Tips: Välja disklådor eller diskhoar i en rostfri diskbänk

Att välja disklåda

Neonela Kitchen erbjuder flera hundra olika rostfria disklådor. Om det inte räcker kan vi låta tillverka en disklåda i den storlek du önskar. Alla svetsas in i den rostfria bänkskivan, ingen disklåda limmas in. Du kan välja disklådor med olika stil och storlek samt om du vill ha en enkel eller dubbel disklåda. Du kan även välja att ha två diskhoar på olika platser i köket?
Stacks Image 2096

Bryt slentrianen i val av disklåda!

För att bestämma vilken disklåda du behöver måste du fundera ut hur du tänker använda disklådan. Det låter självklart men vi upplever att många väljer disklåda av slentrian.

Även om du sedan länge har varit van vid en viss typ av disklåda och varit nöjd med den finns det anledning att tänka till lite extra i val av ny disklåda. Kanske det inte ens var du som valde disklådan, den bara fanns i lägenheten eller huset du köpte. Många har förändrat sättet att förbereda och laga mat de senaste åren. Dessutom har nästan alla hushåll numera diskmaskin. Idag kan det finns en disklåda som passar dig bättre. Numera finns det även ett betydligt större utbud av disklådor jämfört med för bara några år sedan.
Stacks Image 1394
Stacks Image 1396

Bänkskåpets bredd avgör till stor del vilka disklådor du kan välja

För alla våra disklådor finns ett minsta mått på bänkskåp angivet. Desto bredare bänkskåp - desto större urval av disklådor. I ett 80 cm brett bänkskåp får alla våra enkla och dubbla disklådor plats. Exempelvis finns det mycket praktiska kombinationer i modern stil som har två disklådor där den ena är tillräckligt stor för att lägga ner en bakplåt i botten och den andra bra för att slå ut hett vatten eller skölja något.

Får du inte plats med ett 80 cm brett bänkskåp kan vi låta bygga en kombination av en stor vask och utslagsvask för ett 70 cm brett bänkskåp.

Bänkskåp som är 60 cm breda är absolut vanligast. Med ett sådant skåp måste man välja mellan antingen en enda stor praktisk diskho eller två diskhoar. Det går inte att få bägge funktionerna i ett 60 cm brett underskåp. Kanske kan du sätta en liten utslagsvask i ett annat bänkskåp intill eller på en annan plats om du endast har ett 60 cm brett bänkskåp?

Har du ett bänkskåp som är smalare än 60 cm finns det ett begränsat urval disklådor att välja bland. För att en disklåda skall kunna sättas in måste bänkskåpet vara minst 20 cm brett.
Stacks Image 1402
Stacks Image 1400
Stacks Image 1839
Stacks Image 1836

Det skiljer lite i plåttjocklek mellan disklådor

Plåttjockleken har en del betydelse för hur man upplever disklådan. Funktionen är densamma oavsett tjocklek på plåten men en tunnare plåt flexar lättare och låter lite mer burkigt än en tjockare. Ljudet dämpas något om man limmar på en ljuddämpande matta på undersidan.

Vissa disklådor, oftast de med större radie, är pressade och har därmed lite tunnare plåt i sidorna än i botten.

Tre saker att ta ställning till när det gäller val av disklåda

  1. Klassisk eller modern stil?
  2. Enkel eller dubbel disklåda?
  3. Storlek eller storlekar?

Diskho i modern eller klassisk stil?

Stacks Image 545

Klassisk stil

Stacks Image 550

Modern stil

Skillnaden ser du enklast genom att titta på radien i hörnen. Disklådor i klassisk stil har en större radie (rundare hörn) och disklådor i modern stil har en mindre radie (skarpare hörn). Vilken man bör välja beror inte bara på tycke och smak eller stil på köket. Disklådor i den klassiska och modern stilen har varsin ganska stor nackdel som är den andra stilens fördel.

Vilka disklådor som är populärast förändras hela tiden. När vi började sälja heltäckande diskbänkar för många år sedan dominerade den klassiska disklådan BE-50. Idag köper allt fler disklådor i modern stil även till kök i klassisk stil.

