Disklådor: Hur man kan hitta en disklåda för en rostfri diskbänk som passar köket, diskbänken och en själv.

1. Att kunna välja bland över 120 olika enkla och dubbla disklådor.

Neonela Design erbjuder över 120 olika rostfria disklådor. Alla svetsas in i den rostfria bänkskivan, ingen disklåda limmas in. Du kan välja disklådor med olika stil och storlek samt om du vill ha en enkel eller dubbel disklåda. Eller kanske två disklådor på olika platser i köket.

Serierna Purus Original, Furhoffs Free eller KEK Kitchen-Tec, där måtten kan väljas nästan helt fritt, erbjuder det största urvalet av disklådor.

Väljer du någon av de mycket prisvärda serier Purus Basic, Furhoffs Design eller KEK ND är urvalet lite mer begränsat.

Bryt traditionen i val av disklåda!

Även om du har varit van sedan länge vid en viss typ av disklåda och varit nöjd med den finns det anledning att tänka till lite extra i val av ny disklåda. Kanske det inte ens var du som valde disklådan. Den bara fanns i lägenheten eller huset du köpte.

Många har förändrat sättet att laga mat och att diska de senaste åren. Idag kan det finns en disklåda som passar dig bättre.

För att bestämma vilken disklåda du behöver måste du fundera ut hur du tänker använda disklådan. Låter självklart men vi upplever att många väljer disklåda av slentrian. Idag finns det dessutom ett betydligt större utbud av disklådor jämfört med bara för några år sedan.

Bänkskåpets bredd avgör till stor del vilka disklådor du kan välja.

För alla våra disklådor finns ett minsta mått på bänkskåp angivet. Desto bredare bänkskåp desto större urval av disklådor.

I ett 80 cm brett bänkskåp får alla våra enkla och dubbla disklådor plats. Exempelvis finns det mycket praktiska kombinationer i modern stil som har två disklådor där den ena är tillräckligt stor för att lägga ner en bakplåt i botten och den andra bra för att slå ut hett vatten eller skölja något.

Får du inte plats med ett 80 cm brett bänkskåp kan vi låta bygga en kombination av en stor disklåda och utslagsvask för ett 70 cm brett bänkskåp.

Bänkskåp som är 60 cm breda är absolut vanligast. Med ett sådant skåp måste man välja mellan antingen en enda stor praktisk disklåda eller två disklådor. Det går inte att få bägge funktionerna i ett 60 cm brett underskåp. Kanske kan du sätta en liten utslagsvask i ett annat bänkskåp om du endast har ett 60 cm brett bänkskåp.

Har du ett bänkskåp som är smalare än 60 cm finns det ett begränsat urval disklådor att välja bland. Det smalaste bänkskåp vi kan erbjuda en disklåda för är 20 cm.

Det skiljer lite i plåttjocklek mellan disklådor.

Plåttjockleken har en del betydelse för hur man upplever disklådan. Funktionen är densamma oavsett tjocklek på plåten men en tunnare plåt flexar lättare och låter lite mer burkigt än en tjockare. Önskar du en stor disklåda kan du behöva ta hänsyn till plåttjockleken av det skälet eller välja den vibrationsdämpande serien disklådor från Strand.

Generellt används disklådor med tunnare plåt i de billigare serierna som exempelvis Stala Seven. Purus Basic och tjockare plåt i de serier som går att utforma mer fritt som KEK Kitchen Tec, Purus Original och Furhoffs Free.


 • Iris 0,6 mm
 • Stala Seven 0,8
 • Lydia 0,8 mm
 • Frame och VPK 0,9 mm
 • VPK 0,9 mm
 • Astris, Tetragon och BE 1,0 mm
 • Strand 1,2 (ljud- och vibrationsljudämpad)
 • Quadra 1,5 mm

Disklådor som är pressade, vanligtvis de med större radie, är pressade och har därmed lite tunnare plåt i sidorna.

