Montering. Vad du bör tänka på och några tips när du monterar en rostfri diskbänk eller bänkskiva.

1. Att tänka på innan montering.

Stacks Image 170
Vi installerar inte den nya bänken. Med leveransen följer instruktioner om vad man ska tänka på vid installationen av en rostfri diskbänk eller bänkskiva.

Tänk på att en diskbänk får aldrig några förhållande läggas på golvet med disklådan nedåt. För att hur en diskbänk skall bäras och förvaras innan montering se
Faktabank: Leverans.

Var mycket försiktig när du avemballerar diskbänken eller bänkskiva så du inte repar bänken eller tappar tunga verktyg på ytan. Tyvärr har det hänt att kunder har skadat ytan när de avemballerat en diskbänk.

Inte bara diskbänken kan skadas, bänken kan skada annat som kakel, bänkskåp och vitvaror om man inte är försiktig. En rak diskbänk kan väga uppåt 100 kg, en rostfri bänkskiva för en köksö mer än så.

2. Montering av en rostfri diskbänk eller bänkskiva.

Det är inte svårt att montera en rak diskbänk. Bara man är noggrann och helst är två personer när den lyfts på plats. För riktigt långa bänkar behövs fler än två personer.

Använd bra skruvar av rätt längd. De behöver inte vara rostfria. Kosta på bara skruvar. Undvik skruvar från möbelvaruhus och dylikt. Skruven skall utan svårighet och extra kraft skruva sig in i en gnagas hård spånskiva. Det kan vara svårt att komma åt att fästa de inre skruvarna så skruvdragen får inte slinta. Vår erfarenhet är att bra skruvar med Torx spår från exempelvis Grabber eller Essve fungerar utmärkt. Om skruvarna skall ha försänkt eller kullrigt huvud beror på bänkskåpet.

En rostfri bänkskiva måste ha stöd runt om.

Stöd för extra djup bänkskiva.
Även om bänken verkar ligga stadigt av sig själv måste den fästas i både fram och bakkant. Se speciellt till att bänkskivan har bra fäste på bägge sidor av en diskmaskin. Det gäller även om diskmaskinen står längst ut i en skåpsrad. Den rostfria bänkskivan får inte ta stöd av en diskmaskin utan man måste i så fall avsluta med en vägg som tar lasten från bänkskivan.

Även om man kan uppleva bänkskivan som styv måste den ha stöd runt om. Är det ett avstånd till väggen måste man montera en regel som bänkskivan kan vila på.

3. Använd skruvar med rätt längd!

Skruvar för montering följer inte heller med då skruvens längd beror inte bara på bänkens tjocklek utan även bänkskåpens konstruktion. Några bänkskåp har bara en ganska tunn stålskena som bänkskivan skall monteras i och andra en 20 mm balk.

Tänk på att en diskbänk kan ha olika tjocklek på underlimningen beroende på var man fäster skruven.

Använder man för lång skruv när man fäster diskbänken från undersidan mot skåpen kan skruven göra en liten men tydlig bula på ovansidan av plåten.
Stacks Image 127

Tyvärr har både hantverkare och privatpersoner skadat bänkar på detta sätt.

Kontrollera längden på alla skruvar du monterar bänkskivan med minst två gånger.
Den skada som en för lång skruv åstadkommer går inte att reparera på plats utan bänken måste tillbaka till fabriken. Där knackar de ner och slipar bulan. Ofta måste de fräsa bort delar av den underlimmade spånskivan för att få mothåll. Till sist borstar de en så stor yta så att skadan knappt syns. Det går inte att borsta bara på den skadade delen.

Kostnaden för två transporter extra, nytt emballage och reparation som du eller din hantverkare får betala är så hög att det lönar sig att vara extra noggrann och försiktig även om det tar 5-10 minuter längre tid.

4. Montera en vinkel- eller L-formad diskbänk.

Att montera vinkelbänkar är lite, men bara lite, svårare. Först måste skåpen måste stå exakt i den vinkel som angavs vid beställning av bänken. Endast bråkdelar av grader fel kommer att märkas. Det gäller oavsett det är en svetsad eller kexad vinkel- eller L-formad bänkskiva. Hur du enkelt kan kontrollera vinkeln kan du läsa om i Faktabank: Vinkelbänkar.

Det svåraste med en svetsad vinkelbänk är att den ofta är både tung otymplig. Man bör helst vara tre personer när man passar in den på plats.
En kexad bänk är lättare och inte så otymplig men kexningen måste göras på rätt sätt. Hur beslagen ser ser du på Faktabank:Vinkelbänkar

En kexad fog kommer i perfekt nivå om man gör det rätt. Det är inte svårt om man tar det lugnt och är noggrann. Glöm inte när köket planeras att du måste komma åt skarven från undersidan när bänken monteras.
Felaktigt kexad rostfri bänkskiva.
På bilden en kexad skarv på en bänk som en hantverkare monterat. Det kan finnas två orsaker till att skarven inte är helt okay. Antingen har hantverkaren inte använt kexen och litat på att bänkskivorna skulle komma i nivå när de skruvades mot bänkskåpet. Bänkskåpens ovansidor är inte alltid perfekt jämna. Gäller exempelvis IKEA:s där det sitter en fastskruvad profilerad metallskena i framkant. Andra skåp kan ha en kraftig regel med slät ovansida som är i perfekt nivå med sidornas överkanter. Då kan det kanske fungera men man måste använda kexen ändå.

Eller så sitter kexen i och hantverkaren har dragit skruvarna med en maskin med inställd på för högt vridmoment utan att lägga i distanser för att kompensera för ojämnheter i ovansidan av bänkskåpet. Den högra delen av ytterkanten på bänkskivan har dragits ner samtidigt som något hållit emot på den vänstra.

5. Montera alltid skyddsfolie vid diskmaskinen.

Vid diskmaskinen skall den skyddsfolie som följde med diskmaskinen monteras. Hittar du den inte eller den använts tidigare finns det att köpa på en byggmarknad eller vitvarubutik. Även om diskbänken har skyddsmålning eller fukttrög spånskiva kan den skadas av att ständigt utsättas av het ånga. Speciellt om du har en diskmaskin som öppnas automatiskt efter att disken är klar.
Stacks Image 103
© 2018 Neonela Design AB Tel: Evelyn 073 8084890 / Anders 073 0912085, evelyn@neonela.se