Disklådor med helt skarpa hörn

Stacks Image 2089
Helt skarpa hörn, som vissa moderna disklådor har, är svårare att göra rena. Det är helt enkelt svårt att komma in i hörnet. Radien bör vara minst 6 mm för att det ska vara enkelt att göra rent hörnet.

Vi har disklådor med helt skarpa hörn i sortimentet som Tetragon serien. De är mycket snygga i rätt miljö men kräver lite mer jobb att hålla rena. Klassiska disklådor, de med en större radie, är lättare att göra rena i hörnen men det går inte att få ner en långpanna i botten för att spola av den.

Om du vill kunna lägga en långpanna i botten

Stacks Image 563
Inte ens i de allra största disklådorna i klassisk stil går det att få ner en ugnsplåt i botten. Normalt är en långpanna eller ugnsplåt 460-470 mm lång och 380-385 bred. Den stora radien i hörnen hindrar långpannan att komma ner i botten. Även om måttet upptill skulle kunna göra det teoretiskt möjligt är de dessutom svängda mot botten så att det inte alltid fungerar. I disklådor i modern stil som är 50 cm eller större kan man lägga ner en långpanna eller plåt trots att storleken kan skilja lite. Radien bör vara 25 mm eller mindre för att det ska fungera.

Bägge disklådorna i skissen har samma mått 500 x 400 mm, men olika radier i hörnen. I den moderna disklådan, med radie mindre eller lika med 25 mm, går en långpanna ner i botten och i den klassiska fastnar långpannan på kanten i hörnen.

Enkel eller dubbel diskho?

Stacks Image 1356
Förr i tiden hade man nästan alltid två vaskar. Ofta lika stora. De bägge vaskarna användes för diskning respektive sköljning. Idag klarar man sig bra med en enda stor disklåda då nästan alla hushåll idag har diskmaskin. Disklådan används för att diska större kastruller och pannor eller för att skölja av råvaror eller extra smutsig disk innan de sätts i diskmaskinen.

Det finns utan tvekan situationer då två lådor är bra. Är disklådan upptagen med plåtar eller stora kastruller och man vill skölja av något eller slå ut hett vatten då är en extra disklåda bra. Det räcker dock med en mindre disklåda för det. Vill du blötlägga eller tina något i vatten är två disklådor bra. Använd den mindre och du slipper fylla med så mycket vatten.

Dubbla disklådor med lägre mellanvägg

Stacks Image 1453
För att kunna svetsa in två disklådor måste avståndet mellan dem normalt vara 35 mm. Vill du ha hoarna närmare finns det en smart och platsbesparande lösning hos Decosteel, Furhoffs och Purus. I stället för att svetsa in två separata disklådor är disklådan uppdelad i två fack som sitter tätt ihop.

Genom att mellanväggen är lite lägre är det enkelt att exempelvis skölja av en bakplåt genom att luta den mot mellanväggen. Den lägre mellanväggen gör även att det endast behövs ett bräddavlopp.

Alla tre disklådor finns i tre olika versioner. En disklåda med en större ho och en mindre ho till höger eller vänster samt en disklåda med två lika stora hoar. För att alla varianter och storlekar gå till respektive tillverkares ritprogram.
Stacks Image 2356
Stacks Image 1125

Purus ASTRIS FLEX-2034

Stacks Image 2390

Furhoffs TIC-70D.

Stacks Image 1127

Decosteel DI ART-3320

Om en dubbel disklåda inte får plats

Räcker inte bredden på ditt bänkskåp för den disklåda med dubbla hoar du vill ha så finns det en lösning. Väljer du en rostfri diskbänk i Kategori B kan vi placera disklådorna i två olika skåp. Diskhoarna i denna kategori svetsas in var för sig. Du kan välja avstånd mellan hoarna bara det är minst 35 mm.
Stacks Image 2084
Rostfri diskbänk de 34 cm breda hoarna placerades med ett mellanrum på 50 mm i två 60 cm breda skåp. Se ritning med mått i Kundreferens 142.

