Rostfri vinkelbänk med "kex" i ett absolut rostfritt kök

Stacks Image p1004_n3

Rostfri vinkelbänk med "kex" i ett absolut rostfritt kök

KP099 KTC
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 0.
Bilderna är från vårt förra kök där vi bl.a. utvecklade och testade köksinredning. Ett produktområde vi var tvungna att avveckla då försäljningen diskbänkar ökade på alla våra marknader.

Diskbänken i vinkel innehåller, förutom urtag för häll och disklåda, en nedsänkning för att lägga en granitskiva i och en dispenser för hushållspapper. Granitskivan användes för att ställa varma kärl och plåtar på. Pappersdispensern gjorde att man kunde ta hushållspapper med en hand. Vinkelbänken var för stor för att få in i köket så den kexades i vinkeln. Normalt läggs skarven tvärs för att få en så kort som möjligt men genom urtaget i bakkanten kunde vi lägga skarven diagonalt. Mer om bänken och tillbehören samt hur köket planerades och byggdes i avsnittet nedan. Idag ägs köket av en familj där den ena parten arbetar som lärare i restaurangkunskap.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 1.
Köket som det det såg ut när vi flyttade in. Det hade renoverats något år innan vi flyttade in. Nedan kan du se hur förändringen gick till och en del av de finesser köket innehöll.
Stacks Image 382

Tillgängliga fakta:

Serie: KEK- Kitchen Tec.
Form: Vinkelbänk, fri-form, köksö.
Längd: 2501 X 2001 mm.
Djup: 710 mm.
Tjocklek framkant: 52 mm.
Urtag: I hörn.
Kanttyp: Rak kant.
Bredd underskåp: 80 cm.
Disklåda: Strand 500
.
Vill du veta vad en egen rostfri måttbeställd diskbänk skulle kosta? Beräkna enkelt pris i vår Diskbänkskonfigurator eller kontakta oss via mail. Vi kan även ringa upp dig.
De flesta av våra serier av diskbänkar och med de vanligaste måtten och tillvalen går att rita hos respektive tillverkare. Du får 500 kr i rabatt när du ger oss ett ritningsnummer.
Om du har en fråga om det här eller något annat referensprojekt tryck på Fråga. Fyll i referensprojektets nummer och din fråga i mailet och skicka det.
Vill du veta mer om hur kan utforma diskbänkar med just den här serien markera Om…

Den rostfria bänkskivan och det rostfria köket.

Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 2.
Utrymmet är från vänster: sköljning, beredning, matlagning, avsvalning och servering. Vid varje funktion finns nästan allt man behöver för ätt tillgängligt på, ovanför eller under bänkskivan. Alla mått var anpassade för oss. Arbetshöjden var 952 mm och arbetsytorna 690 respektive 710 mm djupa. Bänkskåpen var extra djupa utom där vi hade slangar för vatten och avlopp. Skåpens bred vara exakt anpassade, Ett var 41 cm ett annat 69 cm.

Eftersom det var ett visningskök hade vi lådor både med och utan handtag. Lådorna var extra djupa och två var motordrivna. Andra skåpet från vänster hade lådor som vara motordrivna. Anledningen var att den övre lådan innehöll sophantering. Det vara bara att trycka till handtaget med höften så gled lådan ut. Bra när man hade händerna fulla med avfall. Lådan satt dessutom högt upp nära bänkskivan så man kunde sopa ner skräp med handen. Även skåpet till höger hade motordrivna lådor. De innehöll saker som kryddor, olja och annan smaksättning.

Till vänster fanns ett utrymme med en dörr i rostfritt stål. Där hade vi källsortering, skafferi och även plats för större kokkärl.

Hur man gömmer man något på ett lättillgängligt sätt.

En sak som var svår att lösa var kravet att inga maskiner skulle stå framme på någon bänk men ändå vara lätt tillgängliga. Trots att vi hade testat alla mått i ett skafferi visste vi inte säkert förrän allt var på plats att det skulle fungera. Den övre klaffen lyftes upp när man trycket på den och den nedre fälldes ner manuellt och bildade ett avställningsbord.

