FAQ och Tips: Svar på några vanliga frågor och länkar till en massa tips

Stacks Image 384
En diskbänk i rostfritt stål kan utformas på så många sätt att det kan vara svårt att välja. Klicka på länkarna för att få tips och förslag på nästan allt som gäller rostfria diskbänkar.

Självklart kan du kontakta oss om du har en fråga du inte hittar svar på här. Vem vet, nästa gång kanske svaret finns även här.

Ett urval vanliga frågor - FAQ

Öppna alla svar Stäng alla
 • Är de rostfria diskbänkar ni säljer av bra kvalitet?
  Ja, alla rostfria diskbänkar vi säljer håller hög kvalitet. Det finns rostfria diskbänkar av lägre kvalitet på marknaden men vi säljer inte någon av dessa. Alla våra diskbänkar är förstärkta på undersidan för att inte flexa, alla hörn är tätsvetsade och disklådorna är alltid insvetsade utan skarvar. Du väljer dessutom själv alla mått och var disklådan skall placeras. Läs mer om kvalitetsskillnader på rostfria diskbänkar.
 • Kan man skicka in till fabriken en disklåda som jag har kvar från min gammal diskbänk och återanvända den?
  Nej tyvärr. Det går inte att återanvända en lös disklåda. De disklådor som används för att svetsas in är specialbyggda för det.
 • Vilket är standardmåttet för en rostfri diskbänk?
  Det finns inga standardmått för rostfria diskbänkar. Du väljer själv bänkens längd, djup och tjocklek. Läs mer om mått på diskbänkar.
 • Varför är det en spånskiva under bänken?
  Spånskivan, eller underlimning som det kallas, har två syften. Utan den skulle diskbänken flexa när man trycker på den och det skulle låta "burkigt" när man ställer något på den. Dessutom underlättar underlimningen när man monterar diskbänken på bänkskåpen. Läs mer om underlimning.
 • Har ni rostfri diskbänkar för IKEA Metod kök?
  Ja det har vi. IKEA rekommenderar ett lite speciellt djup, 635 mm, för bänkskivor till IKEA Metod. Alla serier av rostfria diskbänkar vi säljer finns med det djupet. Läs mer om rostfria diskbänkar till IKEA kök.
 • Vad innebär en uppvikt kant?
  En uppvikt kant är en 3-10 cm hög kant som är vanlig att man väljer till bakkant av bänken och ibland även på gaveln. Bänken blir lättare att torka av och den skyddar väggen. Vilken höjd som går att välja beror på serie av diskbänkar. På diskbänkar i Kategori-B kan du även beställa en uppvikt kant på en gavel. Läs mer om uppvikta kanter.
 • Kan jag köpa en disklåda hos IKEA eller i en annan butik som jag tycker om mer och skicka den till fabriken för insvetsning?
  Nej det går inte. De disklådor som svetsas in de rostfria diskbänkar vi säljer är anpassade för insvetsning och även den svetsmetod respektive fabrik använder.
 • Kan jag såga i diskbänken på plats för att få plats med rören som finns på väggen?
  Såga aldrig i en rostfri diskbänk. Underlimningen riskerar att släppa och garantin försvinner. Men det finns bra lösningar för att göra urtag i kanten av bänkskivan redan på fabriken. Läs mer om urtag i kanten av diskbänken.
 • Ska jag lägga först en träskiva eller bänkskiva i laminat på skåpen och ovanpå lägger jag plåten?
  De rostfria diskbänkar av hög kvalitet, som de vi säljer, är redan förstärkta på undersidan med en träfiberskiva. Det är bara att lägga bänkskivan på skåpen och skruva fast. Läs mer om montering.
 • Vad kostar en diskbänk per meter?
  Det finns inget meterpris som exempelvis som på en träbänk. Måttbeställda rostfria diskbänkar byggs en i taget efter dina önskemål. Priset påverkas av en mängd faktorer, inte bara längd och djup. Läs mer om hur du tar reda på priset på en diskbänk.
 • Jag vill ha en diskbänk som den var förr, gör ni såna?
  Rostfria diskbänkar, och speciellt disklådor, har utvecklats väldigt mycket de senaste decennierna. Kvaliteten var inte bättre förr, snarare tvärtom. Läs mer om diskbänkar som de var förr.
 • Jag tycker att diskbänken repas alldeles för mycket, på min gammal diskbänk såg jag inte några repor alls. Hur kommer sig detta? Är det så dåligt kvalité på dagens diskbänkar?
  Kvaliteten på den rostfria plåten skiljer inte mot förr. På en äldre rostfri diskbänk syns inte alltid de enskilda reporna så mycket då de har bildat ett mönster. Det kommer att hända även med dagens diskbänkar efter några år.
 • Undrar även ifall djupet på disklådan går att minska ned till typ 15 cm? Tycker det blir för djupt med 20 cm.
  Nästan alla disklådor är mellan 18 och 20 cm djupa. Det går inte att ändra. I vissa serier går det att beställa en disklåda i valfria mått som då byggs för hand innan den svetsas in. Tyvärr blir priset mycket högt.
 • Kan ni låta svetsa ihop två bänkar på plats om det är svårt att få in den i köket?
  Nej tyvärr, svetsningen måste göras på fabriken. På vår tipssida kan du se olika sätt att skarva en diskbänk.
 • Finns det rostfria diskbänkar med en gammaldags hög kant?
  Klassiska droppkanterna som de kallas finns i tre höjder beroende på serie. Den högsta som är 8 mm motsvarar vad som ibland, men inte alltid, fanns på rostfria diskbänkar förr. Den kanten kan du välja i serierna Decosteel Design och Furhoffs Free. Läs mer om kanter.
 • Går det att göra ett hål för en spishäll i en rostfri diskbänk?
  Det gör det och är vanligt. Det finns olika metoder beroende på typ av av spishäll och vilken serie du väljer. Läs mer om urtag för spishällar.
 • Hur långa diskbänkar går det att göra?
  Det beror på många faktorer hur lång den kan göras. Inte minst möjlighet att frakta den och få in bänkskivan i köket. Läs mer om längden på en diskbänk.
© 2023 Neonela Kitchen AB Allmänna villkor | Cookies

(D)

(T)

(M)

© 2023 Neonela Kitchen AB

(D)

(T)

(M)