En separat utslagsvask är bra av flera skäl

FRAME-155

C-313

Stacks Image 2328

FRAME-155

C-313

Stacks Image 578
Har du ett vinkelkök, parallellkök eller en köksö där du måste flytta en kastrull med hett vatten över golvet för att slå ut vattnet är en separat utslagsvask intill hällen en säkrare och ibland helt nödvändig lösning. Bygger du nytt och funderar på en köksö med häll och inte tänkte ha en utslagsvask intill hällen kontrollera med kommunen först om det är godkänt. I vissa kommuner är utslagsvask vid hällen på en köksö ett krav för bygglov vid nybyggen.

Den lilla vasken monteras med fördel en bit in från framkanten så att man får kvar lite arbetsyta framför och du eventuellt kan ha en halvdjup utdragslåda framför. Du kan naturligtvis med fördel även ha en blandare vid den mindre vasken men det är inte nödvändigt. Det viktigast är att minimera sträckan, speciellt över golv, då du måste bära kastruller med hett vatten.

FRAME-155 passar bra till bland annat Lydia serien som kompletterande disklåda. Den tar lite plats och går att vända.

Egentligen är en rund disklåda inte praktisk som enda disklåda. Man får inte ner större kokkärl och att spola av en långpanna är inte till att tänka på. Men som en utslagsvask fungerar den utmärkt.

Liten eller stor disklåda?

Hur stor disklåda du behöver avgörs av storleken på det största du vill kunna lägga ner i botten på disklådan. Ytterligheterna när det gäller måtten brukar vara en långpanna eller att bara kunna hälla ut eller skölja något. I det första fallet krävs en minst 50 cm bred disklåda i modern stil, i det andra endast en liten disklåda. Den största lådan vi kan erbjuda som standard är ASTRIS-740 som är 74 cm bred.

Normalt kräver den ett 80 cm brett underskåp även om en kund fått in den i ett 60 cm skåp genom att bygga om skåpen.
Stacks Image 2373
En 74 cm bred disklåda i ett 60 cm brett diskbänksskåp. Kundreferens 66.
Ofta ser man riktigt stora disklådor i köksutställningar och på mässor. De är snygga men glöm inte att det krävs mycket vatten för att fylla disklådan. Dessutom brukar vattnet rinna ur långsamt då stora disklådor har liten lutning i botten. Det kan krävas att du torkar av botten för att få bort allt vatten. Det kan vara mer praktiskt att ha en större och en mindre disklåda i ett 80 cm brett underskåp.

Stora disklådor kan upplevas flexa i botten samt ge ett burkigt ljud som kommer från vibrationer när du spolar vatten. En enkel lösning, om du är känslig för det, är att limma en dämpmatta under disklådan när den vid installeras. Väljer du en stor disklåda är det nästan nödvändigt att välja en blandare med utdragbar slang.

Behöver du en ännu större eller djupare disklåda än 740 mm så har vi designat och låtit tillverka både större och djupare disklådor. Priset blir dock ganska högt. Disklådor som ta minst plats i ett underskåp är FRAME-155 eller IRIS-1629. De får plats i ett endast 20 cm brett bänkskåp.
Rostfri bänkskiva på en köksö med en stor ASTRIS-740 disklåda.
ASTRIS-740 disklåda i en köksö. Kunden limmade en dämpande matta från Biltema på undersidan av disklådan som dämpning. Kundreferens 44.

En sköljlåda eller sköljbricka är en bra kompromiss

Stacks Image 2338
Stacks Image 928
Har du exempelvis ett 60 brett bänkskåp och vill ha en så bred disklåda som möjligt måste du ha en enkellåda. Vill du ändå ha möjlighet att kunna skölja av något trots att disklådan är full med annat är en sköljlåda eller sköljbricka en bra lösning. Det finns till flera av våra serier i flera olika modeller.
Stacks Image 2295
Stacks Image 2298
Stacks Image 2292

Disklådor i specialmått eller med annorlunda utformning

Hittar du inte någon disklåda som passar kan vi designa och låta bygga den helt efter dina behov. Det blir dyrare men personligt, funktionellt och unikt. Vi har bl.a. designat och låtit tillverka disklådor för diskning av en kunds extra stora kräftkastruller och för ett rymdlaboratorium med mycket speciella krav.