Under ugnen finns en liten frys. Det finns en större frysbox i källaren. Till höger om ugnen ett integrerat kylskåp.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 4.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 3.

Rejäl disklåda för långpannor.

Vår nya disklåda, en Strand 500, hade inga skarvar där smuts kunde samlas som vår gamla disklåda. Dessutom kunde man lägga ner en långpanna i botten så den var lätt att spola av. Blandaren hade en utdragbar slang.
Bakom disklådan satte vi två pumpar, en för diskmedel och en för tvål.

Bänken var 690 mm djup så att arbetsytan blev mer praktisk. När man beredde mat kunde man ställa ifrån sig det som färdigt, eller råvaror, innanför arbetsytan, inte åt sidan.

Skillnaden mot vår gamla disklåda i en ganska ny med sunkig träbänk var enorm.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 5.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 6.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 7.

En flyttbar köksö.

Vår köksö var på hjul så den kunde användas i olika sammanhang. Vi använde regelbundet tre placeringar. Normalt stod den utmed väggen, när vi serverade buffé stod den på gaveln och vis seriös matlagning mitt emot diskbänken. På bilderna syns två varianter av köksön. Skillnaden var hur lådorna placerades.

På baksidan av matlagningsdelen fanns först en mikrovågsugn och senare en ångugn.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 9.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 8.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 10.

Fläktsystemet och ventilation.

En sak vi var helt säkra på: Fläkten skulle bort. Den delade av rummet, den väsnades och man slog huvudet i den. Tyvärr fick en takinfälld fläkt inte plats i undertaket och imkanalen fanns i ett utrymme bakom köket till vänster på bilden. Vi designade en vinklad låda som rymde fläktkåpan från Fjäråskupan, anslutningsslangar och belysning. Fläktmotorn satt på vinden och styrdes steglöst av ett vred på väggen. Den lysande blå ramen runt reglaget varierade i styrka beroende på varvtal.

En riktig bra lösning. Både tyst och effektiv. Många tror att det är kåpan som skall fånga upp os och fett. Det är det inte. Det är luftströmmen. Underkant på fläktkåpan satt på 215 cm över golv vilket visade sig vara optimalt.

För att fästa hela konstruktionen i taket krävdes att vi byggde en träram som höll ihop bjälklag och undertak stadigare. Dessutom konstruerade vi mycket speciella dolda beslag som höll "plåtlådan" dikt mot taket. Den väger ca 50 kg.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 11.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 12.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 13.

Granitsten och varm kokkärl.

Nästan inga material tål hög värme. En stekpanna kan komma upp flera hundra grader av misstag.

Rostfritt stål leder värme dåligt men utvidgas av värme och kan därför skadas av hög värme. Det kan blir en bula som inte går tillbaka. Vi gjorde en nedsänkning i bänkskivan så en standard 30 mm granitskiva fick plats.

Polerad granit tål värme bästa av alla material även om granit kan spricka av hastiga värmeväxlingar. Skulle den här skivan spricka kostar det ganska lite att byta ut den. Skulle man skada den rostfria bänkskivan går den inte att reparera.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 14.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 15.

Alla knivar och redskap lätt tillgängliga.

Vi ville ha de redskap vi använde oftast lätt tillgängliga. I ett tidigare kök hade vi Rösle Open Kitchen och några av deras redskap.

På några bilder är det mer färglada platsredskap från Joseph&Joseph. Vi upptäckte att de tappade färgen i diskmaskinen så vi beslöt att byta ut även dessa till Rösle.

Svårast var knivskenan. Våra knivar från Zwilling har en kärna av rostfritt stål i handtagen och är därför tunga. Vi testade 4-5 olika magnetskenor för knivar innan vi hittade en som kunde hålla uppe även filékniven.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen kundprojekt. Bild 16.

Ventilation för alla vitvaror.

