Neonela Kitchen logotype

Disklådan i en rostfri diskbänk

Vad du bör tänka på när du väljer en disklåda till en rostfri diskbänk, vilka olika typer det finns och hur den bör placeras i bänkskivan.

Att kunna välja bland nästan 150 olika enkla och dubbla disklådor

Att kunna välja bland nästan 150 olika enkla och dubbla disklådor

Neonela Kitchen erbjuder nästan 150 olika rostfria disklådor. Om det inte räcker kan vi låta tillverka en disklåda i valfri storlek. Alla svetsas in i den rostfria bänkskivan, ingen disklåda limmas in. Du kan välja disklådor med olika stil och storlek samt om du vill ha en enkel eller dubbel disklåda. Kanske behövs det två disklådor på olika platser i köket?

Serierna i Kategori-B, Purus Original, Decosteel Design, Stala Free eller KEK Kitchen-Tec, där måtten kan väljas nästan helt fritt, erbjuder det största urvalet av disklådor. Väljer du någon av de mycket prisvärda serier Kategori-A, Stala Seven, Purus Basic, Stala Design eller Decosteel Decolight är urvalet lite mer begränsat.

Bryt traditionen i val av disklåda!

Även om du sedan länge har varit van vid en viss typ av disklåda och varit nöjd med den finns det anledning att tänka till lite extra i val av ny disklåda. Kanske det inte ens var du som valde disklådan, den bara fanns i lägenheten eller huset du köpte. Många har förändrat sättet att laga mat och att diska de senaste åren. Idag kan det finns en disklåda som passar dig bättre.

För att bestämma vilken disklåda du behöver måste du fundera ut hur du tänker använda disklådan. Det låter självklart men vi upplever att många väljer disklåda av slentrian. Idag finns det dessutom ett betydligt större utbud av disklådor jämfört med för bara några år sedan.

Bänkskåpets bredd avgör till stor del vilka disklådor du kan välja

För alla våra disklådor finns ett minsta mått på bänkskåp angivet. Desto bredare bänkskåp - desto större urval av disklådor. I ett 80 cm brett bänkskåp får alla våra enkla och dubbla disklådor plats. Exempelvis finns det mycket praktiska kombinationer i modern stil som har två disklådor där den ena är tillräckligt stor för att lägga ner en bakplåt i botten och den andra bra för att slå ut hett vatten eller skölja något.

Får du inte plats med ett 80 cm brett bänkskåp kan vi låta bygga en kombination av en stor disklåda och utslagsvask för ett 70 cm brett bänkskåp.

Bänkskåp som är 60 cm breda är absolut vanligast. Med ett sådant skåp måste man välja mellan antingen en enda stor praktisk disklåda eller två disklådor. Det går inte att få bägge funktionerna i ett 60 cm brett underskåp. Kanske kan du sätta en liten utslagsvask i ett annat bänkskåp om du endast har ett 60 cm brett bänkskåp?

Har du ett bänkskåp som är smalare än 60 cm finns det ett begränsat urval disklådor att välja bland. Det smalaste bänkskåp vi kan erbjuda en disklåda för är 20 cm.

Det skiljer lite i plåttjocklek mellan disklådor

Plåttjockleken har en del betydelse för hur man upplever disklådan. Funktionen är densamma oavsett tjocklek på plåten men en tunnare plåt flexar lättare och låter lite mer burkigt än en tjockare. Ljudet dämpas något om man limmar på en ljuddämpande matta på undersidan.

Generellt används disklådor med tunnare plåt i serier i Kategori-A jämfört med de i Kategori-B. Vissa disklådor, oftast de med större radie, är pressade och har därmed lite tunnare plåt i sidorna än i botten.

De mest populära disklådorna

Vilka disklådor som är populärast förändras hela tiden. När vi började sälja heltäckande diskbänkar för många år sedan dominerade den klassiska disklådan BE-50. Idag köper allt fler disklådor i modern stil även till kök i klassisk stil.

Tre saker att ta ställning till när det gäller val av disklåda

• Klassisk eller modern stil?
• Enkel eller dubbel disklåda?
• Storlek eller storlekar?

Disklåda i modern eller klassisk stil?

Disklåda i modern eller klassisk stil?

Skillnaden ser man enklast genom att titta på radien i hörnen. Disklådor i klassisk stil har en större radie (rundare hörn) och disklådor i modern stil har en mindre radie (skarpare hörn). Vilken man bör välja beror inte bara på tycke och smak eller stil på köket. Disklådor i den klassiska och modern stilen har varsin ganska stor nackdel som är den andra stilens fördel.

Klassisk stil.

Modern stil.

