Bilderna är från ett tidigare kök där vi bl.a. utvecklade, testade och visade köksinredning förutom rostfria diskbänkar. Ett produktområde vi var tvungna att avveckla då försäljningen av diskbänkar ökade.
Kök i rostfritt och rostfri vinkelbänk med stor disklåda, urtag för häll och avställningsyta för varma kastruller.
Köket har en rostfri diskbänk i vinkel med förutom urtag för häll och disklåda, en nedsänkning för att lägga en granitskiva i och en dispenser för hushållspapper. Granitskivan användes för att ställa varma kärl och plåtar på. Pappersdispensern gjorde det enkelt att ta hushållspapper med en hand. Idag ägs köket av en familj där den ena parten arbetar som lärare i restaurangkunskap.
Köket som det det såg ut när vi flyttade in. Det hade renoverats något år innan vi flyttade in men var mycket opraktiskt på många sätt.
Köket som det det såg ut när vi flyttade in.
Utrymmet är från vänster: sköljning, beredning, matlagning, avsvalning och servering. Vid varje funktion finns nästan allt man behöver för lätt tillgängligt på, ovanför eller under bänkskivan. Alla mått var anpassade för oss. Arbetshöjden var 952 mm och arbetsytorna 690 respektive 710 mm djupa. Bänkskåpen var extra djupa utom där vi hade slangar för vatten och avlopp. Skåpens bredd var exakt anpassade, ett var exempelvis 41 cm och ett annat 69 cm.
Vi ville ha de redskap vi använde oftast lätt tillgängliga. I ett tidigare kök hade vi Rösle Open Kitchen och några av deras redskap. På några bilder är det mer färglada platsredskap från Joseph&Joseph. Vi upptäckte att de tappade färgen i diskmaskinen så vi beslöt att byta ut även dessa till Rösle. Svårast var knivskenan. Våra knivar från Zwilling har en kärna av rostfritt stål i handtagen och är därför tunga. Vi testade 4-5 olika magnetskenor för knivar innan vi hittade en som kunde hålla uppe även den smala filékniven.
Eftersom det var ett visningskök hade vi lådor både med och utan handtag. Lådorna var extra djupa och två var motordrivna. Andra skåpet från vänster hade lådor som vara motordrivna. Anledningen var att den övre lådan innehöll sophantering. Det var bara att trycka till handtaget med höften så gled lådan ut. Bra när man hade händerna fulla med avfall. Lådan satt dessutom högt upp nära bänkskivan så man kunde sopa ner skräp med handen. Även skåpet till höger hade motordrivna lådor. De innehöll saker som kryddor, olja och annan smaksättning.
Till vänster fanns ett utrymme med en dörr i rostfritt stål. Där hade vi källsortering, skafferi och även plats för större kokkärl.
En sak som var svår att lösa var kravet att inga maskiner skulle stå framme på någon någon köksbänk men ändå vara lätt tillgängliga. Trots att vi hade testat alla mått i ett skafferi visste vi inte säkert förrän allt var på plats att det skulle fungera. Den övre klaffen lyftes upp med motor när man tryckte på den och den nedre fälldes ner manuellt och bildade ett avställningsbord.
Under ugnen finns en liten frys. Det finns en större frysbox i källaren. Till höger om ugnen ett integrerat kylskåp.
Vår nya disklåda, en Strand 500, hade inga skarvar där smuts kunde samlas som vår gamla ohygieniska disklåda hade. Dessutom kunde man lägga ner en långpanna i botten så den var lätt att spola av. Blandaren hade en utdragbar slang. Bakom disklådan satte vi två pumpar, en för diskmedel och en för tvål. Bänken var 690 mm djup så att arbetsytan blev mer praktisk. När man beredde mat kunde man ställa ifrån sig det som färdigt, eller råvaror, innanför arbetsytan, inte åt sidan.
En extra djup, 690 mm, rostfri bänkskiva med en stor disklåda där en långpanna får plats i botten för att rengöras
Vår köksö var på hjul så den kunde användas i olika sammanhang. Vi använde regelbundet tre placeringar. Normalt stod den utmed väggen, när vi serverade buffé stod den på gaveln och vid lite mer "seriös" matlagning mitt emot diskbänken.
Mångsidig och flexibel kombination av en rostfri bänkskiva och en flyttbar köksö i rostfritt.
En sak vi var helt säkra på: Fläkten skulle bort. Den delade av rummet, den väsnades och man slog huvudet i den. Tyvärr fick en takinfälld fläkt inte plats i undertaket och imkanalen fanns i ett utrymme bakom köket till vänster på bilden. Vi designade en vinklad låda som rymde en fläktkåp från Fjäråskupan, anslutningsslangar och belysning. Fläktmotorn satt på vinden och styrdes steglöst av ett vred på väggen. Den lysande blå ramen runt reglaget varierade i styrka beroende på varvtal.
En riktig bra lösning. Både tyst och effektiv. Många tror att det är kåpan som ska fånga upp os och fett. Det är det inte. Det är luftströmmen. Underkant på fläktkåpan satt på 215 cm över golv vilket visade sig vara optimalt. För att fästa hela konstruktionen i taket krävdes att vi byggde en träram som höll ihop bjälklag och undertak stadigare. Dessutom konstruerade vi mycket speciella dolda beslag som höll "plåtlådan" dikt mot taket. Hela konstruktionen väger ca 50 kg.
Utsug och alla anslutningar i rostfria lådor i kökstaket och med den fjärrstyrda fläktmotorn på vinden.