Att få till rätt ventilation är inte alltid så lätt. Det gäller att läsa på ordentlig i vitvaruleverantörernas installationsanvisningar. För lite eller felaktig ventilation kan förorsaka förkortad livslängd, högre energiförbrukning och ljudnivå. Vi ritade in tillräckligt med ventilation i varje sockel och även på toppen av skåpen. I ett senare skede gjorde vi gallret på översidan av högskåpen löstagbara.

En induktionshäll genererar rätt mycket värme.
Inte på glasytan då den värmer kokkärlen direkt, men på undersidan kan den bli rejält varm. Vi gjorde ventilationshål i bänkskåpet och släppte ut luften i stänkskyddet bakom och ovanför hällen.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 17.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 18.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 19.

Plats med hängare för handukar och grillvantar.

En sak som tog en stund att lösa var skall man ha handdukar och grytvantar så att där lätta att nå utan att de framträder onödigt tydligt. Lösningen blev att utnyttja ett dött utrymme i hörnet där vi designade ett litet skåp som även hade till funktion att stötta skarven i bänkskivan.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 20.

Stadiga mjukstängande lådor.

All lådor levererades från Blum och anpassades för oss. Gejdrar och mekanik var från deras mest avancerade serie. Det skiljer väldigt mycket mot vad som sitter i lågpriskök även om det ofta står Blum även på dessa gejdrar.

Vi beräknade vilka vikter som varje låda skulle tåla. Vi tog även hänsyn till om vi skulle planera om något. I lådan på bilden räkna vi tyngden av travat porslin. En annan låda som var 80 cm bred utrustades med gejdrar för att bära 60 kg. Det hade vi vårt vinförråd. Även när lådan var fylld av vin flaskor gled den helt obehindrat ut och in. Höjden på lådan anpassades till 1 liters
Campariflaskor. I en låda stod dyra Orreforsglas utan stöd. Lådorna gick så mjukt så det inte var något som helst problem.

Hållarna för plastpåsar anpassades för de som Gekås sålde.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 21.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 22.

En meter bred bestickslåda med korkskruv.

Genom att använda så breda skåp som möjligt i varje position skapade vi överskådlighet samtidigt som vi utnyttjade utrymmet optimalt.

I den här lådan fick vi även plats för korkskruv m.m. Av en händelse upptäckte vi att insaten från lådan med vintillbehör passade perfekt till Blum:s lådsystem.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 23.

Hållare för skärbrädor.

Återigen en detalj som krävde lite extra tankemöda. Vi ville ha en hållare för våra skärbrädor från Zassenhaus. Kravet vara att de stora skärbrädorna inte skulle kunna nudda varandra och samtidigt vara enkla att ställa in och lyfta ur hållaren. Själva håller skulle kunna gå att lätt ta ur för att göra ren.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 24.

Tillgängliga kryddor.

En liten detalj som gjord stor skillnad. Oavsett vilka insatser för kryddor vi såg var de på fel håll för oss. Speciellt som lådan var extra djup. För att kryddburkarna skulle ligga åt rätt håll när man stod vid hällen så fick vi konstruera en egen hållare. Vi köpte olika fabrikat av kryddor och med hjälp av träpinnar listade vi ut rätt mått på urtagen.

Lådan var motordriven så det vara bara trycka till den lätt så kom den ut i nästan fullt djup.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 25.

Rostfritt stål är mycket anpassningsbart.

Det är lätt att göra urtag för olika saker i rostfritt stål. Bara det görs redan på ritningsstadiet. Att göra ett urtag för exempelvis ett eluttag i efterskott är nästan omöjligt.

Vi placerade eluttag på strategiska platser utan att de skulle vara i vägen. Eluttagen är av säkerhetsskäl inte helt av rostfritt stål. Det är endast dekorationsramen som är i metall.

Vi fick delta länge innan vi hittade snygg iPadhållare i rostfritt stål. Men amerikanska William-Sonoma hade en som passade. Den laddades via ett USB-uttag i väggen bakom.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 26.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 27.

Hushållspapper med en hand.