Disklådor för 60 cm breda bänkskåp

Här visas endast några exempel. Totalt erbjuder vi flera hundra olika disklådor och skulle inte det räcka kan vi låta bygga i det mått du vill. Urvalet av disklådor skiljer mellan de olika serierna. Urvalet av disklådor är betydligt större hos diskbänkar i Kategori-B jämfört med de i Kategori-A.

Exempel på enkla disklådor i modern stil för 60 cm bänkskåp

Vår allra mest sålda typ av disklåda är en 50 cm bred disklåda i modern stil som passar i ett 60 cm brett bänkskåp. Det är praktiskt att kunna diska stora kastruller eller långpannor i disklådan. Speciellt om man har en blandare med utdragbar slang.

ASTRIS-500

LYDIA-5040

FRAME-520

Exempel på enkla disklådor i klassisk stil för 60 cm bänkskåp

När det gäller klassiska enkla disklådor för 60 cm breda bänkskåp toppar BE-50 försäljningen. Den passar både ett lantligt och ett mer minimalistiskt kök. Tänk dock på att en långpanna inte går ner i botten på någon av dessa klassiska disklådor trots storleken.

BE-50

IRIS-5040

A-500

Exempel på dubbla disklådor i klassisk stil för 60 cm bänkskåp

Föredrar du en något större och en mindre slaskvask vid sidan om finns några bra alternativ. Ofta är den mindre vasken inte lika lång räknad från framkant till bakkant som den större vasken. Men det finns ett alternativ där den mindre vasken är lika lång och något bredare (kombination med vaskar som kallas K-22).

VPK-600

K-22

IRIS-1634

Föredrar du en något större och en mindre slaskvask vid sidan om finns några bra alternativ. Ofta är den mindre vasken inte lika lång räknad från framkant till bakkant som den större vasken. Men det finns ett alternativ där den mindre vasken är lika lång och något bredare (kombination med vaskar som kallas K-22).

VPK-600

K-22

IRIS-1634

Några andra intressanta disklådor för 60 cm breda bänkskåp

Vill du ha en disklåda med en riktigt liten radie i hörnen kan du välja KARO-500 som är 50 X 40 cm och en 6 mm radie i hörnen.

För 60 cm breda bänkskåp finns det en ny speciell disklåda för Decosteel Design diskbänkar, DI ART-53, som är 530 mm och utnyttjar utrymmet maximalt. Disklådorna är lite längre så det är lättare att greppa runt kortsidorna på en långpanna som läggs ner i botten för att spolas av.

Disklådor för 80 cm breda bänkskåp

Bänkskåp som är 80 cm breda ger möjligheter som inte finns med 60 cm breda skåp. Du får plats med en extra stor disklåda eller en riktigt praktisk kombination av en stor och en liten disklåda.

Exempel på stora enkellådor i modern stil för 80 cm breda bänkskåp

Vill du utnyttja bänkskåpet maximalt med endast en riktig stor vask är det här rätt alternativ för dig. Tänk på att vatten rinner inte av lika lätt som i en mindre disklåda. Det kan behövas att man torkar efter för att få bort all vatten från botten av disklådan.

ASTRIS-740

Stacks Image 1614

KARO-700

Stacks Image 1616

LYDIA-7040

Stacks Image 1618

Exempel på disklådor i klassisk stil med en större och en mindre vask för 80 cm breda bänkskåp

Föredrar du att ha en mindre utslagsvask vid sidan om en ganska stor vask är det praktiskt med en av dessa kombinationer. Är stora vasken upptagen ha du fortfarande möjlighet att t.ex. hälla av vatten i den lilla hon. Ofta är den lilla vasken ganska liten och mätt från framkant till bakkant kortare än den stora.

IRIS-1650

K-29

VPK-818

Exempel på disklådor i modern stil med en större och en mindre vask för 80 cm breda bänkskåp

En smart kombination är en stor låda som rymmer en långpanna och en liten utslagsvask. Det innebär att även om en plåt ligger i botten på disklådan kan man skölja av något eller slå ut vatten i den lilla lådan. Den här kombinationen av disklådor är den mest praktiska av alla våra disklådor och får plats i ett 80 cm brett skåp. Observera att det endast gäller disklådorna i modern stil.