Stacks Image 750
Helt skarpa hörn, som vissa moderna disklådor har, är svårare att göra rena. Det är helt enkelt svårt att komma in i hörnet. Radien bör vara minst 6 mm för att det skall vara enkelt att göra rent hörnet.

Vi har disklådor med helt skarpa hörn i sortimentet som Tetragon serien. De är mycket snygga i rätt miljö men kräver lite mer jobb att hålla rena. Klassiska disklådor, de med en större radie, är lättare att göra rena i hörnen men det går inte att få ner en långpanna i botten för att spola av den.

Inte ens i de allra största disklådorna i klassisk stil går det att få ner en ugnsplåt i botten. Normalt är en långpanna eller ugnsplåt 460-470 mm lång och 380-385 bred. Den stora radien i hörnen hindrar långpannan att komma ner i botten. Även om måttet upptill skulle kunna göra det teoretiskt möjligt är de dessutom svängda mot botten så att det inte alltid fungerar. I disklådor i modern stil som är 50 cm eller större kan man lägga ner en långpanna eller plåt trots att storleken kan skilja lite. Radien bör vara 25 mm eller mindre för att det skall fungera.

Bägge disklådorna har samma mått 500 X 400 mm, men olika radier i hörnen. I den moderna disklådan, med radie mindre eller lika med 25 mm, går en långpanna ner i botten och i den klassiska fastnar långpannan på kanten.

Enkel eller dubbel disklåda?

Enkel eller dubbel disklåda?

Förr i tiden hade man nästan alltid två disklådor. Ofta lika stora. De bägge disklådorna användes för diskning respektive sköljning. Idag klarar man sig bra med en enda stor disklåda då nästan alla hushåll idag har diskmaskin. Disklådan används för att diska större kastruller och pannor eller för att skölja av råvaror eller extra smutsig disk innan de sätts i diskmaskinen.

Det finns utan tvekan situationer då två lådor är bra. Är disklådan upptagen med plåtar eller stora kastruller och man vill skölja av något eller slå ut hett vatten då är en extra disklåda bra. Det räcker dock med en mindre disklåda för det.
Stacks Image 607

Trots att potatisen ligger och väntar på att ångkokas efter att sköljts av har man en stor disklåda till förfogande för att diska av en plåt.

Dubbla disklådor med lägre mellanvägg

För att kunna svetsa in två disklådor måste avståndet mellan dem normalt vara 35 mm. Det finns en platssparande lösning hos både Decosteel och Purus. I stället för att svetsa in två separata disklådor är disklådan uppdelad i två fack som sitter tätt ihop. Genom att mellanväggen är lite lägre är det enkelt att exempelvis skölja av en bakplåt genom att luta den mot mellanväggen. Den lägre mellan väggen gör även att det endast behövs ett bräddavlopp.
Stacks Image 1125

Purus Astris Flex 2034.

Stacks Image 1127

Decosteel DI Art 3320.

En separat utslagsvask är bra av flera skäl

En riktigt bra lösning om man har en lite längre diskbänk är att sätta en liten utslagsvask nära hällen. Då får man fördelen med en stor disklåda där plåtar går ner och fördelen med en extra vask på samma gång. Det är en praktisk och även en säkrare lösning då man minimerar behovet av att gå längre sträckor med hett vatten i en kastrull. Är det långt mellan hällen och disklådan är den lösningen bättre än två disklådor intill varandra då bägge disklådorna sitter på rätt ställe utifrån syfte. Den lilla vasken monteras med fördel en bit in från framkanten så att man får kvar lite arbetsyta framför. Speciellt om du ett bänkskåp som bara är 60 cm brett kan det var en bra lösning för att ändå få två disklådor.

Har du en köksö med en häll är det bra med en extra utslagsvask i den. I vissa kommuner är det ett krav för bygglov vid nybyggen. Bygger man nytt och funderar på en köksö med häll och inte tänkte ha en utslagsvask intill hällen kontrollera med kommunen först om det är godkänt.

Man kan naturligtvis med fördel även ha en blandare vid den mindre vasken men det är inte nödvändigt. Det viktigast är att minimera sträckan, speciellt över golv, då man måste bära kastruller med hett vatten.
Frame-155 passar bra till bland annat Lydia serien som kompletterande disklåda. Den tar lite plats och går att vända.
Stacks Image 578
Egentligen är en rund disklåda inte praktisk som enda disklåda. Man får inte ner större kokkärl och att spola av en långpanna är inte till att tänka på. Men som en utslagsvask fungerar den utmärkt. C-313 är 313 mm i diameter.

Liten eller stor disklåda?

Liten eller stor disklåda?

Hur stor disklåda du behöver avgörs av storleken på det största du vill kunna lägga ner i botten på disklådan. Ytterligheterna när det gäller måtten brukar vara en långpanna eller att bara kunna hälla ut eller skölja något. I det första fallet krävs en minst 50 cm bred disklåda i modern stil, i det andra endast liten disklåda. Den största lådan vi kan erbjuda som standard är Astris-740 som är 74 cm bred.