Att hitta en bra lösning på att enkelt kunna ta hushållspapper med en hand var inte lätt. Vi ville inte ha en rulle på bänken där den var i vägen. Dessutom måste man då hålla i själva rullen med en hand när man skulle ha lite papper. Liggande i en hållare på väggen fungerade inte. Vi hade testat. De vanliga dispenserna som såldes på stormarknaderna innehöll för dåligt papper och krävde överskåp.

I USA hittade vi en en automat som styrdes av laserstrålar. Tyvärr krävde även den ett överskåp. Efter ett tag hittade vi en dispenser för C-fold papper som gick att fälla in i bänken. Efter lite letande hittade vi exakt rätt papper i en svensk e-butik som även här hette C-fold. Ovanligt att amerikansk och europeisk standards och beteckningar stämmer överens. Fungerar perfekt.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 28.

Färgsätta ett rostfritt kök.

Matplats vid en rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt.
Eftersom vi skulle fotografer i köket var alla väggar neutralt grå och det helsvetsade golvet diskret. Det gjorde att vi kunde ta ut svängar rejält vid matplatsen. Vi hade många idéer som panel i jakaranda, rött kakel, små tavlor med bilder på mat vi ätit o.s.v. Till sist hittade vi en tapet som kunde måttbeställas. Passade oss perfekt.
Bygge av ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 30.

Hur vi planerade och byggde köket.

När vi skulle byta vårt kök i Skeppshult hade vi precis börjat sälja kök i rostfritt stål. Vi bestämde att använda bygget av vårt eget kök för att vidareutveckla de standardmoduler vi använt för de första kök vi sålt. Det innebar att vi skulle planera köket och samtidigt ny- och vidareutveckla alla komponenter. Från vi började tills allt var klart tog det ca 18 månader.

Köket var från slutet av 40-talet och hade byggts om i alla fall tre gånger. Senast hade man behållit alla skåp men istället lackerat om alla fronter. Smala trälådor i massivt trä utan gejdrar, överskåp och skåp med dörrar som gjorde att man inte nådde det som var längst in var troligen det som irriterade oss mest. Det enda vi hade tillfört innan den stora ombyggnaden var en bokhylla för kokböcker.


Bygge av ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 2.
Fördelen med rostfritt stål är att det är mycket anpassningsbart och vi kunde därför anpassa allting både avseende mått och funktion. Dessutom skulle alla moduler senare byggas individuellt för varje kund så vi ville testa olika varianter av konstruktioner och hur de kunde anpassas till varje kunds behov och förutsättningar.

Vi bestämde oss även för att även bygga upp köket själva. Vatten, luft och el hade vi godkända hantverkare för naturligtvis. Genom att göra så mycket själva som möjligt kunde vi se hur våra konstruktioner skulle fungera i produktionen, vid montering och funktion.

Rostfritt stål är svårt att bearbeta efteråt så allting måste lösas på ritningsstadiet.
Bygge av ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 3

Mycket tänkade …

Vi gjorde tre listor:

1 Saker som inte fungerade och som vi var tvungna att hitta en lösning på.
Exempelvis var arbetsytorna för små, man slog huvudet i fläkten och kylen stod i vägen för ett bra förråd.
2 Saker som var bra och vi ville behålla. Det fanns ett användbart utrymme bakom köket som vi inte kom åt och den övergripande layouten som var okay.
3 Funktioner vi ville introducera. Större lättillgänglighet för redskap och knivar, att kunna ta hushållspapper med en hand och kunna ha maskiner som kaffebryggare och vattenkokare lätt tillgängliga utan att de skulle synas. Det blev sammanlagt ca 40 punkter. Alla var inte så lätta att lösa.
Bygge av ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 4.

De första skissera och grovplanering.

Svårast var nog att planera flödet så att alla olika ytor och funktioner både kom i rätt ordning och var tillräckligt stora.

Vi använde i stort sett flödet FÖRVARING – RENSNING – BEREDNING – TILLAGNING – MONTERING – SERVERING och anpassade alla skåp och ytor efter det. Exempelvis fanns det ett lager med specerier i FÖRVARING men de öppna förpackningar av mjöl, kryddor och såser fanns vid BEREDNING.