Unika ljudisolerade disklådor med tjock plåt.

Stacks Image 745
Alla disklådor från Strand har en 1.2 mm tjock plåt. Det ger extra stadga och minskad risk för bucklor. Dessutom är alla deras disklådor sprutade med vibrationsdämpande färg på undersidan och försedd med ljuddämpande pads.

I just den här serien finns den unika disklådan Strand 540 som är den största disklådan som passar i ett 60 cm brett bänkskåp. I den får inte bara en långpanna plats i botten, man får dessutom lätt grepp om den. Storleken gör att det är bra med ljuddämpning.

Serierna KEK KitchenTec och KEK ND kan förses med ljuddämpade disklådor. För ett extra bra pris väljer du en diskbänk ur vår egen serie KEK ND. Du kan få den med rak kant i valfri tjocklek mellan 22 och 80 mm. Till skillnad från andra mer prisvärda serier som Purus Basic och Furhoffs Design kan bänkar från KEK ND anpassas till icke parallella väggar och även göras i L-form.

De mest populära disklådorna.

Vilka disklådor som är populärast förändras hela tiden. När vi började sälja heltäckande diskbänkar för många år sedan dominerade den klassiska disklådan BE-50. Idag köper allt fler disklådor i modern stil även till kök i klassisk stil.

Tre saker att ta ställning till när det gäller val av disklåda:

 • Klassisk eller modern stil?
 • Enkel eller dubbel disklåda?
 • Storlek eller storlekar?

2. Disklåda i modern eller klassisk stil?

Skillnaden ser man enklast genom att titta på radien i hörnen. Klassiska disklådor har en större radie (rundare hörn) och disklådor i modern stil har en mindre radie (skarpare hörn). Vilken man bör välja beror inte bara på tycke och smak eller stil på köket. Disklådor i den klassiska och modern stilen har varsin ganska stor nackdel som är den andra stilens fördel.
Neonela Design disklåda i klassisk stil.

Klassisk stil.

Neonela Design disklåda i modern stil.

Modern stil.

Stacks Image 750
Skarpa hörn, som moderna disklådor har, är svårare att göra rena. Det är helt enkelt svårt att komma in i hörnet. Radien bör vara minst 6 mm för att det skall vara enkelt att göra rent hörnet. Vi har disklådor med helt skarpa hörn i sortimentet som Tetragon serien. De är mycket snygga i rätt miljö men kräver lite mer jobb att hålla rena. Klassiska disklådor, de med en större radie, är lättare att göra rena i hörnen men det går inte att få ner en långpanna i botten för att spola av den.
Inte ens i de allra största disklådorna i klassisk stil går det att få ner en ugnsplåt i botten. Normalt är en långpanna eller ugnsplåt 460-470 mm lång och 380-385 bred. Den stora radien i hörnen hindrar långpannan att komma ner i botten. Även om måttet upptill skulle kunna göra det teoretiskt möjligt är de dessutom svängda mot botten så att det inte alltid fungerar. I disklådor i modern stil som är 50 cm eller större kan man lägga ner en långpanna eller plåt trots att storleken kan skilja lite.
Jämförelse mellan disklådor i modern och klassisk stil.

Bägge disklådorna har samma mått 500 X 400 mm, men olika radier i hörnen. I den moderna disklådan, med mindre radie, går en långpanna ner i botten och i den klassiska fastnar långpannan på kanten.

3. Enkel eller dubbel disklåda?

Förr i tiden hade man nästan alltid två disklådor. Ofta lika stora. De bägge disklådorna användes för diskning respektive sköljning.

Idag klarar man sig bra med en enda stor disklåda då nästan alla hushåll idag har diskmaskin. Disklådan används för att diska större kastruller och pannor eller för att skölja av råvaror eller extra smutsig disk innan de sätts i diskmaskinen.

