1. Kan ni hjälpa till att ta mått för diskbänken?

Nej tyvärr. I Stockholm har vi en samarbetspartner, IMM - Innovativ Mät & Montageteknik AB, som kan mäta på plats.

Vanligtvis kostar det mellan två och tre tusen kronor. Annars är det rätt vanligt att hantverkare som bygger kök kan hjälpa till att mäta.
Lasermätning för plats för en rostfri diskbänk.
Bland våra kundprojekt kan du hitta två projekt där IMM har hjälpt till att mäta. Kundprojekt 52 och Kundprojekt 88.

2. Ta rätt mått och dessutom på ett enkelt sätt.

Enklast och säkrast är att mäta när alla bänkskåp står på sina rätta platser. Hur själva bänken skall utformas hjälper vi dig med. Vet vi position och mått på alla bänkskåp kan vi alltid utforma diskbänken så att den passar. Vi kan även placera disklådan rätt i underskåpet.

Har du en köksritning skicka med den också. Skicka göra även med några bilder så vi ser om det är något annat vi bör ta hänsyn till.

Om skåpen inte står på plats ännu kan vi tillverka en rostfri diskbänk eller bänkskiva utifrån köksritningen. Du behöver sedan "bara" placera all skåp som ritningen anger.

Om du endast ger oss en skiss på den bänkskiva du vill ha finns det risk att det blir fel. Man måste i vissa fall måste ta hänsyn till toleranser och minimått som inte är så lätta att känna till.

3 Kontrollera vinkeln när bänkskivan skall in i ett hörn.

Om bänkens gavel är mot ett skåp eller mot en vägg måste du alltid kontrollera att hörnet där bänken skall skjutas in är 90 grader. Även en liten avvikelse kommer att synas. Är hörnet inte 90 grader kan vi utan problem anpassa bänken till verkligheten. Eventuellt måste vi välja en annan serie men tekniskt är det inget problem med en gavel som inte är i 90 grader. Du kan exempelvis mäta med en större vinkelhake eller gör en mall av hörnet och ta mått från den. Du kan även använda kända sidförhållanden som du kan läsa mer om under punkt 6.

4. Mät alla mått om diskbänken eller bänkskivan skall in i en nisch.

Skall bänkskivan passas in mellan väggar och/eller högskåp krävs det lite mer mätande. Förutom att vi tar hänsyn till tillverkningstoleransen måste vi veta att bänkens sidor är parvis lika långa och att en vinkel är 90 grader. Då bildar nischen en perfekt rektangel.

Tyvärr är det inte alltid fallet. Det är inte ovanligt att framkanten på bänken skall vara längre än bakkanten och att därmed två eller alla fyra hörn avviker från 90 grader.

Det är inget problem att bygga en bänk som passar men vi behöver korrekta mått och ibland vinklar. Enklast är att ge oss alla mått. V kan enkelt se på måtten om du även behöver mäta en eller flera vinklar.

5. Hur man mäter plats för en vinkel eller L-formad bänkskiva.

Det är absolut inte svårt att mäta plats för en rostfri L-formad diskbänk eller bänkskiva. Det kräver dock en del extra mätningar och noggrannhet.

Det finns två vanliga situationer när det gäller när det gäller L- eller vinkelbänkar.

Antingen skall man sätta bänkskåpen på plats och få till en rät vinkel mellan de bägge skåpsraderna för den nya bänkskivan.

Eller så behöver man ta reda på den verkliga vinkeln när bänkskåpen redan är på plats för att kunna utforma den rostfria bänkskivan eller diskbänken så att den passar perfekt oavsett vinkel.

Pythagoras sats är inte det enda sättet att kontrollera en vinkel.

Vill du fräscha upp kunskaperna om Pythagoras sats, du vet den som säger att kvadraten på hypotenusan är lika med summan av kvadraterna på kateterna, kan du lätt se om vinkeln är rät.

