Neonela Kitchen logotype

70) Ett omtalat kök med en rostfri bänkskiva med disklåda, urtag för både häll och eluttag

För oss är det alltid roligt att få bilder på rostfria diskbänkar från våra kunder. Då får vi se hur det blev efter att bara ha sett en köksritning eller några skisser. Det här köket, ja hela lägenheten, blev väldigt omtalat både på sociala medier och i inredningstidningen Sköna hem. Mer om själva köket och lägenheten kan ni läsa på ”Sköna Hem”. Eller besök Instagramkonto lipstickdoorandmore.

För att får lite mer arbetsyta valde kunden att göra diskbänken 70 cm djup. Det ger massor av extra utrymme och underlättar matlagningen. Diskbänken har raka kanter i framkant och vid gavlarna. I bakkanten valde kunden en 10 cm hög uppvikt kant. På den monterades en spegel. Mycket snyggt! Disklådan i diskbänken är en Astris 500 med mått 500 x 400 mm. Den har en mindre radie på 14 mm i hörnen. I en disklåda som denna finns det plats för en långpanna och det är enkelt att diska stora kastruller.
Kök med rostfri diskbänk och rymlig disklåda i modern stil inpassad i en nisch.
""
""
""

Kök med rostfri diskbänk och rymlig disklåda i modern stil inpassad i en nisch.

Diskbänken skulle vara 3 meter lång och passa in i en nisch som var exakt 3 meter. Det fungerar inte så bra av två skäl. För att få in bänken på plats behövs 1-2 mm på vardera sida annars går det inte att skjuta eller lyfta den på plats. Dessutom kan bänkens längd variera. Enligt ISO-normen kan en bänk med den här längden bli 2 mm längre eller kortare än vad som står på ritningen när den byggs. Det är den s.k. tillverkningstoleransen.

Genom att göra bänken 2996 mm istället för 3000 mm tog vi hänsyn till både toleransen och möjlighet att montera den. Bänken kunde då bli mellan 2994 och 2998 mm. Eftersom man fyller med silikon mot sidoväggarna hade man mellan 1-3 mm på vardera sida att fylla. En skillnad som knappt syns. Du behöver inte fundera på dessa anpassningar när du beställer en rostfri diskbänk hos oss. Får vi bara reda på hur köket ser ut och några viktiga mått gör vi alla anpassningar innan den rostfria plåten börjar skäras till.

I vänster och höger hörn syns cirklar på ritningen. Dessa är för att installera eluttag som dras upp ur bänken. Det finns numera olika modeller på marknaden med ett eller flera uttag för både europa- och Schukouttag. De finns även med USB laddare och nätverksuttag. Vi laserskär ett hål i bänken med valfri diameter redan i fabriken. Det är nästan omöjligt att göra i efterskott. Enklast är att ansluta det uppdragbara uttaget i ett vägguttag under bänken.
Infällt eluttag uppdraget.
Infällt eluttag nerskjutet.

Det här uppdragbara eluttaget heter Elevator från Bachmann. Toppen är i aluminum som är behandlad och borstad på ett sätt så att den liknar rostfritt stål.

Tillgängliga fakta och ritning
Serie: Purus Original
Kategori: B
Form: Rak
Längd: 2996 mm
Djup: 700 mm
Tjocklek framkant: 40 mm
Kanttyp: Rak kant
Disklåda: Astris-500 (modern stil)
Bredd underskåp: 60 cm
Uppvikt kant: 100 mm
Urtag: Ovanpåliggande häll och eluttag
Kod: REF070