Det finns utan tvekan situationer då två lådor är bra. Är disklådan upptagen med plåtar eller stora kastruller och man vill skölja av något eller slå ut hett vatten då är en extra disklåda bra. Det räcker dock med en mindre disklåda för det.

Dubbel disklåda med plats för en långpanna.

Trots att potatisen ligger och väntar på att ångkokas efter att sköljts av har man en stor disklåda till förfogande för att diska av en plåt. Disklådan är en Lydia-1750 i en Purus Original diskbänk. Sköljlådan är ett original Purus tillbehör. Potatisen är från Böste Grönsaker strax utanför Trelleborg

En separat utslagsvask är bra av flera skäl.

En riktigt bra lösning om man har en lite längre diskbänk är att sätta en liten utslagsvask nära hällen. Då får man fördelen med en stor disklåda där plåtar går ner och fördelen med en extra vask på samma gång. Det är en praktisk och även en säkrare lösning då man minimerar behovet av att gå längre sträckor med hett vatten i en kastrull.

Är det långt mellan hällen och disklådan är den lösningen bättre än två disklådor intill varandra då bägge disklådorna sitter på rätt ställe utifrån syfte. Den lilla vasken monteras med fördel en bit in från framkanten så att man får kvar lite arbetsyta framför. Speciellt om du ett bänkskåp som bara är 60 cm brett kan det var en bra lösning för att ändå få två disklådor.

Har du en köksö med en häll är det bra med en extra utslagsvask i den. I vissa kommuner är det ett krav för bygglov vid nybyggen. Bygger man nytt och funderar på en köksö med häll och inte tänkte ha en utslagsvask intill hällen kontrollera med kommunen först om det är godkänt.

Man kan naturligtvis med fördel även ha en blandare vid den mindre vasken. Men det viktigast är att minimera sträckan, speciellt över golv, då man måste bära kastruller med hett vatten.
Neonela Design disklåda Frame_155.
Frame-155 passar bra till bland annat Lydia serien som kompletterande disklåda. Tar lite plats och går att vända.
Neonela Design disklåda C-380.
Egentligen är en rund disklåda inte praktisk som enda disklåda. Man får inte ner större kokkärl och att spola av en långpanna är inte till att tänka på. Men som en utslagsvask fungerar den utmärkt.

Den får plats i ett endast 40 cm brett underskåp. Runda disklådor erbjuder vi i två storlekar C-318 och C-380 där siffran står för diametern i mm.

4. Liten eller stor disklåda?

Hur stor disklåda du behöver avgörs av storleken på det största du vill kunna lägga ner i botten på disklådan.

Ytterligheterna, när det gäller måtten, brukar vara en långpanna och bara kunna hälla ut eller skölja något. I det första fallet krävs en minst 50 bred disklåda i modern stil, i det andra endast liten disklåda.

Den största lådan vi kan erbjuda som standard är Astris-740 som är 74 cm bred.
En Astris 740 i en diskbänk från Neonela Design.

En rejält stor Astris-740 disklåda i en köksö.

Normalt kräver den ett 80 cm brett underskåp även om en kund fått in den i ett 60 cm skåp genom att bygga om skåpen. Kundprojekt 66.

Ofta ser man riktigt stora disklådor i köksutställningar och på mässor. De är snygga men glöm inte att det krävs mycket vatten för att fylla disklådan. Dessutom brukar vattnet rinna ur långsamt då de har liten lutning i botten. Det kan krävas att man torkar av botten för att få bort allt vatten. Det kan vara mer praktiskt att ha en större och en mindre disklåda i en 80 cm underskåp. Eller välj två lika stora disklådor.

Stora disklådor kan upplevas flexa i botten samt ge ett burkigt ljud som kommer från vibrationer när man spolar med vatten. Två lösningar om man är känslig för det: Välj en vibrations- och ljuddämpad disklåda från Strand eller limma en dämpmatta under vid installation.