En rejält stor Astris740 disklåda i en köksö. Kunden som köpte den här diskbänken limmade en dämpande matta från Biltema på undersidan av disklådan.

Normalt kräver den ett 80 cm brett underskåp även om en kund fått in den i ett 60 cm skåp genom att bygga om skåpen. Se Kundreferens 66.

Ofta ser man riktigt stora disklådor i köksutställningar och på mässor. De är snygga men glöm inte att det krävs mycket vatten för att fylla disklådan. Dessutom brukar vattnet rinna ur långsamt då stora disklådor har liten lutning i botten. Det kan krävas att man torkar av botten för att få bort allt vatten. Det kan vara mer praktiskt att ha en större och en mindre disklåda i ett 80 cm brett underskåp. Eller välj två lika stora disklådor.

Stora disklådor kan upplevas flexa i botten samt ge ett burkigt ljud som kommer från vibrationer när man spolar med vatten. En enkel lösning om man är känslig för det är att limma en dämpmatta under disklådan när den vid installeras.

Behöver du en ännu större eller djupare disklåda än 740 mm så har vi designat och låtit tillverka både större och djupare disklådor. Priset blir dock ganska högt.

Disklådor som ta minst plats i ett underskåp är Frame-155 eller Iris-1629. De får plats i ett bara 20 cm brett bänkskåp.

En lös sköljlåda kan ibland vara en bra kompromiss

Har du exempelvis ett 60 brett bänkskåp och vill ha en så bred disklåda som möjligt måste du ha en enkellåda. Vill du ändå vill ha möjlighet att kunna skölj av något trots att disklådan är full med annat är en sköljlåda eller sköljbricka en bra lösning. Det finns till flera av våra serier i flera olika modeller.
Stacks Image 932
Stacks Image 930
Stacks Image 928

Disklådor i specialmått eller med annorlunda utformning

Hittar du inte någon disklåda som passar kan vi designa och låta bygga den helt efter dina behov. Det blir dyrare men personligt, funktionellt och unikt. Vi har bl.a. designat och låtit tillverka disklådor för diskning av en kunds extra stora kräftkastruller och för ett rymdlaboratorium med mycket speciella krav. Utöver de tillverkare vi redovisar på webbsidan har vi kontakt med fler när det gäller mycket speciella önskemål.

Populära disklådor för 60 cm breda bänkskåp

Populära disklådor för 60 cm breda bänkskåp

Här visas endast några exempel. Totalt erbjuder vi nära 150 olika disklådor och skulle inte det räcka kan vi låta bygga en i valfritt mått. Urvalet av disklådor skiljer mellan de olika serierna. Urvalet av disklådor är betydligt större i serierna i Kategori B jämfört med de i Kategori A.

Enkla disklådor i modern stil för 60 cm bänkskåp

Vår allra mest sålda typ av disklåda är en 50 cm bred disklåda i modern stil som passar i ett 60 cm brett bänkskåp. Det är praktiskt att kunna diska stora kastruller eller långpannor i disklådan. Speciellt om man har en blandare med utdragbar slang. För allt annat brukar man numera diskmaskin. Exempel på populära enkla disklådor i modern stil för 60 cm breda bänkskåp:

Astris500

Lydia5040

Frame520

Enkla disklådor i klassisk stil för 60 cm bänkskåp

När det gäller klassiska enkla disklådor för 60 cm breda bänkskåp toppar BE-50 försäljningen. Den passar både ett lantligt och ett mer minimalistiskt kök. Tänk dock på att en långpanna inte går ner i botten på dessa klassiska disklådor trots storleken.

BE50

Iris5040

A500

Dubbla disklådor i klassisk stil för 60 cm bänkskåp

VPK600

K22

Iris1634

Några andra intressanta disklådor för 60 cm breda bänkskåp

Vill du ha en disklåda med en riktigt liten radie i hörnen kan du välja Karo-500 som är 50 X 40 cm. Den har en radie på så lite som 6 mm.

För 60 cm breda bänkskåp finns det en ny speciell disklåda, Decosteel Design DI Art 53, som är 530 mm och utnyttjar utrymmet maximalt. Disklådorna är lite längre så det är lite lättare att greppa runt kortsidorna på en långpanna som

Populära disklådor för 80 cm breda bänkskåp

Populära disklådor för 80 cm breda bänkskåp

Bänkskåp som är 80 cm breda ger möjligheter som inte finns med 60 cm breda skåp. Du får plats med en extra stor disklåda eller en riktigt praktisk kombination av en stor och en liten disklåda.