LYDIA-1750

ASTRIS-1750

Exempel på disklådor i klassisk stil med två lika stora disklådor för 80 cm breda bänkskåp

Diskar du mycket för hand är det praktiskt med två lika stora vaskar. Hoar i klassisk design är något mer rundade i hörnen har ändå bra med plats.

IRIS-3434

VPK-800

Disklådor i modern stil med två lika stora disklådor för 80 cm breda bänkskåp

Hoar i modern stil är betydligt rymligare än hoar i samma storlek i klassisk stil. Lika stora dubblar vaskar brukar väljas om du diskar helst för hand.

LYDIA-3434

ATRIS-3434

Stacks Image 478

Disklådans och blandarens placering i diskbänken

Stacks Image 2276
Stacks Image 2345
Var disklådan kan placeras avgörs av bänkskåpets utformning och möjligheten att svetsa in disklådan.

Disklådan måste självklart få plats i underskåpet och inte krocka med en front, blindstycke eller regel i bänkskåpet. Att beräkna exakta minsta avstånd kan vara komplext men normalt måste disklådan sitta 70 mm (IKEA Metod 80 mm) från framkant för att få plats.

Har du en blandare som sitter monterad i väggen måste du ta hänsyn till hur långt ut från väggen blandaren släpper ut vattnet.

Det finns även minimimått man måste ta hänsyn till för att disklådan ska gå att svetsa in i bänkskivan. En disklåda ska normalt sitta minst 50 mm från en gavel. I vissa serier kan även 45 mm räcka. Har man två disklådor måste de sitta minst 35 mm från varandra för att kunna svetsas in.

Placera blandaren i bänkskivan eller i ett förberett urtag i disklådan?

När det gäller måttbeställda rostfria diskbänkar monteras blandaren normalt i bänkskivan. Disklådor med integrerat urtag för blandare är främst avsedda för bänkskivor i sten där det ibland kan vara dyrt att göra hål och laminat där en håltagning i bänkskivan kan skapa fuktproblem.

I rostfria diskbänkar är det inget vi rekommenderar. En blandare som monteras i bänkskivan är lättare att få stadig genom att den drar nytta av spånskivans tjocklek. Är det en extremt hög blandare kan vi i vissa serier låta limma en bit extra spånskiva under som förstärkning. Dessutom kan du placera blandaren där den passar bäst. Se mer om placering av blandare i Tips: Urtag.

Rostfri bänkskiva med tvättlåda för en tvättstuga eller groventré

Stacks Image 2030
Stacks Image 2255
Stacks Image 1684
Vad kan vara bättre än en bänkskiva i rostfritt stål i en tvättstuga eller i en groventré? Vi kan låta svetsa in en 500 x 400 mm stor tvättlåda eller vilken annan vask som helst i alla våra serier. Komplettera med en droppkant och du får en både tålig och mycket praktisk arbetsyta. Läs mer i Tips: Rostfri tvättbänk.

Bräddavlopp ska alltid finnas!

Disklådor ska alltid installeras med ett bräddavlopp eller överrinningsskydd som det också kallas. Finns ingen anledning att avstå. Utan bräddavlopp kan det bli stora skador om vattnet av någon anledning får rinna fritt.

Tidigare kunde man acceptera att ha bräddavlopp i en av lådorna om diskbänken hade en droppkant. Men det är för stor risk att det blir ett missförstånd och att en bänk med rak kant kommer att sakna ett av bräddavloppen. Därför har man antingen ett bräddavlopp i vardera disklåda eller en sänkt avdelare mellan disklådorna.
Stacks Image 642

Disklåda med ett bräddavlopp.

Stacks Image 646

Disklåda med två bräddavlopp.

Stala Seven med rak kant och dubbla disklådor har en ca 1,5 mm nedsänkning runt om bägge disklådorna och därför bräddavlopp endast i den ena diskhon.
Stacks Image 1376
© 2023 Neonela Kitchen AB Allmänna villkor | Cookies

(D)

(T)

(M)

© 2023 Neonela Kitchen AB

(D)

(T)

(M)