Behöver du en ännu större eller djupare disklåda än 740 mm så har vi designat och låtit tillverka både större och djupare disklådor. Priset blir dock ganska högt.

Disklådor som ta minst plats i ett underskåp är Frame-155 eller Iris-1629. De får plats i ett bara 20 cm brett bänkskåp.

En sköljlåda kan ibland vara en bra kompromiss.

Har du exempelvis ett 60 brett bänkskåp och vill ha en så bred disklåda som möjligt måste du ha en enkellåda. Vill du ändå vill ha möjlighet att kunna skölj av något trots att disklådan är full med annat är en sköljlåda en bra lösning. Det finns till alla våra serier i flera olika modeller. Ofta passar sköljlådor av olika fabrikat i varandras disklådor.
Skölj och renslåda från Purus.

En sköljlåda i en 50 cm bred disklåda.

Disklådor i specialmått eller med annorlunda utformning.

Hittar du inte någon disklåda som passar kan vi designa och låta bygga den helt efter dina behov. Det blir dyrare men personligt, funktionellt och unikt. Vi har bl.a. designat och låtit tillverka disklådor för diskning av extra stora kräftkastruller och för ett rymdlaboratorium med mycket speciella krav.

Till vår mest exklusiva serie, Blanco SteelArt, finns det ett stor urval disklådor med speciella funktioner. Exempelvis kan du få en disklåda som är anpassad till de hålade plåtarna i en ångugn. Eftersom ugnsplåtar inte har ett standardmått finns det disklådor anpassade för plåtar från de tre stora tillverkarna Bosch/Siemens/Gagganeu, Electrolux/AEG/ Husqvarna och Miele.
Stacks Image 700

En Durinoxbehandlad diskbänk från Blanco SteelArt sortimentet med en disklåda anpassad för en hålad plåt för en Miele ångugn.

5. Populära disklådor för 60 cm breda bänkskåp.

Enkla disklådor i modern stil för 60 cm bänkskåp.

Våra allra mest sålda typ av disklåda är en 50 cm bred disklåda i modern stil som passar i ett 60 cm brett bänkskåp. Det är praktiskt att kunna diska stora kastruller eller långpannor i disklådan. Speciellt om man har en blandare med utdragbar slang. För allt annat brukar man numera diskmaskin. Exempel på populära enkla disklådor i modern stil för 60 cm breda bänkskåp:

Astris-500

Neonela Design disklåda Astris-500.

Lydia-5040

Neonela Design disklåda Lydia-5040.

Strand-500

Neonela Design disklåda Strand-500

Frame-520

Neonela Design disklåda Fram-520.
Väljer du Strand-500 ihop med en rak kant får du en både snygg och prisvärd kombination i serien KEK Neonela Design. Disklådan är dessutom vibrations- och ljuddämpad.

Enkla disklådor i klassisk stil för 60 cm bänkskåp.

När det gäller klassiska enkla disklådor för 60 cm breda bänkskåp toppar BE-50 försäljningen. Den passar både ett lantligt och ett mer minimalistiskt kök. Tänk dock på att en långpanna inte går ner i botten på dessa klassiska disklådor trots storleken.

BE-50

Neonela Design disklåda BE-50.

Iris-5040

Neonela Design disklåda Iris-5040.

A-500

Neonela Design disklåda A-500.

Dubbla disklådor i klassisk stil för 60 cm bänkskåp.

VPK-600

Neonela Design disklåda VPK-600.

K-22

Neonela Design disklåda K-22.

Iris-1634

Neonela Design disklåda Iris-1634.

Några andra intressanta disklådor för 60 cm breda bänkskåp.

Vill du ha en disklåda med en riktigt liten radie i hörnen kan du välja Karo-500 som är 50 X 40 cm. Den har en radie på så lite som 6 mm.

Med en radie på 10 mm i alla hörn finns den exklusiva serien från Blanco som kallas Claron.