Nästan inga material tål hög värme. En stekpanna kan komma upp flera hundra grader av misstag. Rostfritt stål leder värme dåligt men som all metall utvidgas av värme och kan därför skadas av hög värme. Det kan blir en bula som inte går tillbaka. Vi gjorde en nedsänkning i bänkskivan så att en standard 30 mm granitskiva fick plats. Polerad granit tål värme bästa av alla material även om granit kan spricka av hastiga värmeväxlingar. Skulle den här skivan spricka kostar det ganska lite att byta ut den. Skulle man skada den rostfria bänkskivan går den inte att reparera.
Att få till rätt ventilation för vitvaror är inte alltid så lätt. Det gäller att läsa på ordentlig i vitvaruleverantörernas installationsanvisningar. För lite eller felaktig ventilation kan förorsaka förkortad livslängd, högre energiförbrukning och ljudnivå. Vi ritade in tillräckligt med ventilation i varje sockel och även på toppen av skåpen. I ett kök vi designade senare gjorde vi gallret på översidan av högskåpen löstagbara. En induktionshäll genererar rätt mycket värme. Inte på glasytan då den värmer kokkärlen direkt, men på undersidan av hällen kan den bli rejält varm. Vi gjorde ventilationshål i bänkskåpet och släppte ut luften i stänkskyddet bakom och ovanför hällen.
En sak som tog en stund att lösa var man ska ha handdukar och grytvantar så att de är lätta att nå utan att de framträder onödigt tydligt. Lösningen blev att utnyttja ett dött utrymme i hörnet där vi designade ett litet skåp som även hade till funktion att stötta skarven i bänkskivan.
All lådor levererades från Blum och anpassades för oss genom att bottnarna byttes ut från board till rostfritt stål förstärkta med u-balkar på undersidan. Gejdrar och mekanik var från deras mest avancerade serie. Det skiljer väldigt mycket mellan dessa beslag och vad som sitter i lågpriskök även om det ofta står Blum även på dessa gejdrar.
Vi beräknade vilka vikter som varje låda skulle tåla. Vi tog även hänsyn till om vi skulle förändra något i planeringen. Lådan på bilden nedan till vänster konstruerades för att röra sig absolut mjukt även fylld med travat porslin. En annan låda som var 80 cm bred utrustades med gejdrar för att bära 60 kg. Där hade vi vårt vinförråd. Även när lådan var fylld av vinflaskor gled den helt obehindrat ut och in. Höjden på lådan anpassades till 1-liters Campariflaskor. I en låda stod dyra Orreforsglas utan stöd. Lådorna gick så mjukt så det inte var något som helst problem.
Genom att använda så breda skåp som möjligt i varje position skapade vi överskådlighet samtidigt som vi utnyttjade utrymmet optimalt. I en bred låda fick vi även plats för korkskruv m.m. Av en händelse upptäckte vi att insaten från lådan med vintillbehör passade perfekt till Blum:s lådsystem.
Återigen en detalj som krävde lite extra tankemöda. Vi ville ha en hållare för våra skärbrädor från Zassenhaus. Kravet vara att de stora skärbrädorna inte skulle kunna nudda varandra och samtidigt vara enkla att ställa in och lyfta ur hållaren. Själva hållaren skulle dessutom kunna gå att lätt ta ur för att göra ren. Vi tittade på olika varianter men inga uppfyllde våra krav så vi designade en insats själva.
En annan liten detalj som gjorde stor skillnad. Oavsett vilka insatser för kryddor vi såg var de på fel håll för oss. Speciellt som lådan var extra djup. För att kryddburkarna skulle ligga åt rätt håll när man stod vid hällen fick vi konstruera en egen hållare. Vi köpte olika fabrikat av kryddor och med hjälp av träpinnar listade vi ut rätt mått på urtagen. Lådan var motordriven så det vara bara trycka till den lätt så kom den ut i nästan fullt djup.
Det är lätt att göra urtag för olika saker i rostfritt stål. Bara det görs redan på ritningsstadiet. Att göra ett urtag för exempelvis ett eluttag i efterskott är nästan omöjligt. Vi placerade eluttag på strategiska platser utan att de skulle vara i vägen. Eluttagen är av säkerhetsskäl inte helt av rostfritt stål. Det är endast dekorationsramen som är i metall. Vi fick leta länge innan vi hittade snygg iPadhållare i rostfritt stål. Men amerikanska William-Sonoma (tillsammans med tyska Kochform en favoritbutik för köksgeråd) hade en som passade. Den laddades via ett USB-uttag i väggen bakom.
Att hitta en bra lösning på att enkelt kunna ta hushållspapper med en hand var inte heller lätt. Vi ville inte ha en rulle stående på den rostfria köksbänken där den var i vägen. Dessutom måste man då hålla i själva rullen med en hand när man skulle ha lite papper. Liggande i en hållare på väggen fungerade inte. Vi hade testat. De vanliga dispenserna som såldes på stormarknaderna innehöll för dåligt papper och krävde överskåp.
I USA hittade vi en en automat som styrdes av laserstrålar. Tyvärr krävde den montage i ett överskåp. Och överskåpen var det första vi tog bort i köksplaneringen. Efter ett tag hittade vi en dispenser för C-Fold papper som gick att fälla in i bänken. Efter lite letande hittade vi exakt rätt papper i en svensk e-butik som även här hette C-Fold. Ovanligt att amerikansk och europeisk standards och beteckningar stämmer överens. Fungerar perfekt.
Rostfri bänkskiva och stänkskydd med hushållspappersdispenser, eluttag, timer, fläktstyrning och redskapshållare.
Nu några år senare och erfarenhet av två andra färdigbyggda kök inser hur vi hur mycket vi saknar alla praktiska detaljer vi byggde in i vårt rostfria kök. Det mesta hade inte gått att göra i ett annat material än rostfritt stål.