Allting skissades i 3D i SketchUp. SketchUp är enkelt att använda och fungerar fantastiskt bra för att visualisera olika idéer. Det blev senare väldigt många och komplexa ritningar i AutoCad så fabriken som byggde inredningen fick även de 3D skisserna för att enkelt se hur allt hängde ihop.
Bygge av ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 5.

Belysningen var svårare att lösa än vi först trodde.

Ett problem var att planera belysningen. Det löste sig genom att vi delade upp köket i sektioner och bestämde vilka typer av situationer som skulle belysas i varje sektion. Äta, laga mat, diska, städa osv.

Därefter räknade vi ut var alla armaturer skulle placeras och vilka spridningsvinklar varje armatur skulle ha. Resultatet blev sammanlagt över 40 armaturer fördelade på sju sektioner som alla skulle kunna styras individuellt och i olika grupper.

Vi skapa sedan olika scenarios som exempelvis frukost, middag med levande ljus och städning.

På kortväggen av köket placerades de flest av Nexa mottagarna.
Bygge av ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 6.
Vi byggde även provanläggningar för att testa olika armaturer och ljuskällor. Vi hittade först inga LED belysningar som dög när vi testade dem. Det löste sig så sent som två veckor innan installationen skulle börja när Osram kom med en LED lampa som kunde monteras i en armatur avsedd för halogen. Den hade rätt spridningsvinkel, acceptabelt RA värde och färgtemperaturen 2700 K som vi hade bestämt redan 2014.

Äntligen dags att börja riva…

En dag var det dags att börja riva ut det gamla köket. Alla väggar skulle antingen renoveras eller byggas upp med nytt material, taket skulle täckas av gips och trägolvet skulle bytas mot helsvetsat plastgolv. Inget synligt skulle bevaras utom fönstren. Även radiatorerna byttes och målades i rätt grå färg.

För att få det att fungera och veta vilka moment som var mest kritiska gjorde vi ett enkelt PERT schema. (vi är ingenjörer bägge två, byggnads- och kärnkraft). PERT schemat ihop med en detaljerad budget i Excel visade sig vara till stor hjälp för att hålla ordning på allt.
Bygge av ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Design utvalt kundprojekt. Bild 10.

När all konstruktion var klar skulle någon bygga inredningen.

Vi hade tidigare använt både tyska och svensk leverantörer av köksinredning. Den tyska var ungefär som vi ville hade en och den svensk var lite för enkelt konstruerad.

Vi valde den tyska fabriken. Alla hörn skulle svetsas och inte monteras med beslag som svenskarna var vana vid. Det mesta byggdes i Tyskland utom vissa enklare delar som vi lätt bygga i Sverige. Ingen kan se var de olika delarna är gjorda.

Alla lådor och nästan all mekanik skulle komma från Blum. Lådorna byggdes om så att botten var helt i stål. För att den inte skulle bukta försågs botten med rostfria u-profiler på undersidan.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Kitchen utvalt kundprojekt. Bild 29.

Vi började med taket.

Taket var någon "bonnig" panel som varken passade köket som det var eller köket som det skulle bli. Istället för att ta bort panelen besökt vi att täcka den.

Först tog vi upp hål för alla nya armaturer och högtalaren från B&W. I taket lade elektriker ut flera hundra meter kabel mellan armaturerna och transformatorerna och mellan dessa och styrenheterna vid bortre kortväggen. Högtalarna drevs från en liten fjärrstyrd digital förstärkare i ett utrymme bakom köket.

Så kom drygt 900 kilo köksinredning.

En dag parkerade en mycket lång långtradare utan för huset. Trots att transportören fått bilder på hur underlag och omgivning såg ut trodde fraktfirman att vi hade en gaffeltruck hemma. Som tur var hade vi anlitat ett företag som skulle hjälpa oss att lyfta in allt i köket. Bara skåpet till vänster på bilden vägde över 100 kg.