För 60 cm breda bänkskåp finns det en ny speciell disklåda som utnyttjar utrymmet maximalt. Det är Strand 540 som är 540 mm bred dvs 40 mm bredare än andra disklådor. Det gör det lättare att greppa runt kortsidorna på en långpanna. Strand 540 finns till KEK ND, KEK Kitchen Tec och KEK Outdoor.
Långpanna läggs ner i en Strand-540 disklåda.
Långpanna i botten på en Strand-540 disklåda.

Trots att långpannan ligger på botten en Strand 540 disklåda kan man lätt få grepp om den på kortsidorna då den är 4 cm längre än normalt.

6. Populära disklådor för 80 cm breda bänkskåp.

Bänkskåp som är 80 cm breda ger möjligheter som inte finns med 60 cm breda. Du får plats med en extra stor disklåda eller en riktigt praktisk kombination av en stor och en liten disklåda.

Stora enkellådor i modern stil för 80 cm breda bänkskåp.

Astris-740

Neonela Design disklåda Astris-740.

Strand-700

Neonela Design disklåda Strand-700.

Karo-700

Neonela Design disklåda Karo-700.

Lydia-7040

Stacks Image 870

Disklådor i klassisk stil med en större och en mindre disklåda för 80 cm breda bänkskåp.

Iris-1650

Neonela Design disklåda Iris-1650.

K-29

Neonela Design disklåda K-29.

VPK-818

Neonela Design disklåda VPK-818.

Disklådor i modern stil med en större och en mindre disklåda för 80 cm breda bänkskåp.

En smart kombination är en stor låda som rymmer en långpanna och en liten utslagsvask som exempelvis Astris 1750 eller Lydia 1750. Det innebär att även om en plåt ligger i botten på disklådan kan man skölja av något eller slå ut vatten i den lilla lådan.

Den här kombinationen av disklådor är den mest praktiska av alla våra disklådor och får plats i ett 80 cm brett skåp. Observera att det endast gäller disklådorna i modern stil.

Lydia-1750

Neonela Design disklåda Lydia-1750.

Astris-1750

Neonela Design disklåda Astris-1750.

Disklådor i klassisk stil med två lika stora disklådor för 80 cm breda bänkskåp.

IRIS-3434

Neonela Design disklåda Iris-3434.

VPK-800

Neonela Design disklåda VPK-800.

Disklådor i modern stil med två lika stora disklådor för 80 cm breda bänkskåp.

Strand-3434

Neonela Design disklåda Strand-3434.

LYDIA-3434

Neonela Design disklåda Lydia-3434.

Astris-3434

Neonela Design disklåda Astris-3434.

7. Disklådans och blandarens placering i diskbänken.

Det finns några viktiga mått att ta hänsyn till när man placerar disklådan. Mått som påverkas av bänkskåpets utformning och möjligheten att svetsa in disklådan.

Disklådan måste självklart få plats i underskåpet och inte krocka med en front, blindstycke eller regel i bänkskåpet. Att beräkna exakta minsta avstånd kan vara komplext men normalt måste disklådan sitta 70 mm från framkant för att få plats. När det gäller IKEA Metod kök skall disklådan sitta minimum 80 mm från framkanten. Har du en blandare som sitter monterad i väggen måste du ta hänsyn till ur långt ut från väggen den släpper ut vattnet.

Det finns även minimimått man måste ta hänsyn till för att disklådan skall gå att svetsa in i bänkskivan. En disklåda skall sitta minst 50 mm från en gavel. Har man två disklådor måste de sitta minst 35 mm från varandra för att kunna svetsas in.
Stacks Image 708

Placera blandaren i bänkskivan eller i ett förberett urtag i disklådan?