Stora enkellådor i modern stil för 80 cm breda bänkskåp

Astris740

Karo700

Lydia7040

Stacks Image 870

Disklådor i klassisk stil med en större och en mindre disklåda för 80 cm breda bänkskåp

Iris1650

K29

VPK818

Disklådor i modern stil med en större och en mindre disklåda för 80 cm breda bänkskåp

En smart kombination är en stor låda som rymmer en långpanna och en liten utslagsvask. Det innebär att även om en plåt ligger i botten på disklådan kan man skölja av något eller slå ut vatten i den lilla lådan. Den här kombinationen av disklådor är den mest praktiska av alla våra disklådor och får plats i ett 80 cm brett skåp. Observera att det endast gäller disklådorna i modern stil som exempelvis Astris 1750 och Lydia 1750.

Lydia1750

Astris1750

Disklådor i klassisk stil med två lika stora disklådor för 80 cm breda bänkskåp

Iris3434

VPK800

Disklådor i modern stil med två lika stora disklådor för 80 cm breda bänkskåp

Strand3434

Lydia3434

Astris3434

Stacks Image 478

Disklådans och blandarens placering i diskbänken

Disklådans och blandarens placering i diskbänken

Det finns några viktiga mått att ta hänsyn till när man placerar disklådan. Dessa mått påverkas av bänkskåpets utformning och möjligheten att svetsa in disklådan.

Disklådan måste självklart få plats i underskåpet och inte krocka med en front, blindstycke eller regel i bänkskåpet. Att beräkna exakta minsta avstånd kan vara komplext men normalt måste disklådan sitta 70 mm från framkant för att få plats. När det gäller IKEA Metod kök skall disklådan sitta minimum 80 mm från framkanten. Har du en blandare som sitter monterad i väggen måste du ta hänsyn till ur långt ut från väggen blandaren släpper ut vattnet.

Det finns även minimimått man måste ta hänsyn till för att disklådan skall gå att svetsa in i bänkskivan. En disklåda skall sitta minst 50 mm från en gavel. Har man två disklådor måste de sitta minst 35 mm från varandra för att kunna svetsas in.
Stacks Image 708

Placera blandaren i bänkskivan eller i ett förberett urtag i disklådan?

När det gäller rostfria diskbänkar monteras blandaren normalt i bänkskivan. Disklådor med integrerat urtag för blandare är främst avsedda för bänkskivor i sten där det ibland kan vara dyrt att göra hål och laminat där det kan skapa fuktproblem. I rostfria diskbänkar är det inget vi rekommenderar. En blandare som monteras i bänkskivan är lättare att få stadig genom att den drar nytta av spånskivans tjocklek. Är det en extremt hög blandare kan vi låta limma en extra spånskiva under som förstärkning. Dessutom kan du placera blandaren där den passar bäst. Se mer om placering av blandare. Faktabanken: Urtag för att montera blandare.

Rostfri bänkskiva med tvättlåda för en tvättstuga eller groventré

Rostfri bänkskiva med tvättlåda för en tvättstuga eller groventré

Stacks Image 738
Vad kan vara bättre än en bänkskiva i rostfritt stål i en tvättstuga eller i en groventré? Vi kan låta svetsa in en 500 x 400 mm stor tvättlåda i alla våra serier. Komplettera med en droppkant och du får en både tålig och mycket praktisk arbetsyta.
Stacks Image 1036

En tvättrum hos en småbarnsfamilj. Diskbänken är den mycket prisvärda Stala Seven rostfri bänkskiva. Kundreferens 127.

Bräddavlopp skall alltid finnas!

Bräddavlopp skall alltid finnas!

Disklådor skall alltid installeras med ett bräddavlopp eller överrinningsskydd som det också kallas. Finns ingen anledning att avstå. Utan bräddavlopp kan det bli stora skador om vattnet av någon anledning får rinna fritt.

Tidigare kunde man acceptera att ha bräddavlopp i en av lådorna om diskbänken hade en droppkant. Men det är för stor risk att det blir ett missförstånd och att en bänk med rak kant kommer att sakna ett av bräddavloppen. Därför har man antingen ett bräddavlopp i vardera disklåda eller en sänkt avdelare mellan disklådorna. Stala Seven har bräddavlopp i en disklådorna och ca 1,5 mm nedsänkning runt om bägge disklådorna.

Det finns för vissa professionella tillämpningar möjlighet att låta svetsa in disklådor utan bräddavlopp. Kontakta oss för mer information.

Disklåda med ett bräddavlopp i den större lådan och en nersänkt avdelare.

Dubbel disklåda med ett bräddavlopp i vardera disklåda.

Stacks Image 1206

Stala Seven dubbel disklåda med en ca 1,5 mm nedpressning runt om bägge disklådorna.