199) Rostfri L-formad diskbänk med en stor dubbel disklåda i modern stil

Det här en annorlunda kundreferens på mer än ett sätt. Normalt skriver vi beskrivningarna men det behövs inte här. Kunden gjorde jobbet åt oss :-).

För att vara säker på alla mått beställde kunden uppmätning. Det innebär att vi tar ansvar för att alla mått blir rätt och att vi tar hänsyn till den aktuella fabrikens tillverkningstolerans.

Kundens text är kursiverad: Med denna beskrivning vill vi i bilder försöka beskriva hur vårt kök ser ut efter renovering som blev klar på sensommaren 2022

Först lite allmän information.
Köket är på lite drygt 11 m2 och är i ett radhus byggt 1965. Nord-syd-linjen går nästan diagonalt genom köket, vilket betyder att fönstren är åt nordost, vilket ger morgon/förmiddagssol.

Mot hallen finns original vitrindörr som behållits medan vanlig dörr till angränsande mat- och vardagsrum bytts ut till skjutdörrar (pardörrar). Det ger möjlighet att stänga till om man håller på med något som osar rejält, t ex het grillpanna med lite fett i botten. Samtidigt ger det en form av öppen planlösning.
Vid renoveringen har alla skåp och vitvaror bytts och det är en blandning av olika varumärken:
 • Kyl och frys från Husqvarna, dvs ett Electrolux-varumärke, där vi gillade Husqvarnas design på handtag bättre än på motsvarande skåp från Electrolux.
 • Köksfläkt, spishäll och ugnar från IKEA. (Men ugnarna är tillverkade av Electrolux för IKEA).
 • Diskmaskin från ASKO.
 • Mikrovågsugn från Whirlpool.
 • Skåpstommar, skåpluckor mm samt handtag från IKEA. (De handtag vi ville ha, i mässingsfärg - Bagganäs, var inte möjliga att få tag på nästan ett år pga leveransproblem från Kina som troligen berodde på Covid-19).
 • Diskbänk från Decosteel som beställdes ”skräddarsydd” från Neonela Kitchen samt blandare från Strand.
 • Decton Arga bänkskiva till köksbänk vid fönstren samt stänkskydd i samma material vid diskbänken beställda från Sjödins Stenhuggeri.
 • Diskställ från Åhléns med egentillverkad upphängning av rostfritt bandstål. Detta då vi vill ha diskbänken fri från dem, så att man t ex kan lägga ett paket djupfryst för tining under dem.
Rostfri diskbänk i vinkel i ett vitt IKEA Metod kök.
Nästan hela diskbänken från Decosteel med Decton Arga stänkskydd samt till höger i bild ett litet hörn av bänkskiva Decton Arga.

Vi har valt släta skåpluckor och lådfronter (Veddinge grå), då vi tycker det passar bäst i ett hus byggt 1965. Som syns på bilden så går skåpen ända upp till taket (eller nästan – vi lade på en 8 mm distanslist på alla skåpstommar och målade vit som stommarna, så att skåpluckorna inte skulle vara för nära taket).

En viktig anledning till valet att låta skåpen gå upp till taket är att vi ville inte ha en dammsamlande hylla ovanpå skåpen och en annan att det går en ventilationstrumma från köksfläkten åt vänster i bild, så alla skåpstommarna (utom 30 cm skåpstommen till höger om fläktskåpet) är modifierade så att trumman inte syns inne i skåpen.
Stacks Image 507
Diskbänkens vänstra hörn. I den högra stora disklådan går det att lägga ner en ugnsplåt eller långpanna, vilket var en av idéerna med så stor disklåda.

På bilden syns även den egendesignade upphängningen av diskställen, så att vi inte behövde borra hål i stänkskyddet och minst lika viktigt att få upp dem från diskbänken.
Normalt kan man inte placera en disklåda så nära hörnet på en vinkelbänk då den skulle krocka med den diagonala svetsfogen i hörnet. Genom att göra diskbänken från en enda plåt behövdes ingen svetsfog och disklådan kunde placeras långt till vänster. Dessutom är borstningen i samma riktning över hela bänken.

Diskbänken har en klassisk 8 mm hög droppkant. Bänken tjocklek i framkant är 20 mm. Det är den minsta tjocklek som går att beställa med denna höga droppkant.
Stacks Image 509
Köksbänken vid fönstren med den stora ugnen och till höger skymtar vitrindörrar till angränsande matrum, där renovering fortfarande pågår.
Stacks Image 514
Ugnspelaren med den mindre ugnen samt mikrovågsugn. Skåpstommar från IKEA, där den översta är ett modifierat överskåp till kyl eller frys för att få ugnspelaren att gå upp till taket på samma sätt som väggskåpen över diskbänken. Till vänster syn liten del av vitrindörren till hallen.
Stacks Image 516
Kyl och frys från med IKEA överskåp som modifierats så att det sitter upp mot taket (utanför bild). Om vi sätter in någon forma av galler ovanför kyl och frys återstår att se, men troligen inte.
Kyl och frys från med IKEA överskåp som modifierats så att det sitter upp mot taket (utanför bild). Om vi sätter in någon forma av galler ovanför kyl och frys återstår att se, men troligen inte.

Ugnspelaren med den mindre ugnen samt mikrovågsugn. Skåpstommar från IKEA, där den översta är ett modifierat överskåp till kyl eller frys för att få ugnspelaren att gå upp till taket på samma sätt som väggskåpen över diskbänken. Till vänster syn liten del av vitrindörren till hallen.
Stacks Image 525
Stacks Image 527
När man har en uppvikt kant som avslutas mot ett högskåp rekommenderar vi alltid att dra in den uppvikta till kanten till framkant av skåpet. I det här fallet sitter det en ugn i skåpet och kunden valde att avsluta den uppvikta kanten jäms med ugnens front.

Sammanfattningsvis är det både en intressant köksrenovering och en annorlunda rostfri diskbänk i vinkel.

Klicka på "tillbakaknappen" i din webbläsare för att komma tillbaka till samma kategori av diskbänkar i Kundreferenser.

Tillgängliga fakta

 • Serie: Decosteel Design
 • Kategori: B
 • Form: Vinkel
 • Längd: 3557/ 963 mm
 • Djup: 615 / 620 mm
 • Tjocklek framkant: 20 mm
 • Kantprofil: Klassisk droppkant (8mm)
 • Uppvikt kant: 60 mm 
 • Disklåda: Modern stil SQ 50 + SQ 34
 • Bredd bänkskåp: 80 cm och in i hörnskåpet
 • Urtag: Ovanpåliggande häll
 • Kök: IKEA Metod med Veddinge fronter i grått
 • Kod: REF199
Klicka på ritningen för att förstora den.
© 2023 Neonela Kitchen AB Allmänna villkor | Cookies

(D)

(T)

(M)

© 2023 Neonela Kitchen AB

(D)

(T)

(M)