När det gäller rostfria diskbänkar monteras blandaren normalt i bänkskivan. Disklådor med integrerat urtag för blandare är främst avsedda för bänkskivor i sten där det ibland kan vara dyrt att göra hål och laminat där det kan skapa fuktproblem. I rostfria diskbänkar är det inget vi rekommenderar. En blandare som monteras i bänkskivan är lättare att få stadig genom att den drar nytta av spånskivans tjocklek. Är det en extremt hög blandare kan vi låta limma en extra spånskiva under som förstärkning. Dessutom kan du placera blandaren där den passar bäst. Se mer om placering av blandare. Faktabanken: Urtag för att montera blandare.
Stacks Image 692

Strand disklåda ST-740 där blandaren sätts i bänkskivan eller på väggen.

Stacks Image 694

Strand disklåda ST-750 där blandaren sätts i disklådan.

8. Rostfri bänkskiva med tvättlåda för en tvättstuga eller groventré.

Vad kan vara bättre än en bänkskiva i rostfritt stål i en tvättstuga eller i en groventré? Vi kan låta svetsa in en 500 x 400 mm stor tvättlåda i alla våra serier. Komplettera med en droppkant och du får en både tålig och mycket praktisk arbetsyta.
Stacks Image 738

9. Bräddavlopp skall alltid finnas!

Disklådor skall alltid installeras med ett bräddavlopp eller överrinningsskydd som det också kallas. Finns ingen anledning att avstå. Utan bräddavlopp kan det bli stora skador om vattnet av någon anledning får rinna fritt.

Tidigare kunde man acceptera att ha bräddavlopp i en av lådorna om diskbänken hade en droppkant. Men det är för stor risk att det blir ett missförstånd och en bänk med rak kant kommer att sakna ett av bräddavloppen.

Så antingen har man ett bräddavlopp i vardera disklåda eller en sänkt avdelare mellan disklådorna.

Dubbel disklåda med nersänkt avdelare.

Strand-1850 disklåda med ett bräddavlopp i den större lådan och en nersänkt avdelare.

Dubbel disklåda med bräddavlopp i bägge disklådorna.

Frame-5215 med ett bräddavlopp i vardera disklåda.

Diskbänkar utan bräddavlopp för tandläkare.

Stacks Image 781
Det finns ett undantag när det gäller bräddavlopp och det är tandläkarmottagningar och tandlaboratorier. Åtminstone i Tyskland. I Tyskland skall disklådor hos tandläkare inte ha bräddavlopp.

Vi erbjuder en serie med diskbänkar där vi kan låta svetsa in disklådor utan bräddavlopp. Alla fogar är svetsade och helt täta. Undersidan är förstärkt med spånskiva så att arbetsytan blir stum.

Som alla andra av våra diskbänkar beställs dessa diskbänkar i valfritt mått. De kan göras upp till 6 meter långa och 120 cm djupa för exempelvis en stor dubbelsidig arbetsbänk. Genom att den rostfria bänkskivan kan tillverkas upp till 120 mm tjock kan bänkskivan användas för att anpassa arbetshöjden på befintliga skåp.
Stacks Image 808
Som tillval finns en 8 mm hög droppkant eller 3 mm hög lite mer sluttande droppkant. Dessutom kan bänkskiva förses med mellan 30 och 100 mm höga uppvikta kanter på bakkant och gavlar.
Stacks Image 854
Stacks Image 856
Stacks Image 858
Stacks Image 860
Alla fogar är svetsade och helt täta. Undersidan är förstärkt med spånskiva så att arbetsytan blir stum.

Följande disklådor kan vi som standard erbjuda utan bräddavlopp och med propp.
Stacks Image 802
Stacks Image 804
Stacks Image 829

L-22_TL

Stacks Image 841

L-29_TL

Stacks Image 843

L-35_TL

Stacks Image 845

BE-50_TL

Stacks Image 847

A-400-TL

Kontakta Evelyn för frågor eller en offert på en diskbänk med en disklåda utan bräddavlopp.
© 2018 Neonela Design AB Tel: Evelyn 073 8084890 / Anders 073 0912085, evelyn@neonela.se