uppvikta bakkantens höjd och även tjocklek efter kaklets höjd och tjocklek. Det är extra viktigt om kaklet fortsätter bortom den uppvikta kanten. Den uppvikta kanten kommer att se naturligt och snyggt infälld ut i kakelväggen. En riktigt snygg och egentligen ingen komplicerad lösning bara man räknar rätt, och inte bara på kaklets mått, utan även på fogens mått.
Vitt kök med rostfri diskbänk med uppvikta kanter som anpassats till kaklet på tre sidor.
Uppvikta kanter som anpassats till kaklet på tre sidor. Kundreferens 109

Modern droppkant anpassad för kakling

Stacks Image 1977
Modern droppkant anpassad för kakling.
Stacks Image 1979
Standard modern droppkant.
Om du inte vill ha en uppvikt kant kan vi i några serier göra en 3 mm hög modern droppkant lite djupare så att du kan sätta kaklet, egentligen silikonfogen, mot den. Du kan i Purus Original och Decosteel Design välja kaklingskant på upp till tre sidor av bänken.
Stacks Image 1969
Diskbänk med modern droppkant anpassad för kakling. Kundreferens 51.

Skydda bänken när du kaklar !!!

Oavsett hur du gör med kaklingen tänk på att kakelfogmassa är aggressiv och inte bara kan irritera din hud, den kan skada bänkens yta. Det kan bli fläckar som inte går att få bort.

Ta bort så lite som möjligt av skyddsplasten om den är kvar på plåten. Om du har tagit bort hela eller delar av skyddsplasten måste du skydda den på annat sätt. Skulle det ändå hamna lite kakelfog på den rostfri ytan torka bort den genast. När kakelfogmassan är borta skölj med rent vatten och eftertorka med en ren handduk.

Speciallösningar

Rostfria diskbänkar, och även uppvikta kanter, kan i några serier anpassas till speciella behov. I en husbil kan det vara nödvändigt att förse diskbänken med ventilation p.g.a. gasinstallationer m.m. under bänken. Genom att laserskära ventilationsslitsar i den uppvikta kanten och inte i bänkskivan är bänken lätt att torka av trots ventilationshålen.
Stacks Image 1990
Köket i en tysk hemmabyggd Wohnmobil med en Purus Original rostfri diskbänk.

Kanter på bänkskiva i massivt rostfritt stål

Stacks Image 1707
De tunnaste kanter vi kan erbjuda är Purus Premium 4 och Decosteel Solid 6 mm. Då är hela bänkskivan lika tunn och av kompakt solitt stål.

En solid bänkskiva kan inte förses med droppkant eller en uppvikt bakkant i ett stycke med bänkskivan.

Vad man måste tänka på med så tunna bänkar är att arbetshöjden kan bli för låg om inte skåpen är högre. Det kan även vara svårt att fälla in en häll. Tips: Urtag för en häll.

En både tjock och tunn bänkskiva på samma gång!

Det finns en lösning på problemen som tunna kanter kan skapa. Två av våra serier går att få med en kant som är tunn samtidigt som resten av bänken är tjockare. Till rostfria diskbänkar och bänkskivor ur serierna Purus Original och Decosteel Design serien kan du välja en s.k. svävande kant.
Stacks Image 235
Stacks Image 849
Rostfri bänkskiva med en svävande kant som är 15 mm i framkant samtidigt som bänken är 30 eller 40 mm tjock. Mått och utformning skiljer beroende på serie och bänkens övriga konstruktion.

Stänkskydd istället för en uppvikt kant

Skillnaden mellan uppvikt kant och stänkskydd är att stänkskydd är högre, över 100 mm, och kan göras olika sätt. Det billigaste är att man gör en separat stålskiva som limmas mot en absolut helt jämn och rak vägg. Läs mer i Tips: Stänkskydd.

Du bör beställa stänkskyddet samtidigt som diskbänken så att de kan transporteras ihop. Annars riskerar stänkskyddet att blir orimligt dyrt. Dessutom är man säker på att bänkens och stänkskyddets ytor stämmer helt överens. Kommer man på senare att man vill ha en skiva är det oftare billigare att anlita en lokal plåtslagare som kan tillverka och köra hem skivan åt dig.

Är inte väggen perfekt jämn kan stänkskyddet bockas och svetsas i alla hörn varefter det underlimmas. Dyrare, men mycket snyggt. Antingen är stänkskyddet integrerat med bänkskivan eller levereras löst och skarven fylls med silikon.

Hur högt stänkskyddet går att göra varierar vilken av serierna Furhoffs Free, Decosteel Design och Purus Original du väljer. Sidorna är då inte bara svetsade utan även täckta med en plåtremsa och tätsvetsade.
Modernt kök med rostfri diskbänk och rostfritt stänkskydd.
Kundreferens 74 med ett löst stänkskydd som limmades mot den släta väggen. Stänkskyddet försågs även med håltagning för strömbrytare och eluttag.
© 2023 Neonela Kitchen AB Allmänna villkor | Cookies

(D)

(T)

(M)

© 2023 Neonela Kitchen AB

(D)

(T)

(M)