Om inte, och du inte har en gigantisk vinkelhake, fungerar 3-4-5 metoden, som är ännu äldre än Pythagoras sats, bra. Är en sida i en triangel exempelvis 3 dm, den andra 4 och den tredje 5 dm så är en vinkel exakt 90 grader. Det gäller naturligtvis även alla mått med förhållandet 3,4,5.

Har du två skåpsrader i vinkel mot varandra där den ena är 180 cm och den andra 220 cm gör man så här. Man delar 220 cm med fyra och får 550 mm. På den andra sidan blir det då 3 X 550 mm = 1650 mm. Måttet 550 gånger 3 respektive 4 får plats på bägge delarna. Då sätter man ett märke på den kortaste delen 1650 mm ut från vinkel och mäter mot den längre delens motsvarande punkt. Om vinkeln är 90 grader skall avståndet vara 5 X 550 mm dvs. 2750 mm. Hade den andra skåpsraden varit kortare än 1650 mm är det bara utgå från den istället.

Om utrymmet har en del som är betydligt kortare än den andra så kan du även använda förhållandet 5, 12 och 13. Även det har en exakt en 90 graders vinkel.
Skiss på 3,4,5 regeln.
Skiss på 5, 12, 13 regeln.
Om du mäter i fram- eller bakkant av skåpen har ingen betydelse bara du gör lika på bägge skåpraderna. Skåpen måste naturligtvis stå i en absolut rak linje. Kontrollera med ett långt vattenpass eller ett murarsnöre. Använd ett treslaget murarsnöre, inte tvinnat, så att det går att spänna ordentligt.

På samma sätt kan du kontrollera om två väggar möter varandra i rät vinkel eller inte. Tänk på att väggar inte alltid är helt vertikala så man måste mäta på minst två höjder. Vid golvet och på den höjd som bänken hamnar är absolut nödvändigt. Är väggen mycket sned mät även på halva skåpshöjden.

Hur gör om vinkeln inte är 90 grader?

Om skåpen inte står i 90 graders vinkel och du vill ha det så, gör så här. Se först till att skåpen i respektive rad står absolut rak linje. Mät från hörnet på varje skåpsrad till motsvarade punkt på det yttersta skåpet i varje rad. Mät sedan från dessa två punkter. Ge oss all tre mått så kan vi anpassa den rostfria diskbänken utan problem.

6. Rita upp diskbänken själv hos Purus och spar pengar.

För vissa av våra serier från Furhoffs och Purus kan du rita upp bänken själv. Det räcker att du ger oss det ritningsnummer du får när du ritat bänken. Du behöver inte oroa dig för att något skall bli fel om du bara har mätt rätt. Det finns vissa mått som går att göra i en ritning men som inte är så bra i verkligheten. Vi kommer att kontrollera ritningen och se så att det inte finns några oklarheter eller något som kan bli bättre innan vi lägger in den i produktionen.
Ritprogtam hos Purus.
Vi kontaktar dig och behöver vi ändra något gör vid det i den ritning du påbörjat. Du kommer alltid få godkänna en slutliga ritning innan bänken börjar byggas. Som tack för att du ritar upp bänken hos någon av våra leverantörer Purus eller Furhoffs får du en rabatt på 300 kronor. Det gäller bara digitala ritningar med ID nummer från Purus eller Furhoffs och inte exempelvis ritningar i PDF format du skickat oss. Priset du ser när du ritar bänken hos någon av våra leverantörer är exklusive leverans jämfört med våra priser som alltid är inklusive kostnad för leverans.

7. Låt oss rita upp bänkskivan med dina mått som grund.

Vill du inte rita upp bänken själv eller den är lite mer kompexVi hjälper dig naturligtvis att rita upp bänken utifrån de mått du får fram och den idé du har.
© 2017 Neonela Design AB Tel: Evelyn 073 8084890 / Anders 073 0912085 evelyn@neonela.se