Att sätta upp inredningen gick ganska fort. Alla moduler var färdigmonterade så det vara bara att sätta dem på plats rätt i tre dimensioner och skruva ihop dem. Alla urtag för exempelvis el-slangar var klart. Det är svårt att borra upp urtag i efterhand i rosfritt stål.
Efter ett par timmars jobb var denna vägg nästan klar och vi kunde sätta in kyl, frys och ugn. Sedan återstod bara att justera alla dörrar och lådor. Därefter täcktes alla väggar med rostfri plåt med eller utan underlimning. Ovanför skåpen se man styrningen från Nexa för några av sektionerna.

Det stora stänkskyddet skulle upp innan resten av köksinredningen kunde monteras.

Konstruktionen av det stora stänkskyddet tog ganska lång tid. Vi ville inte att något av monteringen skulle synas. Den skulle inte heller belasta bänkskivan.

I mitten av den största skivan använde vi redskapsskenorna från Rösle för att dölja infästningarna som gjorde att skivan inte kunde bukta utåt. .

För att få den tunga skivan i våg var det bara att ta det lugnt och stötta allting med tillfälliga konstruktioner.

Bänkskåpen i vinkeldelen placerades ut.

När stänkskyddet var på plats placerade vi ut alla övriga moduler för beredning och matlagning. Det var rätt komplex att sätta allt på plats. Det gällde verkligen att få alla höjder och vinklar rätt. När bänkskivan sedan lades på fick inte vinkeln mellan bänkskåpen vara mer än en bråkdel av en grad fel.

Under flera av skåpen fanns det förberett el för de motorer som skulle öppna och stänga några av lådorna.

Montering av vinkelbänken.

Den stora vinkelbänken hade inte gått in i köket. Genom att kexa den var det inte problem. Kexen styr bänkens delar i höjdled. Efter att delarna justerats manuellt i djupled drogs delarna ihop med speciella beslag. En bra metod om en bänk inte går in i köket.
Bygge av ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Design utvalt kundprojekt. Bild 18.
Bygge av ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela Design utvalt kundprojekt. Bild 19.
Bygge av ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela utvalt kundprojekt. Bild 17.
Eftersom bänkskåpen inte gick ända in till väggen i hörnet och bakom de bänkskåp där vi behövde få fram vatten och avlopp stöttades den på vissa ställen av en regel. Även om en diskbänk verkar stum måste den ha stöd i kanten. Här ser man även hur undersidan av bänken från KEK Kitchen Tec är målad med vattenskyddande färg.
Bygge av ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela utvalt kundprojekt. Bild 20.

Ibland var det svårt att komma åt …

Tur att Evelyn är smal. Ibland blev det trångt. Här förbereds infästning av den stora och tunga gaveln.

Alla urtag för avlopp och vatten skulle vara förberett redan på ritningsstadiet. Att borra hål i rostfritt stål är bara det svårt om man inte vet hur man gör. Att göra hål för ett avlopp i efterhand är på gränsen till omöjligt.
För att komma åt installationerna i hörnet under bänkskivan gjorde vi ett urtag som täcktes av en stålskiva. Urtaget gjordes längst in i ett av skåpen och var mycket praktiskt. Tekniken kom till användning senare i ett tyskt kök där en köksö skulle ha gas, el, vatten anslutningarna tillgängliga utan att de skulle synas.

När elektriker och rörmokare vara klara så …

En dag var nästan allt på plats. Rörmokarn kopplade på vatten och våra tåliga elektriker packade ihop.

Nu gällde det bara att orka att få mängder av detaljer färdiga.
Rostfri vinkelbänk i ett absolut rostfritt kök. Ett Neonela utvalt kundprojekt. Bild 30.

En dag var det dags att inviga köket ihop med några vänner.

Kvällens meny som gästerna fick laga själva:

Tysk färsk vit sparris draperade i beurre noisette med sardellhack, persilja och citron.
- Kloster Eberbach Kabinett 2012 Riesling

Precis färdig och definitivt glansig koljafilé och fänkålsrisotto.
- Masi Masianco

Mör biff i lagom stora bitar och små rackarns saltpotatisar på en lök, chili och paprikabädd.
- Trapiche Malbec

Fusk Crepe Suzette med mjuk glass.
- Mousserande Cinzano Asti